17 april 2018

Aanpassingen Europese Commissie aan EU-consumentenwetgeving positief voor webwinkels

Stenen beeld van vrouw met weegschaal in de ene hand en zwaard in de andere hand

De Europese Commissie heeft deze week haar nieuwe plan genaamd “A New Deal for Consumers” gelanceerd. Hierin worden een aantal gerichte aanpassingen gedaan aan de EU-consumentenwetgeving, zodat de online verkopen binnen de EU verder kunnen groeien. Ecommerce Europe, de Europese koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org lid van is, is over het algemeen blij met deze aanpassingen, maar ziet helaas ook wijzigingen die op termijn schadelijk kunnen zijn voor webwinkels.

In haar nieuwe plan geeft de Commissie aan dat er strengere regels voor consumenten komen rondom het gebruik van producten tijdens de zichttermijn. Zo mogen webwinkels straks een teruggestuurd product eerst beoordelen voordat zij de klant terug moeten betalen. Daarnaast mogen zij een retour weigeren als blijkt dat de klant dit product meer heeft gebruikt dan nodig is om dit te checken en te testen, zoals dat ook bij een fysieke winkel werkt.

Lastenverlichting voor webwinkels

“Met deze wijzigingen krijgen webwinkeliers meer rechten, waardoor de onevenredige last die zij ervaren bij retouren voor een groot deel worden weggenomen,” vertelt Léon Mölenberg, adviseur Consumentenrecht bij Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe. “Hiermee wordt een grote wens van Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe werkelijkheid, want hier hebben wij ons sinds de oprichting van de Europese belangenvereniging in 2012 hard voor gemaakt.”

Toch zijn er ook aanpassingen in het plan van de Commissie waar Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe hun vraagtekens bij hebben. “De aanpak op het gebied van boetes lijkt bijvoorbeeld vooral nadelig uit te pakken voor webwinkels”, vervolgt Léon. “Daarom houden wij de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten en zullen we de mogelijke gevolgen van het plan verder analyseren. De resultaten hiervan publiceren we binnenkort in een rapport over de voorstellen van de Europese Commissie.

Meer informatie?

Leon Molenberg Heb je nog vragen over de aanpassingen aan de EU-consumentenwetgeving of gerelateerde onderwerpen? Neem dan contact op met Léon Mölenberg (), adviseur Consumentenrecht bij Ecommerce Europe en Thuiswinkel.org.