Voorkom oneerlijke concurrentie voor webwinkeliers

Gepubliceerd op: 17 februari 2021
Bijgewerkt op: 18 februari 2021
Geschreven door
Juridisch Wettenbundel Met Bril 800X400

Met de Tweede Kamerverkiezingen over een maand kijken we vanuit Thuiswinkel.org naar de impact van een nieuwe regering op de e-commercebranche voor de komende jaren. Ook vanuit mijn vakgebied is het interessant om de politieke ontwikkelingen in de gaten te houden, want er staat een op te gebeuren binnen de e-commercewet- en regelgeving. En daarom willen wij het nieuwe kabinet ook op dit gebied een paar adviezen meegeven, waarbij consumenten worden beschermd maar de webwinkels niet de dupe worden. 

Zo juichen wij de ontwikkelingen in Brussel rondom de nieuwe wetten om de macht van grote online platformen in te perken toe. Deze big techs groeien immers door, maar dit mag niet gepaard gaan met het uitbuiten van de webwinkeliers die gebruikmaken van deze platformen. Hierbij is het belangrijk dat er regelgeving komt die mededingingsautoriteiten effectieve handhavingsinstrumenten geven om misbruik van marktmacht tegen te gaan. Daarnaast is het goed dat de Europese Unie erop toe gaat zien dat er geen namaakproducten meer de Europese (en daarmee Nederlandse) markt verschijnen. Dit zorgt immers voor oneerlijke concurrentie en kan zelfs tot gevaarlijke situaties omdat consumenten onveilige producten toegestuurd krijgen.

Wat ik daarbij wel wil benadrukken in mijn advies aan het nieuwe kabinet, en wat eigenlijk voor alle wetgeving vanuit Brussel geldt, is dat we vervolgens niet het braafste jongentje van de klas moeten willen zijn. Het gebeurt namelijk nogal eens dat de Nederlandse regering nog met extra maatregelen komt boven op de Europese wetten. Dit is niet alleen overbodig (aangezien de Europese wetten al toereikend zijn), maar werkt ook oneerlijke concurrentie in de hand, aangezien webwinkeliers in bijvoorbeeld Duitsland of België aan minder strenge eisen hoeven te voldoen. Als we echt een interne markt nastreven binnen de EU, moeten we dus stoppen met het zogenaamde goldplating en de Europese weten hanteren zoals ze in Brussel zijn opgesteld.

Voortgang e-Privacy Verordening

De Europese Raad heeft deze week zijn goedkeuring gegeven aan het nieuwste voorstel voor de e-Privacy Verordening. Dit is een mooie stap in de goede richting, bijvoorbeeld op het gebied van de cookiewetgeving, maar we zijn er nog niet. Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe zullen de geboekte vooruitgang bewaken en blijven pleiten voor diverse verbeteringen. Hiervoor blijven in gesprek met zowel de Europese als de Nederlandse beleidbepalers.

Kortom, Ik denk dat het nieuwe kabinet op het gebied van e-commercewetgeving nog de nodige uitdagingen voor de kiezen zal krijgen. Natuurlijk zullen wij altijd klaarstaan als gesprekspartner zodat we samen tot weloverwogen beslissingen kunnen komen. Voor nu geef ik ze dus graag deze adviezen mee:

  • Zorg voor regelgeving die mededingingsautoriteiten effectieve handhavingsinstrumenten geven om misbruik van marktmacht tegen te gaan.
  • Pak digitale criminaliteit aan door sectoroverschrijdende informatie-uitwisseling over criminelen wettelijk mogelijk te maken.
  • Herbezin over de toegevoegde waarde van een e-Privacy Verordening ten opzichte van de AVG en voorkom negatieve effecten en bijbehorende kosten voor online winkels en het mkb.

Ik ben ervan overtuigd dat we op deze manier de Nederlandse e-commercesector verder kunnen laten groeien en daar plukken we vervolgens allemaal de vruchten van.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp