11 januari 2016

Naast iDEAL nu ook iDIN: online identificeren via je bank dichterbij

Logo iDIN Met een nieuwe dienst van de banken, genaamd iDIN kunnen consumenten zich straks bij verschillende online dienstverleners, zoals verzekeringsmaatschappijen, overheden en webwinkels identificeren. Inloggen met behulp van één middel via je eigen bank; een soort iDEAL voor identificatie dus. Wat kan de webwinkelier in 2016 verwachten?

Ontwikkelingen in 2016

Banken en vele andere partijen werken aan middelen waarmee consumenten zich dit jaar nog gemakkelijk, snel en veilig bij online diensten kunnen identificeren. Anders dan nu, is het dan niet meer nodig voor iedere dienst een ander wachtwoord te gebruiken en onthouden. Gemakkelijk voor de koper, maar ook voor de verkoper.

iDIN

Gebruik van iDIN lijkt op de manier waarop consumenten iDEAL gebruiken: wie een account wil aanmaken bij een webshop, kan iDIN als online identificatiemethode kiezen. Daarna selecteert de consument een bank naar keuze die zijn identiteit kan verifiëren. Naar verwachting is in de loop van 2016 de dienst beschikbaar voor instellingen en consumenten.

Video-uitleg iDIN, makkelijk en veilig online identificeren via je bank

Klik op dit plaatje voor de Vimeo video over de werking van iDIN

Idensys

Ook Idensys, het overheidsstelsel voor online identificatie - dat naast de dienst van de banken zal bestaan - zal dit jaar stappen gaan maken. De eerste makelaar en middelenleverancier, Digidentity, is al toegetreden. Tijdens de pilotfase, die deze maand nog start, loggen maximaal 30.000 burgers en consumenten in bij twintig overheden en bedrijven in met private inlogmiddelen. Na de resultaten, die medio 2016 geëvalueerd worden, wordt bekend of en hoe Idensys door organisaties gebruikt kan worden.

Wat wil de webwinkelier?

Voor online shoppen is het belangrijk dat de consument straks niet opnieuw voor iedere winkel een ander middel of wachtwoord nodig heeft. Het bereik van online identificatiemiddelen moet dus zo groot mogelijk zijn. Bij de keuze uit twee stelsels is dus belangrijk dat online dienstverleners, zoals webwinkels geen last zullen ondervinden van onnodige meerkosten en lastige procedures om de verschillende middelen aan te bieden op hun website.

Meer informatie over onze visie? Lees de volgende gerelateerde artikelen:


Met een nieuwe dienst van de banken, genaamd iDIN kunnen consumenten zich straks bij verschillende online dienstverleners, zoals verzekeringsmaatschappijen, overheden en webwinkels identificeren. Inloggen met behulp van één middel via jouw eigen bank; een soort iDEAL voor identificatie dus. Wat kan de webwinkelier in 2016 verwachten?