16 oktober 2018

Beerwulf: van tegendraadse startup naar marktleider in twee jaar tijd (2/2)

Foto sebastiaan berkvens, beerwulf. Interview 2/2

Beerwulf is inmiddels een grote naam binnen de online bierhandel. Sterker nog, het bedrijf is sinds de livegang van de eerste webshop in maart 2017 al uitgegroeid tot de Nederlandse marktleider op dit gebied. Natuurlijk zijn ze binnen het bedrijf trots op deze snelle groei, maar ze zijn nog lang niet klaar. “Wij willen ook binnen Europa de marktleider in de online verkoop van speciaalbier worden”, vertelt Sebastiaan Berkvens, Co-founder en Head of Retention bij Beerwulf, die daarmee zijn ambities niet onder banken of stoelen steekt.

 

In het eerste deel van het interview met Sebastiaan heeft hij al verteld over de ontstaansgeschiedenis, de focus op klantenservice en de snelle internationale groei van het bedrijf. In dit deel van het interview gaat hij onder andere dieper in op de duurzame logistiek en de toekomstplannen van Beerwulf en op de toegevoegde waarde van Thuiswinkel Waarborg.

Duurzame logistiek

De logistieke operatie rondom het online verkopen van speciaalbieren vormt volgens Sebastiaan de grootste uitdaging. Bierflesjes zijn natuurlijk uiterst breekbare objecten en daarom heeft het team van Beerwulf lang nagedacht over het verpakkingsmateriaal. “We maken nu gebruik van oersterk karton waarin de flesjes worden vervoerd. Dit is al heel veilig, want als je de doos met flesjes met gestrekte armen voor je houdt en laat vallen, blijven de flesjes onbeschadigd. Toch blijven we, in nauwe samenwerking met de fabrikant, continu testen en streven naar het optimale karton.”

Bier met korting

Beerwulf Lezers van dit interview krijgen een aantrekkelijke korting op hun volgende bierbestelling. Ga naar de site van Beerwulf, meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang € 7,50 korting op je volgende bestelling van minstens € 35,-.

Klik hier om van de korting bij Beerwulf te profiteren

“Bij de ontwikkeling van beter verpakkingsmateriaal houden we natuurlijk ook rekening met het milieu”, vervolgt Sebastiaan. ”Zo heeft al ons karton het FSC-keurmerk en zorgen we met het dikkere karton voor minder retouren. Daarnaast belonen we onze klanten ook voor het bestellen van volle dozen, bijvoorbeeld met kortingen op flesjes om de dozen vol te krijgen. Dit is natuurlijk goed voor ons, maar hiermee zorgen we er ook voor dat we minder lucht vervoeren.”

De toekomst van Beerwulf

Het afgelopen jaar heeft Beerwulf qua internationale groei een kleine pas op de plaats gemaakt, maar dat wil niet zeggen de bierverkoper geen verdere groeiambities meer heeft. “Internationaal gezien willen we in 2019 verder uitbreiden met als doel om over een jaar of drie Europees marktleider te zijn. Maar groei zit natuurlijk in verschillende richtingen. Zo verkennen we momenteel ook de mogelijkheden rondom een abonnementsmodel en kijken we hoe we eventueel de b2b-markt kunnen betreden. Op deze vlakken kunnen we namelijk ook nog interessante stappen zetten de komende tijd.”

Een volgende stap in verdere groei zette Beerwulf zo’n twee weken gelden, toen het een samenwerking aanging met e-commercegigant bol.com. ““Beerwulf heeft de ambitie om zo veel mogelijk bierliefhebbers kennis te laten maken met de rijke wereld van craft en speciaalbieren”, vertelt Sebastiaan over dit partnershop. “Sinds onze start in 2017 is Beerwulf als merk steeds herkenbaarder en kan het inmiddels op veel sympathie, geloofwaardigheid en consumenten vertrouwen rekenen. Dat wordt ook herkend door andere retailers en marktplaatsen en zij zien daarom graag dat Beerwulf via hen gekocht kan worden. Voor Beerwulf biedt dat ook kansen om extra bereik te genereren en verkopen te realiseren. De verantwoordelijkheid voor de logistiek houden we wel dicht bij en wordt gewoon door Beerwulf verzorgd.”

Waarom Thuiswinkel Waarborg?

Waar Beerwulf nu een gevestigde naam is, zocht het bij de oprichting begin 2017 naar manieren om het vertrouwen van consumenten te winnen. Naast intensieve (tv-)campagnes wilde Sebastiaan ook vanaf het begin het Thuiswinkel Waarborg op zijn website voeren. “Ik vind dat je het als nieuwe speler aan je toekomstige klanten verplicht bent om een keurmerk te hebben, zodat zij in één oogopslag kunnen zien dat jij een betrouwbare partij bent. Ik ken Thuiswinkel.org al langer en zij hebben een uitstekende uitstraling en bieden een garantie voor veiligheid.”

 “Wij hebben dus niet lang hoeven nadenken over welk keurmerk we moesten kiezen”, vervolgt Sebastiaan. “De certificering voor dit keurmerk is heel strikt en nam daardoor ook wel wat tijd in beslag, maar hierdoor kom je ook dingen tegen waar je zelf helemaal nog niet over na had gedacht. En uiteindelijk weten jij en je klanten zeker dat je webshop aan alle wettelijke en andere verplichtingen voldoet.”

Maar de grote bekendheid van het Thuiswinkel Waarborg en het vertrouwen dat dit keurmerk uitstraalt, zijn niet de enige aspecten waarom Sebastiaan zo tevreden is met zijn lidmaatschap. “Thuiswinkel.org is een echte belangenvereniging die naast het keurmerk nog zo veel andere dingen te bieden heeft. Zelf ben ik bijvoorbeeld heel blij met de gratis juridische hulp die ik van ze heb gekregen toen ik dat nodig had. Daarnaast vind ik het ook heel goed dat ze de hele e-commercebranche vertegenwoordigen, al zouden ze daar nog wel een stapje verder in mogen gaan. De online handel van alcoholische dranken kent natuurlijk verschillende strenge regels, maar er zijn nog steeds bepaalde cowboys actief die het hier niet zo nauw mee nemen. Het zou fijn zijn als Thuiswinkel.org hier een belangrijkere rol zou kunnen spelen in de voorlichting en handhaving rondom deze regels, ook vanuit een moreel standpunt. Maar verder ben ik vooral erg onder de indruk van de organisatie en haar dienstverlening”, besluit Sebastiaan.

Wil jij meer vertrouwen en een hogere conversie?

Lid zijn van Thuiswinkel.org heeft veel voordelen. De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Meer conversie door Thuiswinkel Waarborg-logo op je webshop.
  • Vertrouwen van consumenten door Thuiswinkel Waarborg Reviews.
  • Gratis hulp en ondersteuning op juridisch gebied (tools, tips en vraagbaak).
  • Wij komen op voor jouw belangen in Den Haag en Brussel.
  • Gratis of met korting toegang tot ons netwerk, kennis, events, onderzoeksrapporten en meer.

Bekijk de rest van de voordelen ofWord meteen lid