Digitale skills essentieel voor succesvolle toekomst e-commerce

Gepubliceerd op: 18 januari 2021
Bijgewerkt op: 16 februari 2021
Geschreven door
Educatie Top View Laptop En Boeken (2) 800X400

Dat steeds meer mensen online winkelen mag geen verrassing meer zijn. Het aantal online aankopen en de online bestedingen groeien al jaren, maar het afgelopen jaar zorgde de corona-uitbraak voor een enorme versnelling van deze groei.

En deze groei zal zich voortzetten, zeker nu nog meer mensen het gemak van e-commerce ontdekken. Om dit in goede banen te leiden, moeten webwinkels zich continu blijven ontwikkelen en zorgen dat hun medewerkers over de juiste skills beschikken. Het bijscholen van personeel is hiermee belangrijker dan ooit tevoren en de politiek speelt hier een belangrijke rol in.

Via onze Thuiswinkel e-Academy maken wij ons al geruime tijd sterk voor het opschroeven van het niveau van digital business skills van werknemers en ondernemers in de (online) retailbranche en lobbyen we nadrukkelijk op dit onderwerp. En hierbij hebben we oog voor zowel de juiste digital skills in aanloop naar de arbeidsmarkt (onderwijs) als lifelong learning op de werkplek (werkende professional).

Snel kunnen veranderen

Het coronavirus en de gerelateerde maatregelen vanuit de overheid hebben duidelijk laten zijn goed verandermanagement essentieel is om snel en adequaat in te kunnen spelen op de (snel veranderende) behoeften van consumenten. Digitale organisaties zijn daarbij in staat gebleken om sneller te veranderen en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Maar om dit te kunnen doen, heb je goed opgeleide werknemers nodig, met de juiste vaardigheden, want die kunnen elkaar beter begrijpen en beter samenwerken. Uiteindelijk zorgen de werknemers er immers voor dat zij de mensen die producten en/of diensten willen aanschaffen beter kunnen bedienen. Digitale organisaties en met digital skills opgeleide werknemers slaan zo succesvoller de brug naar consumenten.

We hebben in Nederland al mooie stappen gezet op dit gebied, maar dat betekent niet dat we nu gas terug kunnen nemen. Om ook in de toekomst hiermee om te kunnen gaan én om als Nederland voorop te kunnen blijven lopen op dit gebied, is het essentieel dat digitale vaardigheden zowel in het algemeen vormend onderwijs als in het beroepsgericht onderwijs worden versterkt. Dit moet dusdanig worden vormgegeven dat opleiders en opleidingen adequaat kunnen inspelen op deze veranderende wereld.

Dit houdt in dat er (digitale) competenties gespecificeerd moeten worden in samenwerking met de beroepspraktijk en dat deze op een 'agile' manier – in een jaarlijkse updatecyclus – moeten worden vastgesteld. Op dit moment is het doorvoeren van digital business skills nog te inefficiënt geregeld en kost het veel tijd en moeite om dat bilateraal met individuele opleidingen/instellingen te regelen. Op te veel plaatsen wordt tegelijkertijd het wiel uitgevonden, terwijl opleiders veel meer kunnen samenwerken in curriculumontwikkeling om efficiëntie en versnelling te bereiken. Dat kan door de relevante digitale curricula op te nemen in het skills-paspoort en onderdeel te maken van de diverse minors.

Essentiële rol van de politiek

Onze nieuwe regering speelt hierin natuurlijk een grote rol en daarom heb ik samen met mijn collega’s een aantal adviezen geformuleerd:

 • Reserveer structureel geld zodat professionals toegang hebben tot instrumenten voor lifelong learning.
 • Maak de (adaptieve) digitale vaardigheden tot een verplicht (algemeen vormend) onderdeel van alle dienstverlenende opleidingen in de mbo-kwalificatiestructuur.
 • Zorg ervoor dat de (adaptieve) digitale en sociale vaardigheden makkelijker en sneller te vertalen zijn naar de relevante dienstverlenende curricula op hbo-niveau.
 • Maak digitale vaardigheden tot een vast onderdeel van bijscholing op de (digitale) werkplek.

Aan de hand van deze adviezen kunnen we de Nederlandse (digitale) economie naar een hoger niveau stuwen en zorgen dat onze online en fysieke retailers nog succesvoller worden.

Download het verkiezingsprogramma van Thuiswinkel.org

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Sophie van Rooij 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)
 • E-learning: Duurzaamheidsstrategie

  Gepubliceerd op 9 april 2024
  Video

  Deze e-learning voorziet je van praktische inzichten en concrete stappen om een effectieve duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen en te implementeren die uniek is voor jouw webshop.

  Duurzaamheidsstrategie 800 X 400
  e-Academy
 • Dit is waarom customer loyalty zo belangrijk is

  Gepubliceerd op 4 april 2024
  Kennisartikel

  Loyale klanten zijn waardevolle klanten. Ze keren vaker terug naar je webshop, besteden meer en kosten minder dan nieuwe klanten. Daarnaast bevelen ze je webshop vaker aan en delen ze meer data. Alleen, hoe maak je van je klanten loyale klanten? 

  Customerloyalty2
 • Data: Het nieuwe goud?

  Gepubliceerd op 28 maart 2024
  Kennisartikel

  Veel e-commerceorganisaties zetten data al succesvol in om hun prestaties verder te optimaliseren. Binnen het mkb zijn er echter veel bedrijven die de eerste stappen met data nog moeten zetten. Deze bedrijven hebben mensen nodig die begrijpen wat een e-commercebedrijf nodig heeft op het gebied van data en wat data voor een e-commercebedrijf kan betekenen.

  Data Binaire Code Digitaal 800X400