7 februari 2017

Even voorstellen: Just Hasselaar

Portretfoto van Just Hasselaar

Op 1 februari is Just Hasselaar begonnen als Policy Adviser Digital Transactions bij Thuiswinkel.org. De hoogste tijd dus om hem wat beter te leren kennen.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben geboren in Rotterdam maar woon nu met mijn vrouw in Utrecht. Ik heb ook in de Domstad gestudeerd en woon er dus al zolang dat ik me meer Utrechter voel dan Rotterdammer. Ik ben aan de Universiteit Utrecht afgestudeerd als Historicus, met een master in Internationale Betrekkingen. Na mijn studie ben ik werkzaam geweest in public affairs, stakeholdermanagement en strategisch advies. De rode draad in mijn werkverleden is dat ik graag complexe zaken begrijpelijk maak en waar nodig samenwerkingen probeer te verbeteren. Daarnaast duik ik in mijn vrije tijd graag de natuur in op mijn mountainbike en vind ik het heerlijk om een stuk te gaan zeilen.”

Wat ga je precies doen voor Thuiswinkel.org?

“Onder de noemer Digital Transactions ga ik bij Thuiswinkel.org verder met het werken aan een zo goed en efficiënt mogelijke omgeving voor het betalingsverkeer, zowel in Nederland als in Europa. Het is inmiddels wel duidelijk geworden dat kopen en betalen niet bij de grens stoppen want consumenten en retailers hebben de weg naar het buitenland gevonden. Ook komen er vanuit Brussel ontwikkelingen als PSD2 en eIDAS onze kant op. Dit zijn ingrijpende veranderingen met een grote – deels nog onbekende – impact op onze manier van werken. Aan mij de schone taak om onze leden hier op voor te bereiden en onze stem te laten horen in Den Haag en Brussel. Daarnaast ga ik regelmatig op bezoek bij onze business partners die actief zijn op het gebied van digital transations. Met hen bespreek ik de nieuwste ontwikkelingen en ik neem hun standpunten mee in mijn algemene werkzaamheden.”

Wat spreekt je zo aan in dit vakgebied?

“Op het gebied van betalen zijn er ontzettend veel ontwikkelingen gaande, wat het een bijzonder dynamische omgeving maakt. Als je kijkt naar ontwikkelingen als wallets, biometrie en one-click buy, kun je concluderen dat er bij betalingen één aspect centraal hoort te staan: het gemak voor consumenten. Over het algemeen ervaren zij de betaling als een van de laatste hindernissen bij de afronding van de aankoop. Het is aan mij en Thuiswinkel.org om ervoor te zorgen dat dit ‘obstakel’ eenvoudig te tackelen is voor de consument zonder dat de online retailer en zijn conversie hieronder hoeven te lijden.”

Wat is in jouw ogen de belangrijkste ontwikkeling op dit moment?

“Wat ik momenteel zeer interessant vind, is dat het onderdeel betalen meer en meer naar de achtergrond wordt gedrongen in het transactieproces. Aspecten als authenticatie en identificatie beginnen een steeds belangrijkere rol te spelen, wat het thema Digital Transactions een nog grotere dimensie geeft.”

“De afgelopen jaren heb ik mij onder andere beziggehouden met online identificatie in het publieke domein, oftewel het eID-stelsel. De focus lag daarbij sterk op het verbeteren van de dienstverlening van de Rijksoverheid via het accepteren van (private) eID-stelsels. Ik verheug mij erop om met deze kennis nu hetzelfde in het private domein te doen. Identificatie, authenticatie en betalingen gaan hand in hand en gaan een grote impact hebben op de manier waarop wij onze online wereld inrichten. De ontwikkelingen zijn nu misschien de kinderschoenen al voorbij, maar er zijn nog genoeg uitdagingen en onbeantwoorde vragen. Samen met de markt ga ik op zoek naar relevante antwoorden en kansen."

Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van online betalen? Kom dan naar de presentatie van Just tijdens het Digital Transactions-congres op 7 maart 2017 in Hotel Houten. Leden van Thuiswinkel.org krijgen korting op hun entreeprijs en business partners (pakket 1) hebben recht op één gratis toegangskaart. Aanmelden kan via de website van Digital Transations.