Flitsbezorging, wel of geen retail?

Categorie
Gepubliceerd op: 30 mei 2022
Bijgewerkt op: 30 mei 2022
Geschreven door
Fiets Flitsbezorger 800X400

Meer dan de helft van de vestigingen van flitsbezorgers zit buiten wijken met woningen. Dat zegt vastgoedadviseur Colliers op basis van eigen onderzoek. Van alle distributiecentra van flitsbezorgers zit volgens de telling van Colliers maar 11 procent in een puur woongebied. En 34 procent zit in een woon-winkelgebied, zoals een winkelstraat met daarboven appartementen. Verder zit 31 procent in een winkelgebied zonder woningen en 24 procent op een bedrijventerrein, dus ook zonder woningen.

30-05-2022

In totaal telde Colliers 123 filialen van flitsbezorgers. Amsterdam heeft er met 34 veruit de meeste, daarna volgen Rotterdam (11), Den Haag (8) en Utrecht en Eindhoven (beide 6). Er zijn vier bedrijven actief in Nederland. Flink is de grootste met 63 distributiecentra, daarna volgen Gorillas met 29, Getir met 25 en Zapp met 6.

Bron: NOS


26-04-2022

Vandaag meldt NOS dat er opnieuw een vestiging van een flitsbezorger moet sluiten in Amsterdam. De gemeente had de uitbater opgedragen de zaak te sluiten omdat de darkstore in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. Daartegen werd bezwaar aangetekend, maar de voorzieningenrechter geeft de gemeente dus gelijk. De uitspraak kan vergaande gevolgen krijgen, omdat veel darkstores in de stad zijn gevestigd in woonwijken.

Het college denkt volgende maand beleid te hebben geformuleerd waarin staat wat de voorwaarden worden voor darkstores. Hoogstwaarschijnlijk mogen die straks niet meer in woonwijken of gemengde wijken (woningen en winkels) gevestigd zijn. Eind dit jaar hoopt de gemeente de regelgeving op orde te hebben.

Thuiswinkel.org heeft meermaals opgeroepen om in gesprek te gaan met elkaar, om samen tot oplossingen te kunnen komen. 


25-03-2022

Een Utrechtse vestiging van flitsbezorger Flink moet haar deuren sluiten, omdat wat Flink doet in strijd is het met het bestemmingplan. De darkstore moet dicht blijven tijdens de inmiddels gestarte bezwaarprocedure. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald. “Het op deze manier sluiten van dit soort locaties is niet de manier voorwaarts in het omarmen van nieuwe verschijningsvormen van online retail”, zegt Martijn Hos, directeur beleid & belangen bij Thuiswinkel.org. “We moedigen gemeenten aan in gesprek te blijven met de flitsbezorgers en samen tot oplossingen te komen.”

Flitsbezorging is populair

Thuiswinkel.org riep gemeenten eerder op om vooral te kijken naar hoe online en offline elkaar kunnen versterken. In plaats van zaken te verbieden, moeten we juist samenwerken aan oplossingen zoals het inpassen van zogenaamde darkstores. Want dat er vraag naar is, blijkt duidelijk uit de cijfers. GfK deed in januari 2022 navraag onder 46.000 consumenten en daaruit bleek dat 2,8 % van de Nederlanders in de afgelopen drie maanden ten minste één keer gebruik heeft gemaakt van flitsbezorging. In augustus 2021 was dat nog maar 1,4 %.

Is flitsbezorging wel of geen detailhandel?

Volgens het stadsbestuur is Flink geen detailhandel en mag het daarom niet op die plek zitten. Flink geeft aan een webwinkel te zijn en het daarom wel te mogen. De rechter is het ermee eens dat Flink een webwinkel is en dus onder de detailhandel valt, maar dat ze niet aan alle voorwaarden voldoen van het bestemmingsplan voor een webwinkel.

De vestiging aan de Amsterdamsestraatweg heeft namelijk geen showroom (met uitgestalde producten) en geen afhaalpunt, terwijl dit volgens het bestemmingsplan wel zou moeten bij een winkel op die locatie. Ook als het een webwinkel is. Dat meldt RTLNieuws.

Samen komen tot oplossingen

Flink zegt tegen RTL Nieuws in een schriftelijke reactie dat het de uitspraak nader zal bestuderen. "Met de gemeente Utrecht zullen we in gesprek blijven over ons type dienstverlening en hoe men hiermee om kan gaan. Het is goed om te zien dat de rechter heeft erkend dat Flink onder de definitie van detailhandel valt.”


Verder lezen over flitsbezorging: De groeiende markt van flitsbezorging

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp