Niet-duurzame verpakkingen voor 1 op de 5 consumenten reden om niet langer bij webshop te bestellen

Gepubliceerd op: 25 september 2023
Bijgewerkt op: 25 september 2023
Verpakking 800 X 400

Voor 19% van de Nederlandse consumenten is te veel onnodig verpakkingsmateriaal ontvangen een reden om niet meer bij een bedrijf te bestellen. Dit is 6 procentpunt hoger dan in 2018. Steeds meer consumenten zoeken naar duurzame verpakkingen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van DS Smith onder 1000 Nederlandse en Vlaamse consumenten.

Ook blijkt dat 8 op de 10 consumenten een product liever in een papieren of kartonnen verpakking ontvangt, dan in en plastic verpakking. 7 op de 10 respondenten zegt zelfs zo min mogelijk plastic verpakkingsmateriaal te willen ontvangen, blijkt uit het onderzoek van DS Smith. Uit de duurzaamheidsmonitor van Thuiswinkel.org kwam eerder naar voren dat bijna 9 op de 10 consumenten het belangrijk vindt dat webwinkels minder plastic gebruiken in het kader van verduurzaming.

Naast het gebruikte materiaal zijn ook het uiterlijk en de bedrukking van invloed op de perceptie die consumenten hebben van duurzaamheid van en bedrijf. De meerderheid (60%) van de consumenten vindt een effen buitenverpakking duurzamer dan een kleurrijke.

Hiddo van de Ven, Sales, Marketing & Innovation Director Benelux bij DS Smith benadrukt in reactie op het rapport: "De pandemie was een moment van de waarheid voor veel e-commercemerken, omdat de trend van online winkelen hand in hand ging met steeds specifiekere verwachtingen ten aanzien van de wijze waarop producten verstuurd en ontvangen worden. Duurzaamheid staat nu duidelijk bovenaan de prioriteitenlijst van consumenten: zij verwachten verpakkingen van hoge kwaliteit die recyclebaar of herbruikbaar zijn en onnodig afval verminderen”.

In het rapport is het advies: focus op een aantal R’s:

  • Recycle

Bijna een kwart van de consumenten geeft aan meer te willen betalen voor een duurzamere verpakking. Ook voor verpakkingen die eenvoudig te recyclen zijn, zijn consumenten bereid om meer te betalen (17%). De helft van de consumenten ziet een verpakking als gemakkelijk te recyclen wanneer er uitsluitend papier/karton wordt gebruikt. Ook belangrijk is dat deze gemakkelijk in te klappen/plat te maken is en als er minimaal gebruik wordt gemaakt van verpakkingsmateriaal.

  • Reduce

Een verpakking lijkt voor consumenten dus makkelijker te recyclen wanneer er minder verpakkingsmateriaal gebruikt wordt. 7 op de 10 consumenten zegt zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te willen ontvangen. De wens naar minder verpakkingsmateriaal is de afgelopen jaren fors toegenomen met 8 procentpunt. 16% geeft zelfs aan hier meer voor te willen betalen.

  • Reuse

De meerderheid van de consumenten staat positief tegenover het ontvangen van een nieuw product in een eerder gebruikte verpakking (56%). De verpakking terugsturen naar de afzender staat ongeveer de helft van de Nederlanders voor open.

In het rapport wordt verder beschreven wat dit voor jouw webwinkel betekent.

  • Lees hier het persbericht en download het rapport.
  • Wil je meer leren over duurzaam verpakken? Volg dan deze e-learning van e-Academy.
  • Wil je meer leren over duurzaamheid in e-commerce? Download hier de Thuiswinkel Duurzaamheid Monitor.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp