Platformen en marktplaatsen

De plaats die platformen innemen in onze maatschappij, wordt steeds groter. Zo start inmiddels 73% van de Nederlandse consumenten een zoektocht naar een product op een online marktplaats. Op deze pagina vind je een overzicht van nieuwsartikelen, tips, tools en andere informatie omtrent marketplaces.

Actueel

Podcast

Webinar

Tools

Verder lezen

Ons onderzoeksplatform ShoppingTomorrow besteedt elk jaar ruim aandacht aan marktplaatsen. 

Bluepapers over marktplaatsen en platformen

  • Marketplaces 2019-2020: Maak je klaar voor de toekomst. 
    Wat hebben marketplaces anno 2019 dat andere verkoopkanalen niet hebben? Allereerst hebben ze een grote aantrekkingskracht op fabrikanten en retailers, nu steeds meer consumenten hun weg naar marketplaces weten te vinden. Daarnaast is het een relatief eenvoudige manier om internationaal zaken te doen en producten te testen. Waar de expertgroep Marketplaces in 2018-2019 inzoomde op hoe start op marketplaces, was de ambitie van de expertgroep 2019-2020 om je naar het volgende niveau te brengen. Dit heeft de expertgroep gedaan door middel van een bluepaper en een online adviestool.
  • Marketplaces 2018-2019: Verkopen via platformen, zo doe je dat. 
    Veel merken zien inmiddels de potentie van het inzetten van een marketplace. Waar ze in het verleden nog probeerden om hun producten te weren van deze platformen, om de focus te behouden op hun eigen webshop, zijn ze er tegenwoordig vaak ook zelf actief. Andere organisaties zijn nog aan het onderzoeken of ze dit soort platformen in willen zetten binnen hun kanaalmix en hoe dat precies werkt. Welke afwegingen spelen een rol bij het bepalen van je marketplace-strategie? Wat zijn überhaupt de voor- en nadelen en voor welke doeleinden kun je marketplaces inzetten? Hoe richt je je organisatie en (technische) bedrijfsprocessen op dit platform in om zo succesvol mogelijk te zijn? En hoe maak je optimaal gebruik van data en inzichten uit een marketplace? In de bluepaper krijg je antwoord op al deze vragen.

Meer weten over platformen?

Wil je meer weten over platformen? Neem dan contact met ons op via . We helpen je graag verder.