Hoe start je een webwinkel?

Gepubliceerd op: 17 juni 2020
Bijgewerkt op: 9 mei 2022
Geschreven door
Webwinkel Starten Man Met Laptop Op Schoot En Verpakkingen 800X400

Wil jij je eigen webwinkel beginnen, weet je precies wat je wilt gaan verkopen, maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Op deze pagina geven we je enkele tips voor een vliegende start.

 1. Kies de naam van je webwinkel en registreer je domein
 2. Hoe kies je een goede webwinkelbouwer?
 3. Schrijf je webwinkel in bij de Kamer van Koophandel (KvK)
 4. Plaats de producten in je webwinkel
 5. Lastig, maar belangrijk: check geldende wet- en regelgeving
 6. Regel en test je werkprocessen en webwinkel
 7. Zet je webwinkel live
 8. Blijf optimaliseren en verbeter je conversie
 9. Extra tips voor het beginnen van een webwinkel

1. Kies de naam van je webwinkel en registreer je domein

Een goede bedrijfsnaam is goud waard. Hulp nodig? Bekijk hier de tips en ideeën. Vervolgens moet je je domeinnaam (url) laten registreren bij een hostingpartij. Je vraagt dan een abonnement op een domeinnaam aan bij een hostingprovider. Deze doet een registratieaanvraag bij de organisatie die de domeinnamen beheert (voor .nl is dat SIDN). Denk overigens ook meteen goed na over een eventueel logo en je huisstijl. Deze zijn zeer belangrijk voor je herkenbaarheid.

2. Hoe kies je een goede webwinkelbouwer?

In deze stap begin je met het maken van je eigen webwinkel. Misschien kun je zelf een webshop bouwen, maar de meeste starters gaan in zee met een (professionele) webshopbouwer. Het is belangrijk dat je een goede keuze maakt, want overstappen naar een nieuw platform is vaak duur. Je kiest een platform dat past bij jouw positionering. Deze keuze is onder andere afhankelijk van:

 • je programmeerkennis;
 • je budget;
 • de gewenste functionaliteiten voor je webwinkel.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een kant-en-klaarpakket aan te schaffen. Dan maak je een account aan en kun je meteen aan de slag zonder dat je hoeft te programmeren. Maar je kunt natuurlijk ook voor een pakket gaan waarbij je wel zelf kunt programmeren. Er zijn namelijk heel veel verschillende (gratis) webwinkelpakketten beschikbaar. Weet je niet waar je moet beginnen? Bij deze business partners van Thuiswinkel.org kun je terecht om je eigen webwinkel te bouwen.

3. Schrijf je webwinkel in bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Een week voor of na de start van de bedrijfsactiviteiten moet je bedrijf ingeschreven zijn bij KvK. Deze inschrijving is voor iedere onderneming verplicht (al kunnen voor zzp’ers andere regels gelden). Na de inschrijving in het handelsregister van de KvK ontvang je een KvK-nummer en kun je verder met het opzetten van je webwinkel. Let op: Je moet ook de webshopnaam (handelsnaam) toevoegen aan je inschrijving. Dat kan hier gratis

4. Plaats de producten in je webwinkel

Je webwinkel is gebouwd, maar nu moet die nog gevuld worden. Maak een lijstje met punten die je bij je product wilt of moet vermelden. Denk hierbij aan uitgebreide productomschrijvingen, specificaties en beeldmateriaal. Vraag je wel of geen verzendkosten? Hoelang zijn je levertijden? Moeten je klanten retourkosten betalen? Dit zijn vragen waar je goed over moet nadenken. Tot slot wil je natuurlijk winst gaan maken met je eigen webwinkel. Denk daarom goed na over de verkoopprijzen van je producten.

5. Lastig, maar belangrijk: check geldende wet- en regelgeving

Het is van groot belang dat je goed op de hoogte bent van de geldende wet- en regelgeving rond e-commerce. Wist je bijvoorbeeld dat consumenten minimaal veertien dagen herroepingsrecht moeten krijgen én dat je minimaal één vorm van achteraf betalen moet aanbieden (uitzonderingen daargelaten)? Welke cookies mag je wel en niet implementeren zonder toestemming en wat moet er allemaal in je algemene voorwaarden staan? (Je kunt hier gratis Algemene Voorwaarden downloaden) Voldoe je niet aan de wet, dan kan dat flinke boetes of schadeclaims opleveren. Zorg dus dat je weet waar je aan begint en maak waar wat je belooft.

Geen zin om zelf in de wet te duiken? Sluit je aan bij Thuiswinkel.org, want een juridische check zit bij het lidmaatschap inbegrepen. Daarna kunnen onze leden gratis juridische vragen stellen aan onze juristen. Wil je de basis vast weten? Volg dan de e-learning e-commercewet en regelgeving.

Please to watch this video.

6. Regel en test je werkprocessen en webwinkel

Voordat je webwinkel live kan gaan, moet er een werkproces zijn opgezet. Je moet zeker weten dat alles naar behoren functioneert. Bij deze test kijk je of alles technisch in orde is. Ook test je de gebruiksvriendelijkheid van de webwinkel, de content en de uitvoering van de werkprocessen. Vraag bijvoorbeeld of een goede vriend of vriendin een bestelling bij je webshop wil plaatsen. Dan kun je rustig kijken of alles werkt zoals het zou moeten werken.

Inkoop, inpakken en verzenden zorgt voor veel administratie en tijd. Bepaal dus goed wat je wel en niet zelf gaat doen. Er zijn een aantal zaken waar je goed over na gedacht moet hebben:

 • Waar koop je in en waar sla je die producten op?  
 • Hoeveel producten wil je op voorraad hebben?
 • Welke verpakkingsmaterialen gebruik je? 
 • Hoe gaat het inpakken en verzenden in zijn werk? En hoe ga je om met retouren?
 • Wie verzorgt de klantenservice?
 • Welke betaalsystemen ga je gebruiken?
 • Wat is je leveringstermijn?
 • Moeten mensen retourkosten en verzendkosten betalen? 
 • Hoe ga je om met eventuele klachten?

7. Zet je webwinkel live

Als je alle bovenstaande stappen goed doorlopen hebt, is het tijd om je eigen webwinkel live te zetten. Je kunt je webwinkel nu officieel openen en beginnen met het promoten van je producten.

Natuurlijk wil je ook bij de beste en betrouwbaarste webwinkels en verkopers van Nederland horen; potentiële klanten moeten jou kunnen vertrouwen. Klanten kijken tijdens het winkelen naar aspecten die jouw webwinkel betrouwbaar maken, zoals een keurmerk. Het Thuiswinkel Waarborg heeft een bekendheid van maar liefst 92%. Met dit keurmerk weten je (potentiële) klanten dat jouw webwinkel juridisch, financieel en ict-technisch gezond is. Vraag dus snel het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk aan, want dit levert je meer tevreden klanten op!

 

8. Blijf optimaliseren en verbeter je conversie

Je webshop is live en je hebt de eerste producten verkocht. Gefeliciteerd! Maar nu is het zaak dat je je winkel blijft ontwikkelen. Ga a/b-testen met de knoppen op je pagina’s, ververs je productomschrijvingen of ga content ontwikkelen om organisch verkeer naar je site te krijgen. Neem de tijd om dit zorgvuldig en uitgebreid te doen, want uiteindelijk pluk je daar de vruchten van.

Lees hier wat conversie optimalisatie is + 7 tips

We wensen je veel succes met je business!

(Bron: KvK en Rabobank)

9. Extra tips voor het beginnen van een webwinkel

 • Pas SEO toe in je webwinkel. Door het gebruik van SEO-teksten kun je je onderscheiden van andere webwinkels. Meer weten over SEO? Volg de e-learning.
 • Zorg voor een goede boekhouder(sapp). Bij het starten van een eigen business komen veel boekhoudkundige aspecten, dus zorg dat je je boekhouding goed op orde hebt en dat je weet waar je aan moet voldoen en waar je van kunt profiteren. Zo weet je zeker dat je je belastingzaken altijd goed hebt geregeld.
 • Voeg reviews toe aan je webwinkel. Bekijk hier de voordelen van reviews verzamelen via Thuiswinkel Reviews.
 • Blijf continu verbeteren en vernieuwen. In de veranderende digital business is je vakkennis op peil houden extra belangrijk. Schrijf je gratis in bij Mijn e-Academy om zo via gratis e-learningmodules je kennis up-to-date te houden.
 • Verdiep je in platformen en marktplaatsen. Thuiswinkel.org draagt met de certificering van verkopers op platformen bij aan een betere bescherming van Nederlandse kopers op platformen en marktplaatsen. Bekijk hier de voordelen voor verkopers op platformen en marktplaatsen.
 • Wil je graag starten met dropshipping? Lees dan hier verder. 
 • De Kamer van Koophandel heeft handige tips voor startende online ondernemers. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij in de toolkit online ondernemen of bekijk dit stappenplan van het Ondernemersplein

Benieuwd naar meer tips? Of wil je meer kennis opdoen voor je eigen webwinkel? Bekijk dan de Thuiswinkel Webinars on-demand. Onderstaande webinar hebben we samen met onze business partner Lightspeed gemaakt. Kijk hem gratis terug.  

Please to watch this video.

Please to watch this video.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp