Brancheverduurzamingsplan Verpakken E-commerce 2019-2022

Gepubliceerd op: 1 februari 2019
Bijgewerkt op: 27 september 2022
Verpakkingen Kartonnen Dozen 800X400

Duurzaam verpakken is één van de speerpunten waar we met de sector aan werken. Een goede verpakking is nodig om producten goed te beschermen. Die verpakkingen moeten vervolgens een zo klein mogelijke impact op het milieu achterlaten. Daarom heeft Thuiswinkel.org samen met de sector een nieuw Brancheverduurzamingsplan Verpakken opgesteld voor 2019-2022.

In dit plan zijn voor het eerst doelstellingen voor verpakkingsdichtheid opgenomen, waarmee een positief effect op de gehele logistieke keten gecreëerd wordt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het reduceren van materialen en het faciliteren van hoogwaardige recycling. Bovendien zetten we pilots op voor het gebruik van herbruikbare verpakkingen.

De informatie en doelstellingen in dit rapport geven webwinkels handvatten om stappen te ondernemen in de toepassing van duurzame verpakkingen en verpakkingsmaterialen. Voor webwinkels stellen we een handleiding op waardoor gemakkelijk inzichtelijk wordt welke stappen je kunt ondernemen om te verduurzamen op het gebied van verpakkingen en verpakkingsmaterialen. Thuiswinkel.org heeft namens de sector de nieuwe brancheverduurzamingsplannen overhandigd aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarmee we ook invulling geven aan de doelstellingen richting een circulaire economie.

Korte samenvatting van de doelstellingen

 • Een verzendverpakking zal alleen worden toegepast wanneer één of meer verpakkingsredenen van toepassing zijn, waarbij marketing niet de enige reden mag zijn om te verpakken.
 • Opvulmaterialen niet meer gebruiken, alleen wanneer dit strikt noodzakelijk is voor de bescherming van het product.
 • Reductie van 10% lucht ten opzichte van 2018. Deze reductie zal met name voortkomen uit de pakketten die met de hand worden ingepakt.
 • 10% van de in aanmerking komende producten zullen in een herbruikbare verpakking worden verzonden, mits de pilot succesvol is geweest.
 • Alle verzendzakken zijn hersluitbaar.
 • 100% van de consumenten wordt geïnformeerd over hoe de verpakking te scheiden. In het geval van een bedrukte verpakking kunnen de logo’s uit de weggooiwijzer worden meegedrukt.
 • 100% gerecycled plastic in het geval van handmatig inpakken, mits er voldoende aanbod is.
 • 50% gerecycled plastic in het geval van machinaal inpakken, mits er voldoende aanbod is.
 • Alle kartonnen verpakkingen zijn gemaakt van FSC/PEFC materiaal, en bevatten een zo hoog mogelijk percentage recyclede vezels.

Downloads

 • Brancheverduurzamingsplan verpakken 2019 - 2022 | tussentijdse monitoring

  De tussentijdse monitoring geeft inzicht in de stand van zaken rond de doelen.

Onderwerpen

Deel deze download

Recente artikelen over dit onderwerp