Consumentenrecht onderwerp van gesprek tussen ACM en leden

Categorie
Gepubliceerd op: 8 december 2022
Bijgewerkt op: 8 december 2022
Geschreven door
ACM 1

Tijdens een rondetafelgesprek spraken leden met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over het consumentenrecht. Dit met als doel om de relatie met de toezichthouder te versterken, helderheid te verschaffen over wetgeving en om de knelpunten van het bedrijfsleven onder de aandacht te brengen bij de ACM.

Thuiswinkel.org vindt het belangrijk om een open dialoog met de toezichthouder te kunnen voeren. Wij zien dat bestaande en nieuwe wetgeving verregaande impact heeft op onze leden, aanpassingen kosten vaak tijd en brengen meer kosten met zich mee dan de wetgever denkt. Daarnaast is het om compliance-redenen van belang om de huidige en aankomende wetgevingen en de interpretatie van de ACM goed te begrijpen.

Allereerst heeft de ACM uitgelegd hoe ze prioritering aanbrengen in hun handhaving. De digitale economie is én zal de komende jaren een speerpunt van de ACM blijven. Daarna heeft de ACM toegelicht welke misleidingstechnieken zij zien in de digitale wereld. Dit onderwerp zal de komende jaren nog veelvuldig aan bod komen bij wetgeving vanuit Brussel. De ACM zou graag zien dat webwinkels niet alleen naar conversie kijken.

Ook is fairness by design een principe dat de ACM graag terug wil zien in de inrichting van webshops en platformen. Het uitgangspunt is dat de beïnvloedingstechnieken niet sturend of manipulatief mogen zijn. In de leidraad Bescherming Online Consument leggen zij uit welke voorbeelden volgens de ACM de consument misleiden. Denk hierbij aan schaarste van de aanbiedingen, timers, en andere manieren waarop consumenten worden beïnvloed om een beslissing te nemen die ze anders niet hadden genomen.

Strengere handhaving op kortingsregels

Ook de nieuwe wetgeving over de kortingsprijzen die per 1 januari 2023 ingaat kwam aan bod tijdens deze ronde tafel. De ACM heeft uitgelegd wat wel en niet mag en wat de uitzonderingen op deze regels zijn. Ook hebben ze toelichting gegeven op wanneer en hoe er op deze wetgeving wordt gehandhaafd. Verkopers kunnen verwachten dat de ACM hier volgens jaar op gaat handhaven.

Indien je nog vragen of onduidelijkheden hebt over het prijsbesluit, neem dan contact op met Juridisch@thuiswinkel.org of lees dit artikel.

Vaker in gesprek met leden en ACM

We zijn tevreden met de open dialoog die we hebben gevoerd. Er zijn een paar zaken die nog nader besproken dienen te worden. Zo vinden we dat de garantie en gebruiksvergoeding niet in de pas lopen met huidige regelgeving en zullen we dit verder bespreken met het vakdepartement en de toezichthouder.

Er worden in totaal drie rondetafels georganiseerd met de ACM over verschillende onderwerpen. Zo komt er nog een gesprek over duurzaamheidsclaims en de Digital Services Act (DSA). Hierover informeren we je in een verder stadium. Als je bij een van deze sessies aanwezig wilt zijn, geef je interesse door aan Juridisch@thuiswinkel.org

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp