2022: op naar een toekomstgericht digital commerce ecosysteem

Gepubliceerd op: 14 december 2021
Bijgewerkt op: 15 februari 2022
Geschreven door
2022 Goals 800X400

In 2013 werd het allereerste Shopping2020 onderzoek gepresenteerd. Eén van de grote thema’s was toen de opkomst van de marktplaatsen. Daar moest elke ondernemer op aanwezig zijn, omdat de consument dat ook was. Dit bleek een schot in de roos, want platformen zijn niet meer weg te denken uit ons leven.

Wat staat ons te wachten in 2030?

Eind januari verschijnt het boek Shopping in 2030. Een selectie visionairs, strategen, beslissers en ondernemers, die samen het ShoppingTomorrow-scenarioteam ‘Shopping in 2030’ vormen, schetst de scenario’s waar de digital commerce sector toekomstige businessmodellen op kan baseren. 

En als ik naar 2030 kijk, dan kent Nederland een gezond, uniek digital commerce ecosysteem dat kwalitatief sterk is en internationaal kan concurreren. Dat elkaar versterkt, vooroploopt en de kracht van innovatie en disruptie gebruikt om een duurzamer Nederland na te streven. Een aantrekkelijke sector om voor te werken, met kansen en mogelijkheden passend bij groei.

Het hier en nu: groei en uitdagingen

In het afgelopen jaar bleek het coronavirus nog niet klaar met ons. Hierdoor versnelde de e-commercemarkt ook in 2021. Een groei die in de tweede helft van 2021 weer ‘normale’ groei proporties aannam zonder de excessen van een lockdown. Heel veel consumenten hebben vanwege de coronacrisis het gemak van online winkelen ervaren. En zien de tijdswinst die hiermee behaald kan worden. Dat vertaalt zich in groei tijdens de traditioneel drukste tijd van het jaar. Bij de verwerkers van betalingen was Black Friday de drukste dag ooit in de geschiedenis.

Naast groei zien we ook thema’s ontstaan waar je als sector een antwoord op moet vinden. Uitdagingen zoals de naweeën van de coronacrisis waardoor vanwege de enorme vraag deels de productie stokte. Daarnaast kwamen containerschepen stil te liggen, en kampen we nog altijd met  schaarste van grondstoffen. En ook wij hebben te maken met een enorme arbeidskrapte net als in andere sectoren. Dit zijn thema’s waar het loont om ons als sector te verenigen.

De thema’s van Thuiswinkel.org in 2022

Wat mij betreft leggen we voor mijn beknopte toekomstbeeld van 2030 de basis in het komende jaar. Thema’s waar we met de hele sector mee aan de slag gaan zijn arbeid en goed werkgeverschap, omdat werken in de e-commerce aantrekkelijk moet zijn en moet lonen. Maar ook verduurzaming en het verder reduceren van de CO2-uitstoot, en de digitale transformatie met nieuwe technieken en menskracht die toepasbaar zijn voor de hele (digital) commerce. En niet in de laatste plaats zetten we verder in op vertrouwen en veiligheid, waarbij het versterken van de cyberweerbaarheid en het terugdringen van fraude de sleutels zijn voor succes. Tot slot blijft Thuiswinkel.org pleiten voor een eerlijker speelveld in Nederland, maar ook in Europa. Alleen zo kunnen we de koploperspositie in Nederland behouden.

Boeklancering Shopping in 2030

Eind januari lanceren we het boek Shopping in 2030. Het boek vertelt jou alles over veranderend consumentengedrag, duurzaamheid, mobiliteit, technologische en marktontwikkelingen richting 2030. Laat nu je gegevens achter, dan geven we je eenmalig een seintje als het zover is.

 

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp