Zes trends in food-commerce

Categorie
Gepubliceerd op: 28 februari 2020
Bijgewerkt op: 9 maart 2021
Geschreven door
Shoppingtomorrow Bezorging Pakketten Eten Voedsel 800 X 400

Food is de sterkst groeiende categorie in e-commerce. Maaltijdbezorgers en omnichannel supermarkten zijn de bekendste aanjagers hiervan. Ook professionals in foodservice, zoals in horeca en catering, doen steeds meer aankopen online. Sterker nog, volgens experts vindt de aankoop van foodproducten in b2b al voor minstens 80% online plaats. Deze ontwikkeling zorgt voor uitdagingen bij bestaande spelers en nieuwe toetreders en voor onzekerheden over hoe de verkoopkanalen zich gaan ontwikkelen. Daarnaast is de vraag: welke spelers gaan voor opschudding zorgen in food-commerce? De expertgroep 2B Food van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow zocht het uit.

Belangrijkste trends in food-commerce

De expertgroep heeft een longlist van alle impactvolle ontwikkelingen in de sector gemaakt. Deze ontwikkelingen zijn gerangschikt op de impact die ze hebben op de rolverdeling in de toekomstige foodmarkt. Vervolgens heeft er een validatie plaatsgevonden via een enquête onder vijftig foodprofessionals. Daar kwamen de volgende trends uit:

  1. Het onderscheid tussen foodservice en foodretail zal verder vervagen.
  2. Foodprofessionals verwachten in ruime meerderheid dat de chef-kok al zijn producten via één digitaal systeem snel en eenvoudig (bijvoorbeeld via voice of geautomatiseerd) in gaat kopen.
  3. De krappe arbeidsmarkt wordt gezien als uitdaging, maar stimuleert op dit moment wel de efficiëntie in de keuken en bediening.
  4. Voeding is in 2025 sterk gepersonaliseerd. Voor elke behoefte en type mens is eten ‘op maat’ verkrijgbaar.
  5. De duurzaamheidstrend zet zich voort en speelt een belangrijke rol bij keuzes voor grondstoffen, productie, logistiek en opslag.
  6. De meeste respondenten verwachten dat fabrikanten via veel verschillende kanalen (platformen, groothandels of andere kanalen) blijven verkopen.

De toekomst van food-commerce

De expertgroep heeft vervolgens verschillende toekomstscenario’s uitgewerkt.

  1. ‘Groothandel als schakel’ ligt het dichtst bij het huidige scenario. In dat scenario blijft de groothandel via in- en verkoop opereren als verbinding tussen fabrikant en eindklant. Het transparant delen van klantdata is daarbij niet gebruikelijk.
  2. Wanneer groothandels meer data gaan delen, ontstaat een nieuw toekomstbeeld. Dit scenario noemen ze ‘Transparante keten’.
  3. Als platformen de plaats van groothandels (gedeeltelijk) gaan innemen, ontstaat het scenario ‘machtige platformen’. In dat toekomstbeeld wordt het in- en verkoopmodel van de groothandel grotendeels verlaten. Daarvoor in de plaats komen platformen die de transactie tussen partijen faciliteren en daarvoor een vergoeding ontvangen.
  4. Wanneer platformen de data die zij verzamelen zouden delen met aanbieders, ontstaat het scenario ‘open marktplaats.’ In dat toekomstbeeld worden dan niet alleen de orderdata, maar ook alle data en inzichten over het shopgedrag gedeeld tussen partijen.

Welke scenario werkelijkheid wordt, is natuurlijk gissen. Maar dat de foodsector zich moet voorbereiden op veranderingen is duidelijk. Het onderscheid tussen foodretail en foodservice vervaagt, de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe en het belang van gepersonaliseerde en gezonde voeding wordt groter. Daarnaast worden platformen een steeds frequenter verkoopkanaal, of ze de rol van de groothandel nu wel of niet overnemen. De vaardigheden op het gebied van e-commerce moeten in alle scenario’s worden versterkt. Het advies van de expertgroep, die onder leiding stond van PostNL en Group7, is: experimenteer, doe er ervaring mee op en sta open voor samenwerkingen op platformen. Dit brengt leerervaringen en nieuwe kansen in innovatie met zich mee. In de bluepaper van de expertgroep lees je hier meer over.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp