Bluepaper - Flip the script: een outside-in perspectief op Consumentengedrag

Gepubliceerd op: 11 oktober 2023
Bijgewerkt op: 13 oktober 2023
Flip The Script Een Outside In Perspectief Op Consumentengedrag

Jarenlang was het bedrijfsleven vrij om te doen met data van consumentengedrag wat het wilde. Maar dat is aan het veranderen. Men hoopt consumenten beter te beschermen tegen inbreuk op privacy door consumenten de regie over hun data weer terug te geven. Dat gebeurt onder andere aan de hand van nieuwe wet- en regelgeving. De grote vraag is of en, zo ja, hoe het gedrag van consumenten gaat veranderen? Op welke manier kunnen zij de regie over hun data voeren? Pakken ze überhaupt de regie terug? En welke impact heeft dit op de relatie tussen consument en merk?

De expertgroep ‘Flip the script: een outside-in perspectief op Consumentengedrag’ met Jump Retail als voorzitter en Happy Horizon en Mollie als hosts, kiest daarom voor een outside-in-benadering. Ze stellen niet het bedrijfsleven, maar de consument centraal. ‘Flip the script’ noemen ze dat.

Takeaways uit deze bluepaper

  1. Vraag alleen gegevens uit die je nodig hebt: Gegevens van consumenten zijn kostbaar. Die bewustwording groeit. Daardoor verandert het consumentengedrag. Dat vraagt om een andere aanpak van bedrijven. Zij zullen moeten kunnen uitleggen waarom ze bepaalde gegevens uitvragen. En dus is onbeperkt gegevens verzamelen, zoals vroeger, er niet meer bij. Vraag alleen de gegevens uit die je nodig hebt om nieuwe klanten te trekken, huidige klanten te ondersteunen, je service optimaal te laten renderen en daarnaast ook financieel succesvol te zijn.

  2. Neem verantwoordelijkheid: Het is onmogelijk voor consumenten om leidend te zijn in de discussie over data delen en data-beheer. Soms komt men er niet onderuit om data te delen, zelfs als het niet goed voelt. En vaak gebeurt er zoveel achter de schermen waarvan de consument geen weet heeft en niet op kan reageren. Besef dat je als organisatie de verantwoordelijkheid hebt om acties begrijpelijk en gebruiksvriendelijk te houden en te waarborgen dat gebruikersdata worden beschermd.

  3. Blijf op de hoogte: De wereld van privacy en gegevensbeheer evolueert snel. Begrijp dat consumenten verschillende opties hebben, zoals Privacy by Design, Personal Digital Wallets en Single Sign-On. Er bestaat geen ‘one size fits all’-oplossing. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in wetgeving en markttrends, omdat deze van invloed kunnen zijn op hoe jij moet handelen.

Downloads

  • ShoppingTomorrow Bluepaper - Flip the script: een outside-in perspectief op Consumentengedrag

    Geschreven door een expertgroep o.l.v. De IT girl, Happy Horizon en Mollie.

Onderwerpen

Deel deze download

Recente artikelen over dit onderwerp