Wat betekenen de verkiezingsprogramma's voor onze sector?

Categorie
Gepubliceerd op: 6 november 2023
Bijgewerkt op: 6 november 2023
Geschreven door
Tweede Kamerverkiezingen Binnenhof Den Haag 800X400

De verkiezingen komen eraan en de debatten zijn volop van start. De thema’s die deze verkiezingstijd domineren worden steeds zichtbaarder: bestaanszekerheid, goed bestuur en migratie. De discussies over hoe partijen op verschillende manieren kiezers een betere tijd beloven zijn continu in de media. Wat ons hierin opvalt is dat ze het niet echt hebben over ondernemers. Kostenstijgingen en hoge lasten komen zeker aan bod, maar het perspectief van de ondernemer ontbreekt. 

Ook ondernemers kijken naar hoe Den Haag hen kan helpen, nu en de komende jaren. De kosten drukken zwaar op de bedrijfsvoering, en we moeten daarom voorzichtig zijn met voorstellen die een enorme impact hebben, zoals het verhogen van het minimumloon zonder een evenredige verlaging van de belastingen. We willen als sector vooruit, maar ondernemingen moeten wel een gezonde winst maken om te kunnen investeren in innovatie, in hun medewerkers en in een duurzame toekomst.


De e-commercesector in de verkiezingsprogramma's

Verschillende thema's raken onze sector. Lees hier wat de partijen zeggen over:

(Online) Veiligheid     Duurzaamheid     Ondernemerschap

Of ga direct naar het overzicht van verkiezingsprogramma's per thema:


Innovatie zorgt voor de banen van de toekomst

Bedrijven kunnen namelijk een cruciale rol spelen bij de grote transities op weg naar een nieuwe, duurzame economie. Hun innovatiekracht zorgt voor bedrijvigheid en banen van de toekomst. De meeste politieke partijen beschrijven de noodzaak om te verduurzamen en doen voorstellen in die richting. Sommige van deze voorstellen zijn belangrijk en relevant, zoals stimuleringsbeleid om CO2-uitstoot te verminderen or circulariteit te bevorderen, terwijl anderen soms te beperkend zijn. Het bedenken van nieuwe business oplossingen laten wij toch echt liever aan de markt over. Op het gebied van digitalisering en cybersecurity lijkt het erop dat een aantal politieke partijen zich bewust is van de urgentie om hierin te investeren. Vooral de voorhoedepartijen in de peilingen tonen interesse in het versterken van de digitale weerbaarheid en het vergroten van de pakkans van cybercriminelen.

Op zowel digitalisering en verduurzaming mag van bedrijven verwacht worden dat zij hun verantwoordelijkheid nemen. En daar zijn ondernemers ook keihard mee bezig, en wij als Thuiswinkel.org ook. Maar de overheid op haar beurt moet de juiste condities creëren, een heldere koers uitzetten en die ook langjarig vasthouden.

E-commercesector biedt mogelijkheden

Hoewel er nog veel onduidelijkheid bestaat over welke partijen de koers straks zullen bepalen, is één ding duidelijk: de uitgesproken ambities in de verkiezingsprogramma's hebben echt nog verdieping en concretisering nodig. Dit biedt een kans voor ons als Thuiswinkel.org. Partijen lijken nog niet te beseffen welke mogelijkheden er binnen onze sector liggen. Als relatief jonge sector, met vele innovatieve ondernemers kunnen we een actieve rol spelen in het vormgeven van deze transities. Onze visie op de toekomst zullen we als Thuiswinkel.org dan ook lanceren in de Nationale E-Commerce Agenda in april 2024. Samen kunnen we de kracht van ondernemerschap en innovatie benutten voor een duurzame en welvarende toekomst.

Hieronder kun je Thuiswinkel.org’s analyse van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen vinden. Er wordt specifiek gekeken naar de voor onze sector relevante thema’s duurzaamheid, veiligheid en ondernemerschap.

(Online) Veiligheid     Duurzaamheid     Ondernemerschap

Een kleine greep uit de verkiezingsprogramma's:

Overzicht verkiezingsprogramma's op thema's veiligheid, duurzaamheid en ondernemerschap

Mocht je hier vragen over hebben of wil je jouw visie over e-commerce met ons delen, neem gerust contact op via maikejansen@thuiswinkel.org

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Maike Jansen 320 X 320

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp