17 september 2014

Ontmaskerd: fake dating sites

Op dinsdagavond 16 september was Ank van Heeringen, jurist bij Thuiswinkel.org, te gast bij het tv programma Tros Opgelicht. In de uitzending werd aandacht besteed aan dating sites waar je alleen maar contact kunt leggen als je per bericht betaalt. Zo wordt chatten of mailen wel heel erg duur. Vooral als men er achter komt dat die spontane, lieve persoon nooit een privé nummer geeft, maar alleen via die websites met betaalde chats communiceert. Tot een afspraakje komt het nooit. Als je stopt met betalen dan stopt ook het contact. Tros Opgelicht ontdekt dat de klanten contact leggen met fictieve personen en dat een dating site het Keurmerk Veilig Daten onterecht gebruikte.

Tijd om serieus aandacht te besteden aan het Keurmerk Veilig Daten. Ank van Heeringen, jurist Thuiswinkel.org, legt in het programma uit:

“Deze dating site gebruikte onterecht het logo van het Keurmerk Veilig Daten. Er is geen sprake van lidmaatschap van Thuiswinkel.org en dus ook niet van het Keurmerk Veilig Daten. Het initiatief voor het Keurmerk is van de goede, juiste dating sites zelf gekomen en opgepakt door de Consumentenbond en Thuiswinkel.org. Naast de algemene voorwaarden van Thuiswinkel.org gelden er voor het Keurmerk Veilig Daten ook nog andere specifieke regels.

Toen we merkten dat deze site het Keurmerk onterecht gebruikte hebben we direct contact opgenomen en is het Keurmerk verwijderd. Toen ik de site bekeek zag ik meteen dat er een aantal kwesties niet in orde zijn. Je weet bijvoorbeeld niet met wie je zaken doet, een fysiek adres ontbreekt. Je kunt ook geen contact leggen als je een vraag of een probleem hebt, bijvoorbeeld als je het niet eens bent met hetgeen je is toegezegd. Daarnaast zit de informatie over de zogenaamde fictieve personen ergens verstopt op de site.

Als deze dating site terecht het Keurmerk Veilig Daten had mogen gebruiken en dus lid was geweest van Thuiswinkel.org, dan waren bovenstaande kwesties wel in orde. Naast alle informatie verplichtingen die het Thuiswinkel Waarborg geeft, geldt er bijvoorbeeld voor de leden van het Keurmerk een inspanningsverplichting. Preventief wordt er handmatig (gelezen) controle uitgevoerd. Als er dan toch nog iets mis gaat worden de leden geïnformeerd. Gewoon transparant en eerlijk, zoals het hoort te zijn. Ervaring is hierbij belangrijk en dat hebben de goede dating sites.

De verwachting is dat de site van het Keurmerk Veilig Daten binnen twee weken live zal zijn. Hierover zullen wij later informeren. ” 

Bekijk hier de uitzending van Tros Opgelicht.  

Printscreen van de uitzening van Trop Opgelicht