ACM bereidt zich voor op toezicht nieuwe EU-regels digitale economie

Gepubliceerd op: 14 april 2023
Bijgewerkt op: 14 april 2023
Radars Met Digitale Transformatie 800X400 (800 X 400 Px)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bereidt zich voor op de grote veranderingen die eraan komen door nieuwe Europese regels voor het toezicht op de digitale economie. Zo heeft de ACM een leidraad afgerond met daarin uitleg van de Europese regels ter bescherming van zakelijke klanten op online platforms met de Platform-to-Business Verordening (P2B). Ook heeft de ACM zich uitgesproken over het wetsvoorstel dat het toezicht regelt op de Digital Markets Act (DMA); de Europese regels voor grote techbedrijven met online platforms.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: “Het is goed dat er nieuwe regels komen om de digitale economie eerlijk, open en transparant te maken. Bedrijven in de digitale economie zullen moeten wennen aan de strengere regels. Ook de digitale markten moeten goed werken voor mensen en bedrijven. Dat is op dit moment niet altijd het geval. Om mensen en bedrijven daartegen te beschermen, zijn er regels gemaakt die gelden in de hele EU, zoals nu de Digital Markets Act en de Platform-to-Business Verordening.”

Meldpunt overtredingen

De ACM krijgt een taak erbij door de invoering van de Europese Digital Markets Act (DMA). De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft een wetsvoorstel geschreven die de rol van de ACM regelt bij het toezicht op de naleving. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt de ACM straks het meldpunt voor mogelijke overtredingen en kan de ACM onderzoek doen, alleen of samen met de Europese Commissie. De Europese Commissie neemt uiteindelijk de besluiten, maar doet dat in nauwe samenwerking met de nationale toezichthouders van de EU-lidstaten. De ACM heeft het wetsvoorstel beoordeeld en vindt dat de wet uitvoerbaar en handhaafbaar is.

Leidraad Platform-to-Business

De leidraad voor een transparante en eerlijke onlineplatformeconomie voor ondernemingen is uitgebreid naar aanleiding van de consultatie. Nieuw is de uitleg over regels voor transparantie bij de rangschikking van zoekresultaten en regels voor het interne klachtenafhandelingssysteem. De ACM wordt naar verwachting de toezichthouder op de Platform-to-Business Verordening (P2B Verordening) in Nederland. Het wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld ligt momenteel ter behandeling in de Tweede Kamer. In de Verordening staan Europese regels voor een eerlijke en transparante online markt waar platforms zich verantwoordelijk gedragen.

Europese regels digitale economie

De P2B Verordening en de DMA maken deel uit van een omvangrijk pakket van regelgeving van de Europese wetgever die gericht is op regulering van de digitale economie. Andere regels die er aan komen zijn bijvoorbeeld de Digital Services Act, de Data Governance Act,de Data Act en de Artificial Intelligence Act. De ACM zal in het kader van het Nederlandse Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders (SDT) samen met alle andere betrokken nationale toezichthouders bijdragen aan de naleving van die wetten in Nederland.

Samen met de bestaande regels, zorgen de nieuwe regels voor een eerlijke, open en transparante digitale economie, waarbij er ruimte is voor innovatie en mensen en bedrijven worden beschermd tegen ongewenste effecten. Zo kan iedereen profiteren van de voordelen van de digitale economie.

Bron: ACM.nl

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp