Deze week online fraude weer in het nieuws

Gepubliceerd op: 23 mei 2024
Bijgewerkt op: 23 mei 2024
Deze Week Online Fraude Weer In Het Nieuws

Via verschillende mediakanalen kwam online fraude onder de aandacht. Zo stelde AD begin deze week dat er steeds meer nepwinkels actief zijn. Daarbij blijken gedupeerden voor een hoger gemiddeld bedrag in de val te trappen, namelijk 350 euro. Thuiswinkel blijft zich hardmaken om malafide webshops tegen te gaan.

Na twee jaar van daling telt Nederland nu weer méér gevallen van webwinkelfraude. De politie telde in de eerste vier maanden van het jaar bijna 33.000 meldingen van fraude. In iets meer dan de helft van die gevallen gaat het, volgens de politie, om fraude op webwinkels of op handelsplatforms zoals Marktplaats.

Malafide webshops uit de lucht halen

Thuiswinkel.org herkent het beeld van de toename van malafide webshops en maakt zich zorgen. Daarom hebben we verschillende initiatieven opgezet met partners en informeren we de consument zo goed mogelijk.

Allereerst helpt ons Thuiswinkel Waarborg bij het tegengaan van verkoopfraude. Wij controleren continu of ons waarborglogo geldig gebruikt wordt – en niet door niet- gecertificeerde leden – en laten deze doorlinken naar het certificaat op de Thuiswinkel website. Hierdoor kunnen consumenten verifiëren of het logo niet wordt misbruikt.

Ook hebben we een convenant gesloten met de politie in het kader van het landelijk meldpunt internet oplichting (LMIO). In samenwerking met de politie halen we zoveel mogelijk malafide webshops uit de lucht. Zo ontvangen wij meldingen over webshops die als nep zijn gekenmerkt en scrapen wij regelmatig websites op misbruik van ons logo. Vaak zien we dat webshops die ons logo misbruiken malafide zijn en zo een betrouwbare indruk willen wekken.

Daarnaast werken we samen met veiliginternetten.nl en lanceerden we de Nederlandse versie van Scamadviser, ‘Scamcheck’. Met de ScamCheck kan je als consument checken hoe groot de kans is dat een website onveilig is. 


Tips voor consumenten

Uiteindelijk is het van belang dat consumenten frauduleuze websites herkennen. Hierom bieden we concrete tips voor consumenten om een nepwebshop te herkennen.

Gezond verstand: Het allerbelangrijkste om een frauduleuze webshop te herkennen is om je gezond verstand te gebruiken. Is het artikel wat je graag wil kopen zo goedkoop dat het te mooi is om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo. Vergelijk de prijs op een vergelijkingswebsite of vergelijk de prijs met andere webshops.

URL: Controleer of de URL van de webshop die je bezoekt, de juiste is en of er geen spelfouten of verdachte tekens aanwezig zijn.

Contactgegevens: Legitieme webshops hebben vaak duidelijke contactgegevens, zoals een telefoonnummer en e-mailadres.

Design: Een professionele webshop zal een gebruiksvriendelijk en verzorgd ontwerp hebben. Als de webshop er slordig en goedkoop uitziet, is het waarschijnlijk een nepwebshop.

Lees de Reviews: Zoek naar recensies van de website en het product dat je wilt kopen. Authentieke websites hebben vaak recensies van echte klanten. Wees echter op je hoede voor sites met uitsluitend positieve beoordelingen of geen beoordelingen.

Waarborg: Als een webshop het logo van Thuiswinkel Waarborg heeft is het logo altijd klikbaar. Je komt dan uit op het certificaat dat de webwinkel van ons heeft gekregen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp