14 juni 2018

Mkb maakt werk van betere toegankelijkheid voor mensen met beperking

Logo drempelsvrij, groen mannetje

In samenwerking met onder andere Thuiswinkel.org heeft MKB-Nederland vandaag het programma MKB Toegankelijk gelanceerd. Hiermee willen de verenigingen ondernemers stimuleren om hun bedrijven (beter) toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Minister De Jonge van VWS heeft vandaag in Utrecht de eerste actieplannen in ontvangst genomen, die in samenwerking met MKB-Nederland, VNO-NCW, VWS en de Alliantie VN-Verdrag Handicap zijn opgesteld. Het doel van het programma is om voor eind 2019 50.000 ondernemers te stimuleren ermee aan de slag te gaan.

“Een beperking is pas echt een belemmering als bedrijven er geen rekening mee houden”, zegt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland. “Met dit programma willen we ondernemers daarvan bewust maken én hen concreet helpen hun bedrijf toegankelijker te maken. Ze hoeven daarvoor niet zelf het wiel uit te vinden. Nederland telt zo’n twee miljoen mensen met een bepaalde handicap, dat is 15% van de bevolking! Zoals ook vermeld in het VN-Verdrag Handicap en de Wet gelijke behandeling, moeten zij zoveel mogelijk in staat zijn om zelfstandig aan de samenleving deel te nemen. Daar moeten en wíllen wij een bijdrage aan leveren.”

Mystery guests

Op landelijk niveau voorziet het programma in hulp aan brancheorganisaties om voor hun sector specifieke actieplannen op te stellen. Deze behelzen gerichte voorlichting, tips en tools, best practices, checklists en trainingsmateriaal voor medewerkers. De eerste zeven Actieplannen Toegankelijkheid heeft MKB-directeur Visser vanochtend in Utrecht overhandigd aan minister Hugo de Jonge van VWS.

Op lokaal niveau organiseert MKB-Nederland in samenwerking met gemeenten en ondernemersverenigingen pilots in winkel- en horecagebieden, waar onder meer met behulp van mystery guests in kaart wordt gebracht waar en hoe de toegankelijkheid in alle opzichten kan worden verbeterd. De eerste pilots gaan op korte termijn van start in Haarlem, Oude IJsselstreek en Westland. Praktische informatie voor ondernemers wordt ook gedeeld via de nieuwe website www.mkbtoegankelijk.nl.

Sleutelrol

“Wij zijn blij dat de ondernemers in het mkb zo voortvarend aan de slag gaan met inclusie”, zegt Illya Soffer namens de Alliantie VN-verdrag**. “Zij hebben immers een sleutelrol als het gaat om het toegankelijk maken van horeca, winkels en evenementen. Het is ontzettend belangrijk dat ze dat zo veel mogelijk samen doen met mensen met een beperking. Dan weet je tenminste zeker dat je producten en diensten ontwikkelt die echt voor iedereen passend zijn. ”

“Veel webshops zijn nog niet op de hoogte van dit probleem en zijn zich daarom ook nog niet bewust van de kansen van een toegankelijke website”, vertelt Elaine Oldhoff, beleidsadviseur bij Thuiswinkel.org. “Zo scoort een toegankelijke website hoger in de Google-zoekresultaten en filmpjes op je website worden door treinreizigers vaker bekeken als ze zijn ondertiteld. Om deze kansen voor webwinkeliers verder uit te werken zijn we binnen onderzoeksplatform ShoppingTomorrow ook begonnen met de expertgroep Opportunities of e-Accessibility, die zich hier uitgebreid op gaat richten.”

De eerste Actieplannen Toegankelijkheid zijn van: INretail (detailhandel mode, schoenen, sport en woninginrichting), Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland, Vakcentrum (zelfstandige supermarkten), Thuiswinkel.org (webwinkels), Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals en Vereniging van Evenementenmakers, en Dibevo (dierenspeciaalzaken). De plannen zijn te vinden op de website www.mkbtoegankelijk.nl

Minister De Jonge van VWS stuurt vandaag het kabinetsprogramma ‘Onbeperkt Meedoen’ naar de Tweede Kamer. De Vereniging Nederlandse Gemeenten presenteert vanmiddag een eigen plan met 25 kopgroepgemeenten, die vooroplopen bij de uitvoering van het VN-Gehandicaptenverdrag.

Meer informatie?

Wil je meer te weten komen over dit initiatief en hoe je als webwinkelier kunt werken aan een betere toegankelijkheid voor je bezoekers met een beperking? Neem dan contact op met Elaine Oldhoff, beleidsadviseur bij Thuiswinkel.org

**De Alliantie VN-verdrag is een samenwerkingsverband van Ieder(in), Per Saldo, MIND Landelijk platform, LFB en de Coalitie voor Inclusie en richt zich op de implementatie van het VN-verdrag voor mensen met een beperking.