Veel te winnen bij verpakkingsmateriaal e-commercepakketten (webinar)

Categorie
Gepubliceerd op: 8 februari 2022
Bijgewerkt op: 2 maart 2022
Geschreven door
Verpakken 800 X 400

Deze week publiceerde Mission Reuse een rapport over de hoeveelheid verpakkingsgewicht die post en pakketten met zich meebrengen. Uit het onderzoek blijkt dat alle e-commercepakketjes 87 miljoen kilo verpakkingsmateriaal per jaar opleveren. Vanmiddag gaat Thuiswinkel.org in op dit onderwerp tijdens een webinar van Mission Reuse, het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Thuiswinkel.org.

Ellen de Lange, programmanager Duurzaamheid en Logistiek praat tijdens de webinar ‘herbruikbare verzendverpakkingen’ samen met Mission Reuse en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) over de kansen voor herbruikbare verpakkingen in de e-commercesector. Uit gezamenlijk onderzoek van bovengenoemde partijen blijkt dat 84% van de webwinkels herbruikbare verpakkingen zien als een kansrijke manier ziet om de e-commercesector te verduurzamen. Welke online retailers werken al met herbruikbare verzendverpakkingen en wat zijn hun ervaringen? Hoe kijkt de consument er tegenaan? En waar liggen de mogelijkheden tot opschaling?

Bekijk de webinar

Met name kartonnen verzenddozen

In het rapport van Recycling Netwerk staat dat er met name gebruik wordt gemaakt van kartonnen verzenddozen. Zo is er 84,1 miljoen kilo karton in 2020 bezorgt bij de Nederlandse consument. Daarnaast werd er 0,8 miljoen kilo plastic verwerkt in verzendzakken, zat er 2 miljoen kilo aan vulmaterialen in de pakketjes (0,5 miljoen kilo papier en 1,5 miljoen kilo plastic, waarvan 1,3 miljoen bubbeltjesplastic).

“Er is nog veel te winnen als het gaat om het verpakken van e-commercepakketjes. Door producten slimmer in te pakken, kunnen lucht en opvulmateriaal sterk gereduceerd worden. Sommige  producten hebben niet eens een omdoos nodig. En mocht dat wel zo zijn, dan kan er gebruik gemaakt worden van gerecycled materiaal of herbruikbare verpakkingen”, loopt Ellen alvast vooruit op de webinar. “Vanmiddag delen we de resultaten van onze steekproef onder bedrijven en consumenten naar herbruikbare verpakkingen en geven we praktische tips aan webwinkels, zodat ze mee kunnen gaan werken aan onze sectordoelstellingen: minder verpakkingen!”

De meeste consumenten willen herbruikbare verpakkingen

Thuiswinkel.org, Recycling Netwerk en Kennisinstituut Duurzaam Verpakken bundelen hun krachten  om herbruikbare verpakkingen een boost te geven. Uit de steekproef blijkt dat de meeste consumenten de voorkeur geven aan herbruikbare verpakkingen en dat bijna de helft daar ook iets meer voor wil betalen. Zeker als dat statiegeld is, dat ze later terug kunnen krijgen.

Thuiswinkel.org informeert en adviseert

Als belangenvereniging voor de e-commercesector waarbij duurzaamheid hoog op onze agenda staat, nemen wij onze verantwoordelijkheid in het informeren en adviseren van webwinkels en vervoerders. Zo voeren we geregeld onderzoeken uit, hebben we een brancheverduurzamingsplan opgesteld met de sector en bieden we praktische hulp aan onze leden met de Handleiding Duurzaam Verpakken en een e-learning die helemaal gaat over dit thema.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp