Eerste verplichtingen voor platformen onder de DSA van start

Categorie
Gepubliceerd op: 16 februari 2023
Bijgewerkt op: 16 februari 2023
Geschreven door
DSA Op Telefoon

De Digital Services Act (DSA) maakt samen met de Digital Markets ACT (DMA) onderdeel uit van het pakket van de wet voor digitale diensten. Dit pakket heeft als doel "een veiligere digitale ruimte te creëren waar de grondrechten van gebruikers worden beschermd en een gelijk speelveld voor bedrijven wordt gecreëerd". De DSA is op 16 november 2022 in werking getreden en op 17 februari 2023 gaan de eerste verplichtingen in voor platformen.

Het publiceren van het aantal gebruikers

Onder de DSA zijn verschillende gradaties van verplichtingen. Intermediaire diensten, hostingdiensten, online platforms en zeer grote online platforms (Very large online platform, VLOP) moeten respectievelijk aan meer verplichtingen voldoen. Om te bepalen of een platform een VLOP is, moeten alle middelgrote en grote platformen uiterlijk 17 februari 2023 informatie over het aantal gebruikers publiceren op een openbare pagina op hun website én moeten ze hun methodiek delen met de Europese Commissie. Wil je meer uitleg over hoe het aantal actieve gebruikers moet worden berekend, lees dan deze guidance van de Europese Commissie.

Next steps

Binnen vier maanden na publicatie van het aantal gebruikers (17 februari 2023 dus) worden de grote platforms aangewezen. Hierna hebben zij vier maanden de tijd om te voldoen aan de verplichtingen van de DSA. Op 17 januari 2024 gaat de DSA in voor alle bedrijven die onder de DSA zullen vallen. Ook moet Nederland dan een Digital Services Coördinator (DSC) aangewezen hebben. Wij hebben samen met andere branches een brief gestuurd naar het Ministerie van EZK met het verzoek om de dialoog en samenwerking met de markt aan te gaan. 

Ben jij een platform?

Ben jij een middelgroot of groot platform of weet je het niet zeker? Dan kan dit betekenen dat je van start moet. Indien je hier nog vragen over hebt, neem dan contact op met Djim Segers.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten – wat is dat ook alweer?

    Gepubliceerd op 28 maart 2024
    Kennisartikel

    Met het oog op de circulaire economie, stelt de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Raeea) regels op voor de inname van elektrische apparaten door winkels, waaronder webwinkels.

    Elektronische Apparaten 800 X 400
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)
  • Klantcontact na de aankoop, essentieel maar waarom?

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Kennisartikel

    Hoe bestrijd je als webshop onpersoonlijke reclame, en waarom moet je juist na de aankoop het contact met de klant zo goed mogelijk inrichten?

    Klantcontact