16 april 2019

De mogelijkheden van slimme verlichting

Vrouw in supermarkt kijkt op haar mobiel

Signify is de nieuwe naam van Philips Lighting, de lichtafdeling van het Brabantse elektronicaconcern. Het bedrijf is al meer dan 125 jaar een pionier in de innovatie en evolutie van de verlichtingsindustrie en onder de nieuwe naam blijft het wereldleider in connected ledverlichtingsproducten, -systemen en -services. Het afgelopen jaar was Signify in de persoon van Wouter de Wolf host van de expertgroep Circular Economy van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. We spraken met hem over circulaire en slimme verlichting en het belang van een circulaire economie.

De grootste lichtfabrikant ter wereld heeft haar standplaats in Eindhoven, waar Philips in 1891 is opgericht. “Met onze innovaties ontsluiten we het buitengewone potentieel van licht om de kwaliteit van het leven van mensen te verbeteren en te werken aan een duurzame toekomst”, vertelt Wouter, marketingmanager B2B Benelux. “In mijn rol ben ik verantwoordelijk voor retail en daarbij bedoel ik de verlichting van winkels.”

Een belangrijk onderdeel daarvan is het zogenoemde InterAct Retail (IoT)-platform: “Met de introductie van led is ook het licht ‘digitaal’ en ‘slim’ geworden”, legt Wouter uit. “Licht kan bijvoorbeeld de route die een klant aflegt in je fysieke winkel beïnvloeden. Daarnaast kun je met slimme verlichting via een app contextafhankelijke sfeer creëren en het licht in de paskamer aanpassen om de juiste kleur bij de juiste outfit te selecteren. Sterker nog, de ledverlichting kan inmiddels ook worden gebruikt om realtime digitale gegevens te verzenden.”

Locatiebepaling via verlichting

“In de retailbranche wordt deze technologie bijvoorbeeld al gebruikt om de exacte locatie te bepalen voor indoor navigatie”, vervolgt Wouter. “Hierbij stuurt de lichtbron een unieke code uit die kan worden geïdentificeerd door de camera op een smartphone of tablet om zo de exacte positie te bepalen. In feite werkt dit hetzelfde als een gps-systeem, maar dan binnen en met een nauwkeurigheid van dertig centimeter. Met deze technologie kunnen vergelijkbare use cases worden ondersteund als met bijvoorbeeld beacons of wifi, maar dan zonder de additionele infrastructuur. Denk hierbij aan een productzoekapp die je naar de exacte locatie van een product brengt, aan locatiegebaseerde advertenties, waarbij je een korting krijgt aangeboden op een bepaald artikel in de buurt, of aan een waarschuwing voor werknemers dat er lege schappen of klanten met vragen zijn. Er is dus al veel mogelijk met slimme verlichting en de komende tijd gaan we dit verder optimaliseren.”

Shoppen via verlichting

Bekijk de pilot van Signify met Albert Heijn over navigatie via verlichting

Bekijk de pilot over navigatie via verlichting

Gevraagd naar een e-commercetrend die van groot belang is voor het bedrijf, is Wouter helder: “Je ziet een duidelijke vergroeiing van b2c en b2b in onze organisatie. We richten ons namelijk niet alleen op zakelijke klanten, maar ook op consumenten, bijvoorbeeld met onze HUE-producten. Daardoor zien we dat de digital journey en de touchpoints die er zijn voor consumenten en zakelijk klanten steeds meer door elkaar gaan lopen.”

Het belang van een circulair economie

Het afgelopen onderzoeksjaar was Wouter voor Signify de host van de expertgroep Circular Economy binnen ShoppingTomorrow. Toen de mogelijkheid zich voordeed om aan dit onderzoeksplatform deel te nemen, was de keuze niet moeilijk. “Wij werken hier graag aan mee, want ShoppingTomorrow biedt een uniek platform om met frontrunners in de retailsector verder na te denken over de toekomst en om concrete stappen te zetten om die toekomst verder vorm te geven.”

En dat de (duurzame) toekomst hoog in het vaandel staat bij Signify, blijkt ook wel uit de expertgroep waaraan zij samen met Capgemini Nederland B.V. en Thuiswinkel.org leiding hebben gegeven: Circular Economy. “De circulaire economie is al jaren een belangrijk onderwerp voor Signify. Zo waren wij de eerste met een circular lighting-oplossing, die we hebben toegepast bij Schiphol. Daarbij staat het ‘gebruik’ van licht centraal. De verlichting wordt als een service afgenomen en aan het eind van de levensduur komen de armaturen weer bij ons terug, zodat we ze een tweede leven kunnen geven of optimaal kunnen recyclen. We zien deze vraag ook bij retailers steeds meer opkomen.”

Maar dat is niet de enige duurzame ontwikkeling die Wouter binnen de retailsector op ziet komen: “Bij de meeste segmenten, zoals de verlichting voor kantoren of warehouses, is een lange levensduur en het tussentijds fixen en upgraden het belangrijkste. Bij retail wordt verlichting echter meestal veel sneller vervangen, bijvoorbeeld bij een store upgrade, die vaak tussen de vijf en tien jaar wordt uitgevoerd. Daardoor beginnen er langzaam maar zeker goede led-armaturen ‘vrij te komen’ die nog energie-efficiënt zijn en nog een resterende levensduur hebben. De retail wordt daarom de eerste sector waarvoor tweedehands armaturen interessant worden. Daar zijn we nu volop mee bezig.”

Toegevoegde waarde van ShoppingTomorrow

Deelname aan de expertgroep heeft Wouter en Signify de nodige nieuwe inzichten opgeleverd op het gebied van duurzaamheid en circulair. “De grootste toegevoegde waarde was om meer inzicht te krijgen in wat de circulaire economie voor impact heeft op de retailbranche. Naast verlichting zijn er natuurlijk nog veel meer onderwerpen die hierbij spelen: hoe kun je minder resources (voedsel) verspillen, hoe zorg je ervoor dat je minder en slimmer plastic gebruikt, hoe kun je een duurzame fashionketen opzetten en hoe kun je de recycling en het hergebruik van elektronische apparaten (en de rol die webshops daarin spelen) verbeteren? Kortom, er zijn veel onderwerpen waaraan de retailsector een bijdrage kan leveren binnen een circulaire economie.”

Meer weten?

De expertgroepen van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow hebben onderzoek gedaan naar al deze facetten van (online) winkelen. Doe er je voordeel mee en download de rapporten die zij hebben geschreven. Je vindt daarin praktische tips en handvatten om jouw online shop de perfecte klantenervaring te geven. 

Download de bluepapers