Strengere regels nepkorting vanaf 1 januari 2023

Gepubliceerd op: 6 december 2022
Bijgewerkt op: 6 december 2022
Conversie - Persoon Kijkt Naar Kortingskaartje 800 X 400

Met de komst van de nieuwe regels schroeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de controle op nepkortingen op. “De normen zijn nu duidelijk. Een korting moet een echte korting zijn op de laagste prijs die eerder gold. Deze regel biedt een goede basis voor ons toezicht. Consumenten hebben recht op echte kortingen. Ondernemers moeten stoppen met nepkortingen”, aldus Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM. De nieuwe, strengere regels gelden vanaf 1 januari 2023 voor alle Nederlandse ondernemers die producten aanbieden aan consumenten.

Wat verandert er op 1 januari 2023?

Met ingang van 1 januari is de ACM bevoegd toezicht te houden op de regels voor van/voor-prijzen. Deze regels gelden voor alle vormen van van/voor-prijzen, zoals doorgestreepte prijzen en percentages. Wat zijn deze regels? Het uitgangspunt is, dat de korting wordt gegeven op de laagste prijs die werd berekend in de 30 dagen voorafgaand aan de korting.

Er zijn drie uitzonderingen:

  • Voor bederfelijke producten;
  • Producten die korter dan 30 dagen op de markt zijn (dan geldt de laagste prijs voor de periode dat het product op de markt is);
  • Stapelkortingen of progressieve kortingen zijn toegestaan (iets wordt eerst voor 30% en daarna voor 50% afgeprijsd. Dit mag voor maximaal drie maanden).

De prijs is een van de belangrijkste kenmerken van het product waarop de consument zijn aankoopbeslissing baseert. Consumenten mogen niet worden misleid met nepkortingen. Met deze nieuwe regels is de consument beter beschermd, aangezien de ‘van’- prijs de laagste prijs is die de periode daarvoor gold en de ‘voor’- prijs daarmee een echte korting is. Omdat de komst van deze regels al lang bekend is, start de ACM met ingang van het nieuwe jaar met controles en handhaving.

Toezicht ACM

Als toezichthouder op deze regels heeft de ACM eerder dit jaar gereageerd op de voorgestelde aanpassingen en in hoeverre de ACM hierop toezicht kan houden. De ACM had met name kritiek op de manier waarop de uitzondering voor progressieve kortingen was ingericht. Met deze kritiek is bij de vormgeving van de definitieve regels rekening gehouden. Met de aanpassingen die in de wetgeving zijn doorgevoerd kan de ACM de regels goed handhaven.

Concrete voorbeelden veranderingen per 1 januari 2023

Een bedrijf verhoogt de prijs van product X van €50 naar €70, om vervolgens 25 dagen later een kortingsactie van 35% te starten. De prijs mét korting is volgens het bedrijf €45,50. Met de komst van de nieuwe regels mag dit niet. De laagste prijs in de afgelopen 30 dagen was €50. De 35% korting moet over die prijs berekend worden. De korting bedraagt in dit voorbeeld dus ‘slechts’ 9%.

Een bedrijf verhoogt de prijzen van zijn producten twee weken voor een kortingsactie van €20 naar €50. Hierdoor kon hij onder de oude regels de korting ‘van €50, nu voor €15’ voeren. Onder de nieuwe regels is dit niet meer mogelijk en mag het bedrijf alleen nog maar de laagste prijs in de afgelopen 30 dagen als van-prijs gebruiken, in dit geval dus ‘van €20, nu voor €15’. De hoge prijs van een paar dagen kan dus niet meer gebruikt worden om een hoge van-prijs te voeren. Hiermee voorkomen de nieuwe regels ‘nep’-kortingen.

Lees hier meer over deze regel

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp