Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

Categorie
Gepubliceerd op: 9 februari 2024
Bijgewerkt op: 9 februari 2024
Geschreven door
Cookies Op Bureau 800 X 400

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Specifiek voor cookiebanners heeft de Autoriteit Persoonsgegevens aangekondigd vaker te gaan controleren of websites op de juiste manier toestemming vragen voor (tracking) cookies. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven door bijvoorbeeld boetes op te leggen.

Cookies en cookiebanners

Door (tracking) cookies te gebruiken wordt er bijvoorbeeld informatie verzameld over hoe websitebezoekers navigeren op de website, welke andere websites worden bezocht en op welke links er worden geklikt. Het volgen van het internetgedrag van websitebezoekers is alleen toegestaan na uitdrukkelijke toestemming van de websitebezoeker. Die toestemming wordt verkregen via de cookiebanner.

De cookiebanner moet aan wettelijke eisen voldoen. Er mag niet op een misleidende manier toestemming voor het plaatsen van cookies worden verkregen. Bijvoorbeeld het automatisch aanzetten van vinkjes en een minder zichtbare weigerknop zijn niet toegestaan. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft vuistregels voor een heldere cookiebanner vastgesteld.

Daarnaast heeft de Cookie Banner Taskforce, een werkgroep van de koepelorganisatie van Europese privacy toezichthouders, een rapport uitgebracht over onder andere de eisen voor een geldige toestemming voor het plaatsen en lezen van cookies door middel van een cookiebanner. In dit rapport laat de Taskforce verschillende en in de praktijk voorkomende cookiebanners de revue passeren die niet aan de wettelijke eisen voldoen.

Wat vinden consumenten belangrijk?

Uit onderzoek van Thuiswinkel.org blijkt dat het verzamelen van (te) veel persoonlijke gegevens voor bijna 6 op de 10 consumenten een reden is om minder bij een winkel of merk te gaan winkelen. Consumenten delen het minst graag informatie over hun internetgedrag. Bij de verzameling van persoonsgegevens spelen cookies een belangrijke rol. In de cookiebanner wordt de bezoeker van jouw website om toestemming gevraagd om bepaalde cookies te mogen gebruiken.

Advies van Thuiswinkel.org

Alle reden om nog eens goed te kijken naar jouw cookiebanner. Vraag je op de juiste manier toestemming? Is er geen sprake van een misleidende manier op toestem

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb jij vragen over
Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Dit is waarom customer loyalty zo belangrijk is

    Gepubliceerd op 4 april 2024
    Kennisartikel

    Loyale klanten zijn waardevolle klanten. Ze keren vaker terug naar je webshop, besteden meer en kosten minder dan nieuwe klanten. Daarnaast bevelen ze je webshop vaker aan en delen ze meer data. Alleen, hoe maak je van je klanten loyale klanten? 

    Customerloyalty2
  • Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten – wat is dat ook alweer?

    Gepubliceerd op 28 maart 2024
    Kennisartikel

    Met het oog op de circulaire economie, stelt de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Raeea) regels op voor de inname van elektrische apparaten door winkels, waaronder webwinkels.

    Elektronische Apparaten 800 X 400
  • Data: Het nieuwe goud?

    Gepubliceerd op 28 maart 2024
    Kennisartikel

    Veel e-commerceorganisaties zetten data al succesvol in om hun prestaties verder te optimaliseren. Binnen het mkb zijn er echter veel bedrijven die de eerste stappen met data nog moeten zetten. Deze bedrijven hebben mensen nodig die begrijpen wat een e-commercebedrijf nodig heeft op het gebied van data en wat data voor een e-commercebedrijf kan betekenen.

    Data Binaire Code Digitaal 800X400
  • Q&A AI in e-commerce

    Gepubliceerd op 26 maart 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Guus van de Mond en Joey Jacobs van Squadra een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over artificial intelligence (AI) binnen e-commerce.

    Artificial Intelligence