Deze zes digitale platformen zijn aangewezen als poortwachter

Categorie
Gepubliceerd op: 11 september 2023
Bijgewerkt op: 11 september 2023
Geschreven door
Vrolijke Mensen Achter Een Laptop

De Europese Commissie heeft zes verschillende platformen aangemerkt als poortwachter. Het gaat om Alphabet (onder andere Google Search, YouTube), Amazon, Apple (onder andere Appstore), ByteDance (TikTok), Meta (onder andere Facebook, Whatsapp) en Microsoft (onder andere Windows, LinkedIn). Zij hebben 6 maanden om in maart 2024 te voldoen aan de regels uit de DMA.

De Digital Markets Act (DMA) is een Europese wet. Het doel van de wet is om ondernemers en consumenten te beschermen en te zorgen voor meer concurrentie op digitale markten. De regels van de DMA gelden voor de allergrootste digitale platforms waar ondernemers en consumenten bijna niet meer omheen kunnen. 

Poortwachters moeten zich houden aan deze regels

  • Door de DMA kunnen gebruikers van deze platforms straks individuele berichten sturen van de ene naar de andere berichtendienst.
  • Ook mogen appontwikkelaars niet meer worden gedwongen om het betaalsysteem te gebruiken van appstores en mogen platforms eigen producten of diensten niet bevoordelen, bijvoorbeeld door ze bovenaan de zoekresultaten te zetten.
  • Tevens mogen poortwachters ondernemers niet verbieden om producten of diensten op hun eigen website of ander platform voor een lagere prijs aan te bieden (pariteitsclausule).
  • Daarnaast mogen platformen gegevens die het platform van ondernemers verzamelt met de ene dienst, gebruiken in concurrentie met die ondernemer bij een andere dienst.
  • Verder moeten poortwachters ondernemers op aanvraag gratis toegang geven tot hun eigen data (ook klantgegevens) en toegang geven tot gegevens over hoe goed hun advertenties het doen op het platform.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Deze Europese regels geven ondernemers van klein tot groot meer groeikansen, bevorderen eerlijke concurrentie en beschermen consumenten beter. We zijn door de DMA straks ook minder afhankelijk van deze 6 allergrootste platforms en hun diensten. Daardoor kunnen ondernemers beter zaken doen via het internet en kunnen consumenten gemakkelijker producten kopen en verkopen.”

Klik op de afbeelding om deze te vergroten. 

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp