Terugblik op 2023: Wat gebeurde er op PA- & legalgebied?

Categorie
Gepubliceerd op: 21 december 2023
Bijgewerkt op: 21 december 2023
Geschreven door
Tweede Kamerverkiezingen Binnenhof Den Haag 800X400

2023 was het jaar van de politieke aardverschuivingen. In mei waren de provinciale statenverkiezingen waar de relatief jonge partij de BBB, een monsterzege boekte. In november was de PVV de grote winnaar samen met de partij van Pieter Omtzigt, NSC. Thema’s tijdens de meest recente verkiezingen waren migratie, bestaanszekerheid en het klimaat. Ondernemerschap leek wat ondergesneeuwd te zijn door deze maatschappelijk urgente thema’s. Desalniettemin is het voor onze leden een onverminderd cruciaal onderwerp en blijven we ons hard maken voor effectieve, werkbare regels. Zeker in tijden van inflatie, krapte op de arbeidsmarkt en toenemende concurrentie uit derde landen. Wat is er dit jaar allemaal gebeurd? 

Shop Responsible

Veilig, verantwoord en duurzaam shoppen is de ambitie van Thuiswinkel.org. In 2023 is de fundering voor deze ambitie gelegd. Samen met toonaangevende bedrijven in de sector zijn, via twee Coalition of Change-diners en E-commercepoorten, de knelpunten en uitdagingen van de toekomst geformuleerd en gedeeld met overheid en stakeholders. Hieruit hebben we met het Thuiswinkel-team de basis gelegd voor de politieke agenda die medio 2024 wordt opgeleverd.

Fraude

Fraude was het afgelopen jaar een groot probleem voor ondernemers. Daarom zijn we trots te kunnen  delen dat de integrale aanpak online fraude van start is gegaan. Het is gelukt om een multidisciplinair publiek/private samenwerking te creëren waarin de kennis en kunde wordt gebundeld. Fraude kan alleen in de keten opgelost worden en daarom is samenwerking noodzakelijk. In het programma zijn inmiddels diverse werkgroepen aan de slag. Je kunt hierbij denken aan onderwerpen als gegevensdeling, slachtofferhulp en interventies maar ook awareness. Online fraude valt midden in het domein van e-commerce. Het is daarom van belang dat Thuiswinkel.org is vertegenwoordigd in de integrale aanpak.

DMA en DSA

Je kon er niet omheen – de digitale marktverordeningen (DSA en DMA). Deze wetten gaan een enorme invloed hebben op de grote platforms maar ook de gebruikers daarvan en zijn dit jaar in werking getreden. We zijn nauw in samenwerking geweest met het ministerie van EZK om te beoordelen hoe deze wetten in Nederland geïmplementeerd dienen te worden. Daarnaast hebben we voor de DMA, in samenwerking met het ministerie, factsheets en infopagina’s gemaakt waarmee we alle ondernemers, groot of klein, van de juiste informatie voorzien. Zie hier onze artikelen over de DMA en DSA.

De herroepingsknop

In maart kwam de Europese Commissie met een voorstel om een herroepingsknop in te dienen voor alle op afstand gesloten contracten. Dit zou in eerste instantie een knop op de homepage betekenen waar men dan makkelijk hun retouren mee kunnen faciliteren. Dit was echter een ondenkbaar idee. Het zou een enorme impact maken op het interface design en retouren stimuleren. Gelukkig hebben we via een harde lobby het Europees Parlement hierover kunnen informeren, waardoor er een geamendeerde versie is aangenomen: een herroepingsfunctie. Deze dient alsnog goed vindbaar te zijn voor de consument – waar wij natuurlijk volledig achter staan. Maar, deze formulering biedt veel meer ruimte voor de ondernemer om het in te passen naar hun websitedesign. Over hoe dit in de praktijk uitgevoerd dient te worden, informeren wij je volgend jaar. Wij zijn erg tevreden met dit behaalde succes. Lees hier meer over de herroepingsfunctie.

Maatschappelijke rol

Als Thuiswinkel.org hebben we een grote maatschappelijke rol gespeeld dit jaar. We zijn hierbij in contact geweest met het ministerie van J&V en VWS over de verkoop van messen en alcohol respectievelijk. Samen met andere brancheorganisaties hebben we een positie opgesteld en gedeeld met het ministerie over een werkbare wet om de verkoop van messen aan minderjarigen te verminderen om zo het aantal incidenten terug te brengen. In ons nieuwsbericht hierover meer. Daarnaast onderzoeken we hoe we de geborgde werkwijze (leeftijdsverificatie op de website én aan de deur) kunnen verstevigen. Goede gesprekken met VWS lopen en zullen we volgend jaar voortzetten. Wellicht dat private toepassingen van eIDAS 2.0 een uitkomst zullen bieden.

Gegevensdeling EU – VS weer mogelijk

In de PA-terugblik van vorig jaar is al te lezen dat ondernemers en wijzelf ons zorgen maken over de moeizaamheden omtrent het delen van data tussen de EU en de VS. Wij hebben hier destijds een brief over geschreven en dit jaar de lobby via onze Europese koepelorganisatie aangedikt. We zijn blij om te vernemen dat in juli de Europese Commissie het adequaatheidsbesluit van president Biden heeft aangenomen. Hierdoor is het weer mogelijk om verantwoord data te delen met in de VS gevestigde partijen (zoals Google (analytics)).

Duurzaamheid in verkiezingen

Vanuit Thuiswinkel.org zijn speerpunten op duurzaamheid opgesteld, een document dat naar de politieke partijen is gestuurd om op te nemen in hun verkiezingsprogramma’s. Op deze manier hebben onze speerpunten, die toezien op de transitie naar circulair ondernemen, circulaire businessmodellen en een duurzame logistiek, aandacht gekregen. Uiteindelijk is door diverse partijen geschreven over thema’s als strategie op duurzaamheid, circulair ondernemen en het verduurzamen van de logistieke keten.

Input op de circulaire wetsvoorstellen voor de nieuwe Kamer

Thuiswinkel.org heeft input gegeven op nieuwe circulaire wetsvoorstellen als groene claims, recht op reparatie, UPV-textiel, verpakkingen en het behouden van een gelijk speelveld. Onze visie op de uitvoerbaarheid van de wetsvoorstellen komt uitgebreid aan bod in het verslag van de EU-rapporteur Kiki Hagen (D66), gepubliceerd in oktober 2023. Bovenal zijn we blij met de aandacht die de politiek heeft voor de uitwerking van de nieuwe circulaire wetsvoorstellen op het bedrijfsleven.

Regels om te communiceren over duurzaamheid

Veel bedrijven willen communiceren over duurzaamheid op hun website, maar weten niet hoe. Samen met de ACM organiseerden we een webinar over duurzaamheidsclaims en de door hen uitgebrachte Leidraad.

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard

  Gepubliceerd op 18 april 2024
  Kennisartikel

  Vergelijk jouw eigen prestaties met de branche via het online dashboard, exclusief voor leden en businesspartners.

  Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400
 • Embedded Lending als kans voor jouw bedrijf

  Gepubliceerd op 17 april 2024

  Embedded Finance gaat een stap verder dan traditionele bancaire diensten: financiële functies worden hierbij geïntegreerd in platforms en andere SaaS-oplossingen. Rabobank biedt een breed assortiment hiervan aan.

  Ondernemerschap
  Business Partner
 • Dit is waarom customer loyalty zo belangrijk is

  Gepubliceerd op 4 april 2024
  Kennisartikel

  Loyale klanten zijn waardevolle klanten. Ze keren vaker terug naar je webshop, besteden meer en kosten minder dan nieuwe klanten. Daarnaast bevelen ze je webshop vaker aan en delen ze meer data. Alleen, hoe maak je van je klanten loyale klanten? 

  Customerloyalty2
 • Data: Het nieuwe goud?

  Gepubliceerd op 28 maart 2024
  Kennisartikel

  Veel e-commerceorganisaties zetten data al succesvol in om hun prestaties verder te optimaliseren. Binnen het mkb zijn er echter veel bedrijven die de eerste stappen met data nog moeten zetten. Deze bedrijven hebben mensen nodig die begrijpen wat een e-commercebedrijf nodig heeft op het gebied van data en wat data voor een e-commercebedrijf kan betekenen.

  Data Binaire Code Digitaal 800X400