9 oktober 2013

Sterke groei aantal webwinkels ondanks lage overlevingskans

Dit is een gearchiveerd bericht. Hierdoor kan het zijn dat onderstaand bericht niet volledig toegankelijk is. Wanneer je vragen hebt over de inhoud, neem contact met ons op via marketing@thuiswinkel.org. Tussen 2009 en 2013 groeide het aantal webwinkels in Nederland met maar liefst 109 procent. Het aantal overige detailhandelsbedrijven daalde in deze periode met één procent. Ondanks de sterke groei van het aantal webwinkels hebben webwinkels die als ‘pure player’ gestart zijn een lagere overlevingskans dan overige bedrijven in de detailhandel.

Dit blijkt uit een analyse van Kamer van Koophandel-gegevens van 26.500 bedrijven met als hoofdactiviteit ‘webwinkel’ door de expertgroep Online Ondernemen van het onderzoeksprogramma Shopping2020.

Webwinkelier is vaak jong en vrouw
Webwinkels hebben een duidelijk ander profiel dan overige detailhandelsbedrijven. Zo is driekwart van alle webwinkels een eenmanszaak, terwijl dit voor slechts 45 procent van de overige detailhandelsbedrijven geldt. Verder heeft circa 80 procent van de webwinkels minder dan 2 werknemers in dienst. Bij de overige detailhandelsbedrijven ligt dit aandeel op zo’n 40 procent. Daarnaast is 49 procent van de webwinkeleigenaren vrouw tegenover 35 procent van de ondernemers in de overige detailhandel. Ook zijn webwinkeleigenaren aanzienlijk jonger: 43 procent is niet ouder dan 35 jaar tegenover 15 procent van de eigenaren van overige detailhandelsbedrijven. Tot slot zijn webwinkels in vergelijking tot overige detailhandelsbedrijven oververtegenwoordigd in de branches vrijetijdsartikelen, huis- & tuinartikelen, kleding & mode en consumentenelektronica. Webwinkels zijn ondervertegenwoordigd in de branche voedingsmiddelen & drogisterijwaren.

Aantal startende webwinkels overtreft aantal opgeheven webwinkels
Ondanks dat het aantal webwinkels nog steeds jaarlijks toeneemt (figuur 1), is lang niet elke webwinkel succesvol. Van de webwinkels die als ‘pure player’ gestart zijn, overleeft 59 procent de eerste vier jaar niet (figuur 2). Van alle startende bedrijven in Nederland haalt 41 procent het vierde jaar niet. Webwinkels hebben dus een lagere overlevingskans dan overige bedrijven. De overlevingskans na vier jaar van webwinkels (41 procent) verschilt van die van overige detailhandelsbedrijven (45 procent). Achter de sterke groei van het aantal webwinkels schuilt een hoge dynamiek: er worden jaarlijks veel nieuwe webwinkels gestart, maar ook veel opgeheven. Tot op heden overtreft het aantal startende webwinkels het aantal opgeheven webwinkels.


Wat maakt een webwinkel succesvol?

Het blijkt in de praktijk nog niet zo gemakkelijk om van een webwinkel een succesvol bedrijf te maken. Maar wat maakt een webwinkel dan succesvol? De expertgroep Online Ondernemen richt zich binnen Shopping2020 op de vraag welke factoren van invloed zijn op de overlevings- en groeikansen van webwinkels in verschillende ontwikkelingsstadia. Op het congres Shopping Today van 26 september zijn de tussenresultaten van het onderzoek gepresenteerd. De eindresultaten van het onderzoek worden in januari 2014 opgeleverd en gepresenteerd op het congres Shopping Together op 22 en 23 januari.

Expertgroep Online Ondernemen van Shopping2020
Doel van Shopping2020 is het creëren van een toekomstvisie over hoe de consument in 2020 shopt naar producten en diensten. Uit deze visie volgen praktische handvatten voor (online) retailers om zich voor te bereiden op de toekomst. Aan Shopping2020 werken 460 experts mee in 19 expertgroepen. De expertgroep Online Ondernemen richt zich binnen Shopping2020 op de overlevings- en groeikansen van webwinkels in verschillende ontwikkelingsstadia. Gastheer en voorzitter van de expertgroep zijn respectievelijk Marktplaats Zakelijk en het lectoraat Online Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam. Samen met Marktplaats Zakelijk en diverse experts en ondernemers doet het lectoraat Online Ondernemen onderzoek via deskresearch, interviews en een online enquête naar de succes- en faalfactoren van webwinkels.

Shopping2020 is een onderzoeksprogramma waarin de volgende brancheverenigingen samenwerken: ANVR, BOVAG, Federatie Goud en Zilver, Inretail, De Koninklijke Boekverkopersbond, MODINT, Nederlandse Vereniging van Banken, Nederlands Verpakkingscentrum, NRW, NUVO, NVPI, Thuiswinkel.org, UNETO-VNI, Verbond van Verzekeraars, Vereniging Golfkarton. Voor meer informatie over Shopping2020 kunt u terecht op www.shopping2020.nl.
figuur1