Europese Commissie lanceert klachtenplatforms voor DMA en DSA

Gepubliceerd op: 22 mei 2024
Bijgewerkt op: 22 mei 2024
DMA En DSA

De Europese Commissie heeft de eerste zaken tegen Apple, Google en Meta en aangekondigd, in het kader van de nieuwe Digital Markets Act (DMA). De eerste onderzoeken in het kader van de Digital Services Act (DSA) lopen ook al tegen de marktplaats AliExpress, en tegen sociale netwerken X, TikTok, Facebook en Instagram. Om schadelijke praktijken rondom de DMA en DSA verder aan het licht te brengen opende de Europese Commissie op 30 april klachtenplatforms voor anonieme klachten van gebruikers.

Op de klachtenplatforms kunnen gebruikers terecht met klachten over non-compliance met de wetten voor digitale diensten. Ook kunnen gebruikers bij de ACM terecht met klachten over de allergrootste platforms in het kader van de DMA.

  • Hier vind je het DSA-klachtenplatform.
  • Hier vind je het DMA-klachtenplatform.
  • Hier vind je het DMA-klachtenplatform van de ACM.

DSA en DMA van kracht

De DSA is op 17 februari 2024 in werking getreden, gevolgd door de DMA op 6 maart 2024. De DSA geldt voor alle digitale diensten en platforms die hun diensten aanbieden in de EU. Zoals onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders, internetproviders en platforms om content te delen zoals videoplatforms en online reis- en accommodatieplatforms. De DMA gaat zorgen voor meer bescherming van consumenten en webshops en meer concurrentie op digitale markten. De DMA creëert regels voor grote online platforms (poortwachters) waar consumenten en webshops nauwelijks omheen kunnen.

De eerste onderzoeken

Voor wat betreft de onderzoeken in het kader van de DMA zou Google haar diensten nog steeds voortrekken in de zoekmachine en ondernemers belemmeringen opleggen met betrekking tot betalingsmogelijkheden in de Google Play Store. Apple wordt van soortgelijke overtredingen beschuldigd.

Meta ligt onder het vergrootglas in het kader van hun ‘Pay or Okay-Model’, waarbij consumenten konden kiezen om een bedrag aan Meta te betalen of gratis hun gegevens te delen.

De DSA procedure tegen AliExpress gaat over zaken die te maken hebben met risicobeheer en -beperking, inhoudsmoderatie, interne klachtenafhandeling, advertentietransparantie en traceerbaarheid van handelaren.

Meer informatie

Zie voor meer informatie over de regels waaraan de platforms en poortwachters moeten voldoen onze eerdere berichtgevingen over de DMA en de DSA.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
Europese Commissie lanceert klachtenplatforms voor DMA en DSA

De Europese Commissie heeft de eerste zaken tegen Apple, Google en Meta en aangekondigd, in het kader van de nieuwe Digital Markets Act (DMA).

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp