ShoppingTomorrow Bluepaper - Digital Persuasion or Manipulation: nudging and dark patterns

Gepubliceerd op: 13 oktober 2022
Bijgewerkt op: 13 oktober 2022
Digital Persuasion Or Manipulation Nudging And Dark Patterns

Beïnvloeding is van alle tijden. Nudging is het verleiden van een consument om tot een keuze of koop over te gaan. Consumenten zijn zich er in de regel niet van bewust dat ze beïnvloed worden. Dit kan ervoor zorgen dat individuen keuzes maken die ze eigenlijk niet hadden willen maken. Een dark pattern is een populaire naam voor een digital nudge die zorgvuldig is ontworpen om gebruikers dingen te laten doen waar ze niet bij gebaat zijn: verleiding wordt misleiding.

Dit jaar laat de ShoppingTomorrow-expertgroep 'Digital Persuasion or Manipulation: Nudging and Dark Patterns', met Human & Tech Institute als voorzitter en Thuiswinkel.org als host, aan de hand van concrete ontwerpvoorbeelden zien hoe het beter kan. Daarmee hopen ze het bewustzijn rond dit onderwerp binnen digitale marketingorganisaties te vergroten. Daarnaast is er een framework opgesteld dat intern gebruikt kan worden om ethisch verantwoord met dit onderwerp aan de slag te gaan (‘nudge for good’).

Takeaways uit deze bluepaper

  1. Dark patterns staan volop in de belangsteling. Nationaal en internationaal wordt er veel over gepubliceerd, vanuit de wetenschap, toezichthouders en consumentenorganisaties. Door de
    verschillende taxonomieën en interpretaties zijn niet alle publicaties even eenvoudig te vertalen naar de praktijk. Het is voor bedrijven lastig om door de bomen het bos te zien.
  2. De intentie en de context van een ontwerp worden steeds belangrijker. Door het ontbreken van operationele designrichtlijnen en het beperkte bewustzijn van de donkere kanten van persuasive
    design, zijn bedrijven veelal onbewust onbekwaam.
  3. Het in deze bluepaper gepresenteerde framework helpt om gestructureerd besluiten te documenteren. Dit vergroot het bewustzijn. Daarnaast helpt het om vanuit juridisch en ethisch perspectief verantwoordelijkheid te nemen.

Downloads

  • ShoppingTomorrow Bluepaper - Digital Persuasion or Manipulation: nudging and dark patterns

    Geschreven door expertgroep o.l.v. Human & Tech Institute en Thuiswinkel.org.

Onderwerpen

Deel deze download

Recente artikelen over dit onderwerp