Duurzaamheidsresultaten van Thuiswinkel.org in 2019 (infographic)

Gepubliceerd op: 23 april 2020
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Duurzaamheid Woord Duurzaamheid Steentjes Omringd Met Blaadjes 800X400

De e-commercesector zet stevig in op duurzaam online shoppen en ook bij Thuiswinkel.org staat duurzaamheid hoog op de agenda. Zo hebben we in 2019 een aantal mooie mijlpalen bereikt.

CO2reduceren met Bewust Bezorgd

Bewust Bezorgd is hét rekenmodel voor de e-commercesector en geeft webwinkels inzicht in de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de bezorging van hun pakketten en hoe ze die emissies kunnen verlagen. In 2019 zijn de eerste webwinkels – waaronder wehkamp – succesvol gestart met het gebruiken van de rekentool. Naast de data van de grootste pakketvervoerders in Nederland, kunnen webwinkels die gebruikmaken van fietskoeriers nu ook inzichtelijk maken welke besparing ze met de fietsleveringen realiseren.

Om het voor webshops zo eenvoudig mogelijk maken om Bewust Bezorgd te integreren, hebben we een Magento 2-extensie gemaakt. In 2020 bekijken we de mogelijkheden om ook andere webwinkelsoftware aan te sluiten, zodat zoveel mogelijk webwinkels eenvoudig gebruik kunnen maken van Bewust Bezorgd.

Op weg naar duurzame verpakkingen

Samen met de e-commercesector hebben we in 2019 een nieuw Brancheverduurzamingsplan Verpakken opgesteld voor 2019-2022. In dit plan zijn voor het eerst doelstellingen voor verpakkingsdichtheid opgenomen. Denk hierbij aan minder lucht vervoeren, waarmee een positief effect op de gehele logistieke keten gecreëerd wordt. Daarnaast besteden we in dit plan aandacht aan minder materiaalgebruik en betere recycling. Bovendien zetten we pilots op voor het gebruik van herbruikbare verpakkingen.

Om webwinkels te helpen om duurzame keuzes voor hun verpakking te maken, brachten hebben we ‘Goed Verpakt: Handleiding Duurzaam Verpakken’ uitgebracht. Deze handleiding voor webwinkeliers gaat uitgebreid in op alle elementen die een rol spelen bij duurzaam verpakken.

Voortdurend verbeteren

Vanuit Thuiswinkel.org doen we veel onderzoek naar verschillende mogelijkheden om te verduurzamen en zijn we voortdurend in gesprek met de sector om gezamenlijk te werken aan duurzame oplossingen. Zo deden we onderzoek naar de beladingsgraad van vrachtwagens en ladingdragers, op basis waarvan DHL de capaciteit van de rolcontainers heeft vergroot. Dit heeft geresulteerd in minder vrachtwagens op de weg.

De gemeente Den Haag kijkt, onder meer op basis van onze bluepaper City Distribution, naar de mogelijkheden voor een stadshub die duurzame stadslogistiek kan faciliteren. Op dit vlak richten wij onze blik overigens niet alleen op Nederland, via de ‘Sustainability Committee’ van E-commerce Europe zijn we op de hoogte van wat er in Europa gebeurt en delen we de best practices met andere landen.

Infographic: Thuiswinkel.org en duurzaamheid 2019

Download hier de Infographic ‘Thuiswinkel.org en duurzaamheid 2019’

In 2020 aan de slag met duurzaamheid?

Ben jij een webwinkel en wil je inzicht krijgen in jouw CO₂-impact? Thuiswinkel.org kan je hierbij helpen met de tool Bewust Bezorgd. Deze tool is gratis voor leden. 

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)
 • Nieuwe regelgeving verplicht rapportage over CO2-uitstoot werknemers

  Gepubliceerd op 6 mei 2024
  Kennisartikel

  Heeft u meer dan 100 personen werkzaam bij uw organisatie? Dan moet u gaan voldoen aan het besluit Werkgebonden personenmobiliteit (WPM).

  Nieuwe Regelgeving Verplicht Rapportage Over CO2 Uitstoot Werknemers800x400