Nieuwe ingrijpende btw-regels voor cross-border leveringen

BTW

Op 1 juli 2021 treden nieuwe btw-regels in werking voor grensoverschrijdende leveringen naar andere EU-landen. Hoewel dit nog enkele maanden duurt, doen webwinkeliers er verstandig aan om nu al actie te ondernemen.

Categorie
Gepubliceerd op: 11 januari 2021
Bijgewerkt op: 15 januari 2021
Geschreven door

Als je bedrijf vanuit Nederland goederen levert aan particulieren en zorgdraagt voor de aflevering in een ander EU-land, zijn de leveringen op basis van de huidige regels in beginsel belast met Nederlandse (21% of 9%) btw.

Drempelbedrag

Dit is anders als je bedrijf in een kalenderjaar een bepaalde omzetdrempel heeft overschreden voor leveringen naar het andere EU-land. Duitsland kent bijvoorbeeld een drempel van € 100.000, terwijl België een drempel kent van slechts € 35.000. Dit houdt in dat als je bedrijf in het lopende of voorgaande kalenderjaar voor meer dan € 35.000 heeft afgeleverd in België, de leveringen vanaf dat moment niet meer belast zijn met Nederlandse btw, maar met Belgische btw.

Dit heeft tot gevolg dat je bedrijf een Belgisch btw-nummer moet aanvragen en periodiek btw-aangiften moet indienen bij de Belgische Belastingdienst. Voor bijvoorbeeld accijnsgoederen of leveringen met installatie gelden deze drempelbedragen overigens niet.

Onderzoek door de Belgische Belastingdienst

Vanwege het bovenstaande doet de Belgische Belastingdienst op dit moment steeds meer onderzoek naar Nederlandse e-commercebedrijven die in België bezorgen, bijvoorbeeld via Bol.com. Als blijkt dat de drempel is overschreden, zal de Belgische Belastingdienst de verschuldigde btw naheffen, inclusief een boete van 20% en rente van meer dan 9%.

Vanwege de onderzoeken van de Belgische Belastingdienst adviseren wij om vrijwillig te verbeteren als je bedrijf geen Belgische btw heeft betaald, maar in enig jaar wel de drempel van € 35.000 heeft overschreden. Onder voorwaarden kan de Belgische btw bij een vrijwillige verbetering alsnog zonder boete en rente worden betaald. De btw die je bedrijf onterecht aan de Nederlandse Belastingdienst heeft betaald, kan dan worden teruggevraagd.

Nieuwe regels per 1 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 vervalt de drempel. Dit betekent dat dat de e-commerceleveringen aan particulieren vanaf dat moment altijd belast zijn met de btw van het land van aankomst. Ondernemers die jaarlijks voor minder dan € 10.000 leveren naar het buitenland, kunnen met Nederlandse btw blijven factureren.

Gebruik OSS-regeling

De nieuwe regels bieden de mogelijkheid om de buitenlandse btw te betalen aan de Nederlandse Belastingdienst, die het bedrag dan doorbetaalt aan de Belastingdienst van het betrokken land. Hiervoor moet een aparte btw-aangifte worden ingediend via de zogenoemde OSS-regeling. Het blijft mogelijk om de buitenlandse btw te betalen via een lokale btw-registratie.

Geen buitenlandse btw in aftrek brengen via de OSS-regeling

Je bedrijf kan in de aparte aangifte die via de OSS-regeling wordt ingediend geen buitenlandse btw-terugvragen. Deze btw moet je terugvragen via een apart teruggaafverzoek, dat ingediend kan worden via het portaal van de Nederlandse Belastingdienst.

Factuurvereisten

Als je bedrijf gebruikmaakt van de OSS-regeling, heeft dat als bijkomend voordeel dat je geen facturen meer hoeft te sturen die voldoen aan de factuurvereisten van het land waar wordt afgeleverd.

Afwijkende btw-regels

Voor bepaalde leveringen gelden afwijkende regels, zoals voor de levering van margegoederen,  leveringen met installatie en leveringen aan ondernemers. Administratief is de uitwerking ook anders als je bedrijf beschikt over een buitenlands magazijn.

Actiepunten

Gelet op de nieuwe btw-regels per 1 juli 2021 adviseren wij om nu al de gevolgen voor je bedrijf in kaart te brengen en de actiepunten vast te stellen. Je bedrijf moet bijvoorbeeld rekening houden met het toepasselijke btw-tarief in het land van aankomst en zich tijdig aanmelden voor het OSS-systeem.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Tim Kok, die is verbonden aan onze partner HVK Stevens. Tim is e-commercespecialist en is tevens als docent omzetbelasting verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Hoge boetes van ACM dreigen voor gebruik van nepkortingen

  Gepubliceerd op 21 februari 2024
  Categorie

  In deze blog bespreekt Maverick Advocaten de belangrijkste aandachtspunten voor webshops omtrent nepkortingen.

  Nepkortingen 800 X 400
  Business Partner
 • De Digital Service Acts gaan in

  Gepubliceerd op 15 februari 2024

  Vanaf 17 februari 2024 geldt de DSA voor alle digitale diensten en platforms die hun diensten aanbieden in de EU. Zoals onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders en internetproviders.

  Wetgeving 800 X 400
 • Oproep voor heldere duurzaamheidswetgeving

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  Een oproep voor meer duidelijkheid over de uitvoering van duurzaamheidswetgeving richting formerend kabinet

  Duurzaamheid Wereldbol 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Wat komt er voor wetgeving aan op duurzaamheidsvlak?

  Gepubliceerd op 24 januari 2024
  Categorie

  Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Wouter van der Laan, Adviseur Public Affairs Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, over de wetgeving die er op duurzaamheidsvlak aankomt.

  Wouter 800 X 400 (1)