De consument wil duidelijkheid over duurzame producten

Gepubliceerd op: 6 juni 2019
Bijgewerkt op: 18 maart 2021
Duurzaamheid Label Duurzaam Product

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de online retail. Momenteel werken veel retailers aan de verduurzaming van het assortiment, de logistiek en de verpakkingen. De vraag die regelmatig voorbij komt is in hoeverre dit nu echt belangrijk is voor de consument. Want uiteindelijk lijkt het erop dat de consument vooral gericht is op lage prijzen. En niet bereid is om meer te betalen voor een duurzame levering.

Onlangs publiceerde Motivaction in samen werking met Climate Neutral Group een onderzoek naar het koopgedrag en het klimaat. Hierin worden drie groepen consumenten onderscheiden: duurzame consumenten (35,5%), consumenten met een duurzame intentie (33,7%) en consumenten zonder interesse in duurzaamheid (30,9%). De groep consumenten met aandacht voor duurzaamheid is dus vrij groot.

Keurmerk

Meer dan de helft van de Nederlanders gelooft dat klimaatverandering door de mens wordt  veroorzaakt. De meeste consumenten vinden dat de actie vanuit de producenten en retailers of overheid moet komen. Hierbij is het belangrijk dat het voor consumenten gemakkelijk wordt gemaakt om duurzame keuzes te maken, veel consumenten geven aan niet te weten waar ze moeten beginnen. Hierbij zou een keurmerk helpen. Vier van de tien consumenten geven aan bereid te zijn om hun eigen CO2-uitstoot te compenseren via klimaatprojecten.

Er ligt dus een flinke markt voor duurzaamheid. Met name als het gaat om het informeren van de consument. Binnen de online retail hebben we al heel wat stappen gezet, maar er liggen ook nog veel kansen. Enerzijds op productniveau en anderzijds als het gaat om de distributie. Op het gebied van consumentencommunicatie bieden sommige webwinkels al producten aan in combinatie met een duurzaamheidskeurmerk, waarbij consumenten bij de keuze van een product kunnen filteren op duurzaamheid. Daarnaast heeft de sector afgelopen jaar de Bewust Bezorgd rekentool in de markt gezet, waarmee webwinkels in staat zijn om de CO2-uitstoot van de bezorging inzichtelijk te maken en de consument de mogelijkheid te bieden voor de meest duurzame bezorgoptie te kiezen. Dit zijn mooie initiatieven die helpen om consumenten te betrekken bij een duurzame aankoop.

Wil je meer weten over het onderzoek? Het rapport is hier te downloaden.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Alicja van Ewijk 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp