Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

Gepubliceerd op: 13 mei 2024
Bijgewerkt op: 13 mei 2024
Geschreven door
Duurzaamheid 800 X 400 (1)

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

Waarom een duurzaamheidsstrategie?: Vijf redenen

Het ontwikkelen van een duurzaamheidsstrategie is belangrijk om meerdere redenen. Hieronder lichten we ze toe.

Reden 1: Duidelijke richting voor je organisatie

Duurzaamheid omvat een breed scala aan aspecten, waardoor het essentieel is om weloverwogen keuzes te maken. Een doordachte duurzaamheidsstrategie helpt bij het identificeren van relevante en kansrijke thema's voor een organisatie, waardoor de grootste impact kan worden gegenereerd. Het vastleggen van duurzaamheidsambities, doelen, KPI's en acties in deze strategie biedt richting voor de koers van de organisatie en leidt tot betere resultaten.

Reden 2: Verminderen van negatieve impact op het milieu en de samenleving

E-commerce heeft op verschillende manieren impact op het milieu en de samenleving. Enkele belangrijke voorbeelden zijn het gebruik van grondstoffen, plastics en andere verpakkingsmaterialen, uitstoot door logistieke processen, en het ontstaan van waardevermindering en afval door retouren. Door gericht aandacht te besteden aan duurzaamheid, zoals het verminderen van retouren, kan de impact van e-commerce op het milieu en de samenleving worden verkleind. Een duurzaamheidsstrategie biedt een leidraad om concrete stappen te zetten in deze richting.

Reden 3: De consument maakt graag duurzame keuzes

Volgens de Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor 2023 bepaalt 37% van de consumenten mede op basis van duurzaamheid bij welke webshop ze hun aankopen doen. Duurzaamheid binnen retail is dus voor veel consumenten belangrijk in hun beslissingsproces. Ze maken bewustere keuzes over de producten die ze kopen en van wie ze die kopen.

Reden 4: Voldoen aan relevante duurzaamheidswet- en regelgeving

Europa moet in 2050 klimaatneutraal en circulair zijn. Om dat te behalen, wordt er in Europa steeds meer duurzaamheidswetgeving gevormd. Europese wetten, zoals de CSRD, vragen van bedrijven om te rapporteren over en actie te ondernemen op het gebied van ESG. Door voorop te lopen in duurzaamheid, kun je proactief voldoen aan alle duurzaamheidswetgeving en mogelijke boetes of reputatieschade voorkomen.

Reden 5: Aantrekken en behouden van talent

Uit een onderzoek van de European Investment Bank blijkt dat 55% van alle ondervraagde Nederlanders een bijdrage aan een beter milieu wil bij een toekomstige werkgever. Bij jongeren geldt dat nog meer: daarvan zegt 69% dat ze duurzame bedrijfsvoering van een potentiele werkgever belangrijk vinden.

Door je met een duurzaamheidsstrategie te richten op het creëren van een positieve impact op de planeet, ben je dus beter in staat om talenten die hier waarde aan hechten aan te trekken en te behouden.

E-learning Duurzaamheidsstrategie

Wil je leren hoe je een duurzaamheidsstrategie kunt opbouwen op basis van essentiële bouwstenen? Deze e-learning van E-Academy neemt je stap voor stap mee in het opzetten van een unieke duurzaamheidsstrategie voor jouw bedrijf. 

Pas je cookie-instellingen aan om deze video te bekijken.

Aan de slag

Start direct met leren en ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.

Bekijk onze e-learning Duurzaamheidsstrategie of log direct in op ons platform.

 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp