Noodzaak om de Buy Now Pay Later sector te reguleren

Gepubliceerd op: 29 augustus 2023
Bijgewerkt op: 29 augustus 2023
Geschreven door
Tinka Responsibility Thuiswinkel Banner (3)

De Buy Now Pay Later (BNPL) sector heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, met name in Nederland, waar deze sector in 2022 met maar liefst 30% jaar op jaar is gegroeid (Bron: GlobalData). Hoewel BNPL gemak en flexibiliteit biedt voor consumenten, is het cruciaal om de risico's van deze snel groeiende sector te erkennen. Tinka, een verantwoordelijke BNPL aanbieder in Nederland, erkent de noodzaak van regelgeving om klanten te beschermen en is actief betrokken bij lobbyactiviteiten om goed toezicht over deze sector te waarborgen. Dit artikel bespreekt het belang van regulering in de BNPL sector en benadrukt de voordelen van transparantie en verantwoord lenen. Ook wordt er ingegaan op marktgegevens in Europa en de impact van regulering in andere landen.

De BNPL markt in Nederland heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt, gedreven door het toenemend aantal consumenten dat deze betaalmethode gebruikt om hun aankopen te financieren. Bovendien zal de BNPL markt in Europa naar verwachting groeien van € 2,3 miljard in 2021 tot € 6,8 miljard in 2026, een jaarlijkse groei van 24,8% (Bron: Mordor Intelligence). Deze aanzienlijke groei benadrukt de noodzaak van regelgeving om het financiële welzijn van consumenten te waarborgen.

BNPL brengt veel gemak en financiële flexibiliteit met zich mee, maar ook potentiële risico's voor consumenten. Ongereguleerde BNPL aanbieders kunnen kosten opleggen voor te late betalingen en andere verborgen kosten die kunnen leiden tot financiële druk op consumenten. Bovendien zal onvoldoende toezicht leiden tot overbesteding door “betaalgemak” en daardoor tot een te hoge en soms onhoudbare schuldenlast. Deze risico's benadrukken het belang van verantwoorde praktijken van BNPL aanbieders en regelgeving om consumenten te beschermen tegen mogelijke problemen.

Tinka geeft een voorbeeld als verantwoordelijke BNPL aanbieder die het welzijn van klanten vooropstelt. Door producten en diensten aan te bieden die zijn afgestemd op individuele financiële situaties en te zorgen voor transparante communicatie over rentetarieven en kostenstructuren, stelt Tinka klanten in staat weloverwogen beslissingen te nemen met betrekking tot hun aankopen. Daarnaast implementeert Tinka strenge fraudepreventiemaatregelen om haar klanten en partners te beschermen. Maar de verantwoorde werkwijze van één bedrijf is niet voldoende, daarom gaat Tinka verder dan dat en neemt het actief deel aan lobbyactiviteiten om te pleiten voor regulering in de BNPL sector. Tinka erkent dat het belangrijk is om consumenten te beschermen tegen onnodige schulden. Tinka's CEO, Charly Toni, hield onlangs een keynote bij de European Consumer Summit, waarbij hij de noodzaak van regelgeving benadrukte en bij wetgevers op aandrong om de risico's die gepaard gaan met digitalisering en exponentiële groei in de BNPL markt aan te pakken. Deze inzet voor lobbyactiviteiten wordt versterkt door voorbeelden uit gereguleerde markten, zoals Australië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland, waar BNPL diensten vallen onder de regelgeving voor consumentenbescherming en verantwoorde leenpraktijken.

Door deze gereguleerde markten als voorbeelden, kunnen we de positieve impact van goed toezicht in de BNPL sector inzien. In Australië zijn BNPL aanbieders verplicht om een Australische krediet licentie te hebben, waardoor ze verantwoordelijke leenpraktijken en standaarden voor consumentenbescherming kunnen garanderen. Zweden heeft richtlijnen geïntroduceerd voor BNPL aanbieders, waaronder kredietbeoordelingen en haalbaarheidstoetsen die iets zeggen over de mate waarin de consument kan terugbetalen. Ook Duitsland heeft BNPL diensten onder toezicht geplaatst van de federale financiële toezichthouder BaFin via de Duitse wet op het toezicht op betalingsdiensten (ZAG). Deze regelgevende instanties geven prioriteit aan transparantie, verantwoord lenen en consumentenbescherming om zo een veiligere financiële situatie voor consumenten te creëren.

Nu de Buy Now Pay Later sector exponentieel blijft groeien, is het van belang om regelgeving op te stellen om consumenten te beschermen. Tinka geeft het goede voorbeeld als verantwoordelijke BNPL aanbieder door prioriteit te geven aan transparantie, verantwoord lenen om consumenten financieel te ondersteunen. Door actief deel te nemen aan lobbyactiviteiten en samen te werken met overheidsinstanties en toezichthouders pleit Tinka voor de noodzakelijke regulering van de BNPL sector. Op basis van inzichten uit gereguleerde markten wordt het positieve effect van toezicht op de BNPL sector zichtbaar.

Tinka nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de uitdagende reis om noodzakelijke controle te brengen over ongereguleerde producten om een betere financiële toekomst voor iedereen te creëren.

Als je meer wilt weten over de BNPL diensten van Tinka of de keynote van Tinka's CEO op de European Consumer Summit wilt bekijken, neem dan contact op met zakelijk@tinka.com.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp