Thuiswinkel.org wil meer servicepunten op praktische locaties

Categorie
Gepubliceerd op: 2 juni 2020
Bijgewerkt op: 30 juni 2021
Duurzaamheid Winkelwagen Gevuld Met Blaadjes 800X400

De afgelopen week maakte de Autoriteit Consument & Markt bekend dat een uitbreiding van alternatieve bezorgpunten, zoals servicepunten of pakketkluizen wenselijk is. Thuiswinkel.org is het als belangenvereniging van webwinkels en oprichter van het duurzame initiatief Bewust Bezorgd in grote lijnen eens met deze opvatting, maar stelt wel een aantal kanttekeningen en randvoorwaarden.

Allereerst is het goed om te weten dat de last mile in Nederland al heel efficiënt wordt verzorgd”, vertelt Margreeth Pape, programmamanager duurzaamheid en logistiek bij Thuiswinkel.org. “Het beeld bestaat dat er de e-commercebranche dagelijkse met vele busjes pakketten aflevert in de binnensteden, maar onderzoek laat zien dat slechts 3% tot 5% van deze busjes daadwerkelijk online bestellingen aflevert.”

Toch is de belangenvereniging van mening dat de e-commerceketen nog verder kan verduurzamen en daarom spant zij zich met vervoerder en webwinkeliers ook in om de last mile nog duurzamer te maken. “Onze doelstelling is om in 2025 de CO2-uitstoot van bezorgbusjes met 50% te hebben teruggebracht. De grootste winst op dit gebied valt te behalen bij het vervoer in de binnensteden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van elektrische bakfietsen en busjes”, vertelt Margreeth. “Ook zijn we een aantal jaar geleden al begonnen met Bewust Bezorgd, waarmee webwinkeliers inzicht krijgen in de CO2-uitstoot van hun bezorgingen en zij de consument ook kunnen laten zien hoe zij duurzamer online kunnen shoppen.”

Efficiënte servicepunten

Thuiswinkel is een groot voorstander van meer servicepunten (waaronder pakketkluizen), omdat deze in potentie de bezorging van pakketten duurzamer en efficiënter maken. “Wat echter het allerbelangrijkste is op het gebied van servicepunten, is dat deze op goede locaties worden geplaatst waar consumenten toch al zijn, bijvoorbeeld in de buurt van hun woning of werk”, draagt Margreeth aan. “Zo niet, dan pakken ze alsnog vaak de auto om hun pakketje op te halen en dan ben je je duurzaamheidsvoordeel eigenlijk alweer kwijt.”

Eind juni publiceren Thuiswinkel.org, Connekt, TNO en HvA een onderzoek naar de CO2-impact van servicepunten ten opzichte van andere bezorgmethoden, zoals thuisbezorging, en hoe deze zo laag mogelijk gehouden kan worden. “In dit onderzoek is het gedrag van consumenten ook meegenomen, omdat we zien dat zij momenteel nog steeds regelmatig de auto gebruiken bij het ophalen van bestellingen”, vertelt Margreeth. “Om de extra servicepunten een succes te laten zijn voor zowel het milieu als de consument, moet er niet alleen naar de teruggebrachte CO2-uitstoot van bestelbusjes, maar ook naar hoe gemakkelijk het voor consumenten is om hun bestelling te voet of met de fiets op te halen. Duurzaamheid en gemak zijn hierbij dus de essentiële termen, die niet los van elkaar gezien kunnen worden.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)
 • Nieuwe regelgeving verplicht rapportage over CO2-uitstoot werknemers

  Gepubliceerd op 6 mei 2024
  Kennisartikel

  Heeft u meer dan 100 personen werkzaam bij uw organisatie? Dan moet u gaan voldoen aan het besluit Werkgebonden personenmobiliteit (WPM).

  Nieuwe Regelgeving Verplicht Rapportage Over CO2 Uitstoot Werknemers800x400