Bidfood: “Je moet niet schaatsen waar de puck is, maar daar waar die heen gaat”

Categorie
Gepubliceerd op: 5 juni 2019
Bijgewerkt op: 9 maart 2021
Geschreven door
Interview Bidfood Foodl Bidcorp Horeca 800X400

Met een omzet van € 750 miljoen, waarvan maar liefst 98% online gaat, is Bidfood een echte digital b2b-speler. Managing director Dick Slootweg vertelde tijdens ShoppingTomorrow De Kick-off over de uitdagingen binnen de branche, de golden mile en de nieuwe marktplaats Foodl. “Binnen drie tot vijf jaar is iedere organisatie verbonden aan drie tot vijf marktplaatsen. Dus waarom zou je niet zelf een marktplaats beginnen?”

Bidfood is onderdeel van Bidcorp, een global concern met € 12 miljard omzet in de foodservice. Negen jaar geleden had Bidfood in Nederland nog € 700 miljoen omzet. “We verloren in een paar jaar tijd een derde van onze business door overheidsmaatregelen. Zo moesten sommige bejaardenhuizen sluiten en waren wij daarmee een deel van onze klanten kwijt. Je kunt dan opgeven of een nieuwe weg inslaan. Als je zeker weet dat het pad dat je volgt eindig is, dan moet je zelf een nieuw pad ontwikkelen.” Dat deden ze door een andere markt te benaderen (de horeca) en zoveel mogelijk klantcontact te digitaliseren. “We leveren 100% aan b2b en doen niks met b2c. Bijna al ons contact gaat online, maar er is nog een kleine 2% die orders liever doorbelt. We verkopen 50.000 producten en online hebben we een conversie van 70%.”

Veranderend klantengedrag

“Maar ook voor ons verandert er nog veel, ondanks dat we al best ver zijn”, gaat Dick verder. Ze hebben bijvoorbeeld alle processen onder de loep genomen. “Vroeger wilden mensen gewoon een voor-, hoofd- en nagerecht. Tegenwoordig willen ze soms twee voorgerechten, dus de eetgewoonten zijn veranderd.” Enkele andere trends die ze ontdekten:

  • Convenience is the new loyalty: Alles moet sneller en makkelijker, want elke vertraging maakt chagrijnig. B2b verwacht dezelfde service als b2c.
  • Bestellingen gaan via verschillende devices: “We praten over voice en mobiel, maar zijn wij wel mobile-ready?” Inmiddels hebben ze de eerste testen lopen om spraakbestellingen te accepteren. Patat kan nu via voice besteld worden, maar hoe zorgen ze ervoor dat ze het product leveren waar ze zelf de meeste marge op halen?
  • Data worden transparant, maar hoe ga je daar goed mee om? We weten allemaal dat big data belangrijk zijn, maar wat betekent dit voor jou en hoe kun je er geld aan verdienen? Bidfood levert 50.000 producten, maar als ze geen toegevoegde waarde hebben als organisatie, dan redden ze het niet. Producten alleen kunnen je business niet redden. Kortom, data zijn leuk, maar je moet er wel wat aan kunnen verdienen.
  • Van last-mile naar golden mile: Mensen praten makkelijk over logistiek, maar als er geen chauffeurs meer zijn of ze mogen de binnensteden niet meer in, hoe ga je je producten dan leveren?

De boodschap van Dick is duidelijk: Als je weet dat de wereld verandert, anticipeer daar dan op. Je weet dat er openheid is en komt over productspecificaties en je weet dat er platformen zijn en/of komen, dus waarom ga je niet samenwerken? Bidfood werkt inmiddels samen met partijen waarvan ze vroeger dachten dat ze de vijand waren.

En opeens heb je een marktplaats

Dick gelooft in de trends, zegt hij, maar het heeft pas echt nut als je ze weet te vertalen naar je eigen organisatie en binnen je eigen budget. Tijdens een presentatie in Parijs over marktplaatsen en platformen kreeg Dick te horen dat binnen enkele jaren elke organisatie verbonden zou zijn aan drie tot vijf marktplaatsen. “In China zijn ze op dit gebied al vele malen verder. Daar praten ze over business-ecosystemen en welke rol jouw organisatie daarin kan spelen. En hier zeuren we nog over überhaupt de komst van platformen. Maar of Amazon nou komt of niet, wij willen blijven bestaan, dus we gingen ons afvragen wat onze rol in het ecosysteem is. En wat er ook gebeurt, wij willen logistiek dienstverlener voor de klant blijven. Wij willen de golden mile managen, want daar zit geld.”

Om niet op slechts één paard te wedden, wilden ze ook de relatie met de chef-kok versterken. “Als de chef-kok ons in zijn community accepteert, dan hebben we aan de ene kant de logistiek en aan de andere kant de link met de chef. Daarom hebben we nu verschillende initiatieven om de chefs bij elkaar te brengen, via YouTube, fysieke meetings, een clubhuis en nog meer.”

De laatste ontwikkeling van Bidfood is een eigen platform: Foodl. “We zijn drie maanden geleden gestart en hebben Foodl inmiddels bekendgemaakt als nieuw platform voor foodprofessionals. We hebben twee mensen de ruimte gegeven om het platform te bouwen en dat hebben ze in snel tempo gedaan door de juiste mensen naar zich toe te trekken. En opeens hebben we een eigen marktplaats! We willen geen bol.com of Amazon worden – we geloven dat zij nog wel een keer de stap naar food maken – maar wij hebben wel de mensen en de markt voorbereid op de platformen. Je moet immers niet schaatsen waar de puck is, maar daar waar die heen gaat.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp