25 juli 2017

AVG: Thuiswinkel Privacytool in september live

Thuiswinkel.org lanceert gratis privacytool voor leden

Data met slotje

Recent onderzoek wijst uit dat zes op de tien bedrijven nog niet klaar zijn voor de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die over krap 10 maanden in werking treedt. En dat terwijl de consument steeds privacybewuster wordt. Voor veel bedrijven verandert er het nodige onder de AVG, en de verordening is niet voor iedereen even duidelijk. Daarom lanceert Thuiswinkel.org in september haar Thuiswinkel Privacytool, waarmee leden gratis kunnen checken of ze nog iets moeten aanpassen om te voldoen. Op deze manier kun je hoge boetes voorkomen en de AVG vol vertrouwen tegemoet zien.

Wat kun je verwachten?

In samenwerking met ICTRecht en PrivacyBlox helpt Thuiswinkel.org je op weg om te zorgen dat ook jouw privacybeleid op orde is. De Thuiswinkel Privacytool biedt verschillende functionaliteiten om je te helpen bij het voldoen aan de nieuwe verordening. Via een takenlijst en een zogeheten privacymeter kun je zelf bijhouden hoever je bent in de naleving. Wat kun je checken met de tool? 

 • Nulmeting: hoe staat het met je huidige gegevensstromen?

  Voordat je aan de slag kunt met het toepassen van de regels, is het belangrijk dat je weet hoe de situatie binnen jouw organisatie op dit moment is. Via gepersonaliseerde vragen krijg je snel inzicht in de belangrijke gegevensstromen binnen je organisatie. Dankzij deze nulmeting weet je welke stappen je nog moet ondernemen om aan de privacywet te voldoen. 

 • Register: houd alles overzichtelijk bij

  De AVG verplicht bepaalde organisaties om een register bij te houden. De Thuiswinkel Privacytool biedt jou een persoonlijk register dat ervoor zorgt dat je je gegevensverwerkingen en datastromen op overzichtelijke wijze kunt bijhouden. Via onze tool krijg je voor iedere gegevensverwerking te zien welke aandachtspunten er zijn en welke stappen er nodig zijn om de privacy van je klanten, werknemers en/of leveranciers te waarborgen.

 • Privacydocumenten: welke zijn verplicht?

  Wanneer je persoonsgegevens verwerkt, moet je een intern privacybeleid en een privacyverklaring hebben. Verstrek je gegevens aan andere partijen, zoals vervoerders of commerciële organisaties, dan moet je met al die partijen een verwerkersovereenkomst sluiten. Dat is extra moeilijk en kostbaar wanneer je geen juristen in huis hebt. Maar ook op dit gebied komt de Privacytool goed van pas, want hij biedt je alle noodzakelijke privacydocumenten, die op jouw situatie kunnen worden aangepast. Op deze manier beschik je snel en eenvoudig over je eigen:

  • verwerkersovereenkomsten;
  • privacyverklaring;
  • intern privacybeleid; en
  • calamiteitenplan. 
 • Geautomatiseerd advies

  Wanneer ben je als webshop eigenlijk verplicht om een Privacy Impact Assessment (PIA) te doen? En weet je zeker welke vormen van datalekken je moet melden en hoe je dat precies moet doen? De interactieve vragenlijst uit de Thuiswinkel Privacytool zorgt automatisch voor praktische en nuttige adviezen in de verschillende onderwerpen uit de AVG. 

 • Privacy officer

  In sommige gevallen is automatisch advies op basis van interactieve vragenlijsten niet afdoende en het kan voorkomen dat je er zelf niet helemaal uitkomt. Ook in deze gevallen staan Thuiswinkel.org en haar partners voor je klaar. Via een chatfunctie heb je toegang tot een privacy officer die je helpt met het beantwoorden van je privacygerelateerde vragen. En als je écht interne hulp kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je privacybeleid straks voldoet, dan kun je (tegen een gereduceerd tarief) een privacyspecialist van ICTRecht inhuren.

Vol vertrouwen voldoen aan de verordening

Kortom, de tool die we in september gratis voor onze leden lanceren, zorgt ervoor dat jij vol vertrouwen kunt voldoen aan de nieuwe AVG. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons via sociale media, zodat we je op de hoogte kunnen houden van de ontwikkelingen. Geen lid? Meld je dan vandaag nog aan en zorg dat jij straks gratis toegang hebt tot de privacytool.

Meer informatie?

 Heb je nog verdere vragen over de Thuiswinkel Privacytool of andere privacygerelateerde onderwerpen? Neem dan contact op met Vincent Romviel (), gespecialiseerd jurist in consumentenrecht en e-commerce bij Thuiswinkel.org.