Herbruikbare verpakking als nieuwe norm?

Ontwerp Zonder Titel (2)

De Secretaris-Generaal van de VN zei: “onze planeet stuurt ons een noodsignaal.” Het gaat niet goed met onze planeet en we moeten nu drastische maatregelen nemen om die problemen op te lossen. Technologie laat de commerciële kansen van de e-commercesector nog altijd groeien, en tegelijkertijd groeit de sectorverantwoordelijkheid voor een gezonde planeet. De e-commercesector wil en moet daarbij onderdeel zijn van de oplossing. En dat kan, als we het samen aanpakken.

Categorie
Gepubliceerd op: 3 mei 2023
Bijgewerkt op: 3 mei 2023

Afgelopen jaar hebben Nederlandse consumenten meer dan 347 miljoen online aankopen gedaan. Dagelijks worden er ongeveer 2 miljoen pakketjes verzonden en het worden er steeds meer. Producten die netjes, veilig en passend verpakt moeten worden. En daar is nog een wereld te winnen. Want het produceren van eenmalige verpakkingen op deze groeiende schaal is niet houdbaar.

Waar consumenten veel voordelen zien van het online winkelen, zorgen de verpakkingen vaak voor ergernis. Met name wanneer de doos te groot is voor het pakket, er te veel vulmateriaal in het pakket zit, of de papierbak en straat vol is met e-commerceverpakkingen. Zeventig procent van de consumenten vindt dan ook dat webwinkels hun producten met minder verpakkingen moeten sturen. Maar kan dat zomaar?

Sommige producten lenen zich er prima voor om zonder omverpakking verzonden te worden, maar voor veel andere producten geldt dat niet. De noodzaak om online gekochte pakketjes zo duurzaam mogelijk te verpakken wordt steeds groter.

Bij een uitvraag onder webwinkels begin 2022 door Mission Reuse in samenwerking met Thuiswinkel.org geeft 82 procent aan dat herbruikbaar verpakken een kansrijke manier is om de sector te verduurzamen. Dus waar wachten we nog op?

In een wereld die roept om aandacht is het te gek voor woorden dat voor ieder pakket dat besteld wordt, op dit moment nog een verpakking gemaakt wordt om het goed beschermd te kunnen verzenden. Want wat als deze verpakkingen allemaal herbruikbaar zijn? Daar valt een gigantische milieuwinst te behalen! In de toekomstige circulaire economie wordt de herbruikbare verpakking een licence to operate.

Maar het gebruik van herbruikbare verpakkingen is alleen mogelijk als we samenwerken, komen tot standaardisatie en als we een systeem weten in te richten dat haalbaar en betaalbaar is. De wil om grote veranderingen te maken is er, en pilots op dit gebied worden gedraaid. Alleen wordt er op dit moment nog te veel gewerkt in eigen silo’s en er wordt te weinig gecoördineerd. Willen we snel grotere stappen maken, dan moeten we sturen op een systeemverandering. Herbruikbare verpakkingen vergen namelijk een ketenaanpak van webwinkels, verpakkingsleveranciers en vervoerders. Wij willen alle partijen samenbrengen om te zorgen dat dit project gaat slagen. Op naar een volledig circulaire e-commerce-economie in 2050!


Lees hier de column in het vaktijdschrift Pakkracht >

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp