Vooruitblik 2024: Wat staat ons te wachten op PA- en legalgebied?

Categorie
Gepubliceerd op: 21 december 2023
Bijgewerkt op: 21 december 2023
Geschreven door
Toekomst

Politiek gezien staat er veel op ons te wachten. Wordt het weer een recordlengte formatievormen of hebben we relatief snel een geïnstalleerd kabinet? De uitdagingen van vandaag en Europese wetgevingsprocessen gaan in ieder geval onverminderd door. Zo vinden Europese Verkiezingen plaats in juni. Daarnaast kijken we met smart uit naar het uitvoeren van de Shop Responsible-strategie waarmee we (online) shoppen (nog) slimmer gaan maken! Tot slot overhandigen we medio 2024 onze politieke agenda met daarin trendanalyses van de markt, doelen die we als sector stellen van de korte tot de lange termijn en welke politieke hulp we daarbij nodig hebben. Kortom, het zal wederom een welbewogen jaar worden.

Hoe staat het ervoor met de Europese duurzaamheidswetsvoorstellen?

Er komt op het gebied van duurzaamheid en circulariteit veel nieuwe wet- en regelgeving aan vanuit Europa. De inhoud staat nog niet vast, wel is het zeker dat online ondernemers voor nieuwe verplichtingen komen te staan. Lees hier wat de aankomende wetgeving inhoudt, hoe ver het proces is en wat het gaat betekenen voor de online ondernemer. In 2024 worden nieuwe stappen gezet op de wetgeving.

CSRD

Thuiswinkel.org werkt samen met leden en businesspartners aan praktische ondersteuning voor leden die moeten voldoen aan de CSRD wetgeving. Verschillende initiatieven komen voorbij, van webinars, kennissessies als uniforme vragenlijsten om de keten te bevragen.

Indeling fysieke ruimte en duurzame logistiek

Komend jaar vergadert de politiek verder over de indeling van de fysieke ruimte. Wij pleiten om ruimte vrij te maken voor circulaire economie, met inpassing van distributiecentra. Distributiecentra zijn centrale plaatsen waar opslag, recycling, reparatie en revisie samenkomen. We gaan in gesprek met nationale overheid en provincies, over een integrale benadering voor een werkbaar vestigingsbeleid mét inpassing van dc’s. Duidelijkheid over zero-emissiezones en vrijstelling rijbewijs B voor elektrische bestelauto’s. Voorkom zwabberbeleid en geef de ondernemer zekerheid om te kunnen investeren in duurzaamheidsopties als elektrische auto’s.

Digitale marktverordeningen

Zoals hier genoemd zijn de DSA en DMA eerder dit jaar van kracht gegaan. Dit betekent dat de bedrijven daar volgend jaar aan zullen moeten voldoen. Wij blijven informeren richting het ministerie en de Kamer over de praktische uitvoering en ondersteunen leden ten aanzien van hun rechten en plichten.

Toegankelijkheid voor allen

In 2025 zal de accessibility act ingaan. Volgend jaar moeten alle leden aan deze wet gaan voldoen om online shoppen voor allen te waarborgen. Hierom hebben we reeds verschillende e-learnings in de planning staan. Toegankelijkheid is een belangrijk maatschappelijk onderwerp en wij doen onze uiterste best om dit zo toegankelijk mogelijk voor de leden te maken.

Digitale leeftijdsverificatie

Om het maatschappelijk werk van eerder dit jaar voort te zetten, maken wij ons hard om volgend jaar een goed werkende digitale leeftijdsverificatie ter beschikking te hebben. Hiervoor is een zo waterdicht mogelijk systeem aan de voorkant, en de juiste verantwoordelijkheden verder in het proces hard nodig. Dit wordt een stevig lobbypunt van Thuiswinkel.org komend jaar.

Fitness Check

Als jurist, lobbyist of consumentenrechtfan kon je er eigenlijk niet omheen: de fitness check van het digitale consumentenrecht. Het afgelopen jaar hebben we hard gelobbyd om duidelijk te maken dat het huidige consumentenrecht erg flexibel en dekkend is en er geen bedrukkende maatregelen nodig zijn. Echter, kunnen we er niet omheen dat er bepaalde hiaten zitten op wetgeving voor bijvoorbeeld games en social media. Hierom zitten we bovenop de uitkomsten van de Commissie ten aanzien van de evaluatie van het huidige digitale consumentenrecht. In opvolging hiervan zullen er, naar alle waarschijnlijkheid, een berg met nieuwe wetsvoorstellen uit voortvloeien. Aan ons de taak om er voor te zorgen dat deze in lijn zijn met principes als; proportionaliteit; effectiviteit; subsidiariteit en haalbaarheid.

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp