ShoppingTomorrow wijst de digitale weg vooruit

Categorie
Gepubliceerd op: 13 oktober 2022
Bijgewerkt op: 13 oktober 2022
Geschreven door
Boek Mock Up

Na twee turbulente coronajaren zijn Nederlandse bedrijven in ander, maar niet per se rustiger vaarwater terecht gekomen. Zeker is dat de wereld blijft digitaliseren. ShoppingTomorrow omarmt deze constante factor en moedigt de BV Nederland aan om de toekomst zoveel mogelijk zelf te creëren. Zeshonderd experts in digital commerce werkten mee aan een boek dat vandaag wordt gepresenteerd op Shopping Today: Be the change – Durf te dromen, durf te doen.

Het boek is het sluitstuk van het tiende onderzoeksjaar van ShoppingTomorrow, het exclusieve netwerk dat het Nederlandse bedrijfsleven al sinds 2013 futureproof helpt te maken en de innovatiemotor van Thuiswinkel.org.

Please to watch this video.

Een nieuwe groeibalans

In de voorbije coronajaren groeiden de online consumentenbestedingen tot ongekende hoogte. Hoewel consumenten voor hun productaankopen de fysieke winkel weer hebben gevonden, liggen de online productverkopen significant hoger dan pre-corona, blijkt uit de laatste Thuiswinkel Markt Monitor: in het tweede kwartaal van 2022 kochten Nederlanders voor 5,3 miljard euro aan producten online, twee miljard meer dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Het oude normaal komt niet meer terug.

Het is zoeken naar een nieuwe digitale groeibalans op een hoger niveau, in alweer een spannende tijd, met oorlog op ons continent, een energiecrisis, schaarste aan grondstoffen en personeel, inflatie en broos consumentenvertrouwen.

De weg vooruit

De experts van ShoppingTomorrow wijzen de weg vooruit naar een onzekere, maar zonder twijfel digitale toekomst: Nederlanders verwachten dat ze over vijf jaar 41 procent van hun bestedingen online zullen doen, blijkt uit het GfK Consumentenonderzoek in het kader van ShoppingTomorrow. Dat is 10 procentpunten meer dan het online aandeel nu.

De meeste consumenten verwachten anno 2027 een persoonlijke winkelervaring in alle kanalen, en ze rekenen erop dat duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen tegen die tijd de standaard is. Verschillende expertgroepen van ShoppingTomorrow hebben zich dan ook toegelegd op personalisatie en duurzaamheid. Zij staan onder andere stil bij de belofte van conversational commerce, bij de toekomst van persoonlijke advertenties en bij de essentiële rol die productdata spelen in duurzaam ondernemerschap.

Kosteloos beschikbaar: 25 bluepapers

In totaal hebben vijfentwintig expertgroepen zich dit jubileumjaar gebogen over ontwikkelingen die de toekomst van digital commerce vormgeven. Hun zogenoemde bluepapers, gemaakt door en voor de markt, zijn vanaf vandaag kosteloos te downloaden op www.shoppingtomorrow.nl. Ze staan vol met stappenplannen, concrete tips en voorbeelden rondom verschillende deelgebieden van digital commerce, voor brands en retailers en voor organisaties in finance, travel en b2b. Bijvoorbeeld ook over het bouwen van succesvolle e-commerceteams in tijden van schaarste, over de sociaalmaatschappelijke impact van logistieke activiteiten, over instant commerce en over phygital commerce, waarbij digitale toepassingen fricties in fysieke winkelomgevingen wegnemen. Zo werpt ShoppingTomorrow de blik nadrukkelijk vooruit, enthousiast kijkend naar nieuwe mogelijkheden op het gebied van businessmodellen, technologie en de customer journey.

De komende weken verschijnen er samenvattingen van de bluepapers op de website van ShoppingTomorrow en in de (vak)media. Het boek met de gebundelde bluepapers verschijnt medio november.

Bekijk de bluepapers

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste digital commerce ontwikkelingen, de samenvattingen van de bluepapers en nieuwe resultaten van de expertgroepen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wil je volgend jaar meedoen als expert? Meld je dan aan als expert.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp