Vanaf 1 januari moeten enveloppen die kleine producten (in plaats van brieven) bevatten, aangemeld worden als pakketpost. PostNL hanteert vanaf dit jaar een strikt onderscheid tussen brieven en pakketten. Dat komt door strengere internationale regelgeving, bepaald door de Union Postale Universelle (UPU).

Door deze regelgeving is het versturen van kleine en lichte producten duurder geworden. Enveloppen die alleen brieven bevatten, vallen nog onder briefpost, maar wanneer je een voorwerp in een envelop stopt, moet je de envelop aanmelden als pakket. “Vervelend voor webwinkels die kleinere producten in enveloppen naar het buitenland sturen, maar helaas gaat het hier om internationale regelgeving”, zegt Margreeth Pape, beleidsadviseur logistiek bij Thuiswinkel.org.

Alle goederenzendingen moeten voortaan voorzien zijn van een verzendlabel met barcode. Landen willen, voor de veiligheid van hun land, van te voren weten wat het land binnenkomt. Zo kunnen ze van te voren bepalen wat ze wel/niet accepteren. Daarnaast eisen landen dat de informatie over deze zendingen digitaal en vooraf wordt gedeeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres van verzender en ontvanger. Als je goederen verstuurt naar bestemmingen buiten de Europese Unie dan moet je ook douane-informatie en documentatie meeleveren. Steeds meer landen eisen dat deze informatie vooraf en digitaal met ze gedeeld wordt.

Verzenden van brieven met producten wordt dus duurder. Dat die kosten inderdaad hoger liggen, bevestigt de woordvoerder van PostNL. ”Een envelop van onder de 100 gram kan vanaf 1 januari voor € 10,- als pakket zonder track & trace naar de VS worden gestuurd.” Boven de 100 gram is de prijsverhoging beduidend kleiner. “In een envelop kost het versturen van een artikel van 350 gram naar Amerika nu € 8,70. Dat wordt € 10.” Binnen Europa, waar volgens PostNL het gros van het volume naar toe gaat, gaat het tarief voor goederen boven de 100 gram omlaag: van € 8,70 naar € 7,50.

Nieuwsbrief CTA 150 X 150

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Public Affairs & Legal

Met onze Public Affairs & Legal nieuwsbrief blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Public Affairs & Legal Update

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Vincent Romviel 250x250
Vincent Romviel