Thuiswinkel Table Talk: In gesprek over de toekomst van retail

Categorie
Gepubliceerd op: 30 mei 2022
Bijgewerkt op: 30 mei 2022
Geschreven door
Ontwerp Zonder Titel (36)

Hoe kijken CEO’s van vooraanstaande webwinkels, wetenschappers en politici naar het (online) winkelen van de toekomst? Welke ontwikkelingen komen eraan en hoe kunnen mkb’ers zich daarop voorbereiden? Om daar antwoord op te krijgen, organiseert Thuiswinkel.org voor het eerst dit jaar de Thuiswinkel Table Talk – editie CEO op 30 juni.

De e-commercesector maakt een enorme groei door. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren zorgen voor een impuls in de online shoppingwereld. Consumenten raken steeds meer gewend aan alle gemakken die het digitale landschap ze brengt en bedrijven doen er alles aan om voorop te blijven lopen. Ondernemerschap, digitale transformatie, duurzaamheid en hoe de consument gaat winkelen in 2030 zijn daarbij belangrijke onderwerpen.

Ondernemerschap

Ondernemers moeten voortdurend inspelen op een veranderende klantvraag. Digitalisering en de lockdowns hebben dat proces versneld. Ook hebben het lage consumentenvertrouwen, de stijgende inflatie en de teruglopende voorraden door beperkte beschikbaarheid van grondstoffen effect op (toekomstige) omzetten. Daarbij hebben de consumenten van nu en in de toekomst een tweeledige en tegelijkertijd paradoxale behoefte: Ik wil mijn bestelling bijna onmiddellijk in huis hebben tegenover de toenemende vraag naar duurzame en verantwoord geproduceerde producten. Dat lijkt op gespannen voet met elkaar te staan en het is aan ondernemers om daarop in te spelen.

Duurzaamheid

In een toekomstige duurzame circulaire economie zal het businessmodel van de retailer veranderen. Het lineaire model van produceren-verkopen-gebruiken-afdanken gaat op de schop. De (web)winkel krijgt hierdoor een andere rol, evenals de consument. De verpakkingen en bezorging van producten zal nog verder verduurzaamd moeten worden met oog voor de leefomgeving.

Digitale transformatie

Big Tech heeft een grote voorsprong als het gaat om data en geavanceerde toepassingsmogelijkheden van Artificial Intelligence. Hoe meer data, hoe beter daar nuttige informatie uitgehaald kan worden. Retailers en webshops in het mkb hebben hier veelal een achterstand in vanwege de beschikbaarheid van data en de toepassing ervan.

Shopping in 2030

Onlangs is het boek ‘Shopping 2030’ uitgekomen: een blik op de toekomst waarin visionairs, retailers en wetenschappers de belangrijkste trends in kaart hebben gebracht. In het boek staat beschreven hoe de consument naar verwachting winkelt in 2030. Wat kunnen Nederlandse bedrijven nu doen om zich voor te bereiden op veranderend consumentengedrag, op nieuwe technologieën en op thema’s als duurzaamheid en mobiliteit? Waar ligt hun toekomstige succes, in binnen- én buitenland?

Extra bijzondere editie

Tijdens deze eerste editie Thuiswinkel Table Talk gaan vooraanstaande CEO’s van webwinkels, wetenschappers en politici in vier ronde tafels in gesprek met elkaar. Hoe kijken zij aan tegen de ontwikkelingen? En welke acties moet je nu ondernemen om in 2030 nog relevant te zijn voor de consument? Wordt het een winner takes all-toekomst? Of blijft er ruimte voor de niche-winkels?

Deze editie is extra bijzonder, omdat we tegelijkertijd afscheid nemen van voormalig Thuiswinkel.org-directeur Wijnand Jongen. Vanwege de coronamaatregelen kon dat afscheid niet eerder plaatsvinden.

De Thuiswinkel Table Talk is een exclusief event voor CEO’s van webwinkels die lid zijn van Thuiswinkel.org. Er is nog een beperkt aantal plaatsen voor deze editie beschikbaar. Wil je aanwezig zijn? Stuur dan een e-mail naar events@thuiswinkel.org.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)
 • Nieuwe regelgeving verplicht rapportage over CO2-uitstoot werknemers

  Gepubliceerd op 6 mei 2024
  Kennisartikel

  Heeft u meer dan 100 personen werkzaam bij uw organisatie? Dan moet u gaan voldoen aan het besluit Werkgebonden personenmobiliteit (WPM).

  Nieuwe Regelgeving Verplicht Rapportage Over CO2 Uitstoot Werknemers800x400