Internationaal verkopen via Amazon: hoe maak je het een succes?

Gepubliceerd op: 3 oktober 2022
Bijgewerkt op: 18 oktober 2022
Geschreven door
EA Amazon
e-Academy

Met de wereldwijde groei van e-commerce nemen ook de online uitgaven over de grens toe. In 2021 werd bijna 10% van de online aankopen bij aanbieders buiten de eigen landsgrenzen gedaan (bron: Thuiswinkel Markt Monitor). Alle Nederlandse kleine en middelgrote ondernemingen die op Amazon verkopen, boekten in 2021 €750 miljoen aan exportverkopen - een groei van 25% op jaarbasis (bron: Amazon MKB Impactrapport Nederland 2022). 

Cross-border e-commerce wint aan populariteit en dit biedt volop kansen aan Nederlandse online verkopers. Maar hoe kan je het volledige groeipotentieel van uw onderneming benutten door naar andere landen uit te breiden?

Wat moet je doen voordat je uitbreidt naar het buitenland?

Stel, je besluit om je verkopen uit te breiden naar het buitenland. Kun je dan zomaar starten of zijn er eerst bepaalde basiszaken die je moet regelen? Hieronder hebben we een aantal criteria voor je op een rij gezet waaraan je moet voldoen voordat jij je verkopen kunt gaan opschalen naar het buitenland. Op deze manier vergroot je de kans op internationaal succes.

De vier basiscriteria voordat je internationaal kan gaan verkopen

1. Heb je een actief en gezond account?

Heb je al een verkoopaccount op Amazon? Dan kun je hiermee automatisch verkopen in de verschillende Europese landen waarin Amazon actief is. Zodra je ervoor hebt gekozen om uit te breiden naar een ander land, moet je wel eerst controleren of je huidige verkoopaccount een goede en gezonde accountstatus heeft. Dit kun je controleren in Seller Central door in het menu Prestaties te navigeren naar Accountstatus. 

2. Gelden er restricties voor jouw categorieën en producten?

Als je verkoopt in andere landen, krijg je ook te maken met andere wet- en regelgeving, bijvoorbeeld rondom veiligheid en compliance. Daarom is het goed om je van tevoren in te lezen en bekend te zijn met lokale wetten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Weet bijvoorbeeld welke producten je wel of niet in een ander land mag verkopen en wat je distributierechten zijn. Zo kunnen er in bepaalde landen restricties gelden voor sommige productcategorieën.

3. Voldoe je aan de btw-vereisten?

Ga je producten in een ander Europees land verkopen, dan moet je ook voldoen aan de lokale btw-vereisten (belasting toegevoegde waarde) van dat land. Het is de verantwoordelijkheid van jou als verkopende partij om hieraan te voldoen. Een basiskennis van btw en de bijbehorende vereisten is dus essentieel als je gaat uitbreiden naar het buitenland.

4. Zorg voor sterke productinformatie

De kwaliteit van de productinformatie op je productdetailpagina's is uitermate belangrijk voor de vindbaarheid en conversie van je producten. Zorg er dus voor dat je productpagina's sterke productinformatie bevatten als je internationaal gaat verkopen.

E-learning Internationaal verkopen via Amazon

Je weet nu welke basiszaken je op orde moet hebben als je de verkopen uitbreidt naar het buitenland. Ben je geïnteresseerd om internationaal te verkopen via Amazon en wil je er meer over leren? Start dan vandaag nog met onze e-learning Internationaal verkopen via Amazon en leer in een uurtje alles wat je moet weten voor dat je zelf aan de slag gaat!

Please to watch this video.

Aan de slag

Start direct met leren en ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.

Log direct in op ons platform.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp