Strategieën voor circulariteit en drie consumententrends

Categorie
Gepubliceerd op: 27 september 2019
Bijgewerkt op: 6 december 2021
Geschreven door
Duurzaamheid Laptop Met Recycle Symbool 800X400

De presentatie van de expertgroep Data Management for a Circular Economy tijdens Shopping Today stond in het teken van circulariteit: wat is het, waar sta je als bedrijf en wat is er nodig? In een circulaire economie worden grondstoffen steeds opnieuw ingezet, zonder hierbij restafval te creëren. Er zijn meerdere strategieën voor circulariteit (de zes R’en), welke in dit artikel besproken worden. Daarnaast deelde de expertgroep ook drie trends die zichtbaar zijn.

De zes strategieën voor circulariteit

Doordat de consument steeds kritischer wordt, is het belangrijk om te bekijken wat je kunt doen op het gebied van duurzaamheid. De zes strategieën voor circulariteit geven een overzicht van stappen die je als retailer kunt ondernemen:

  • Rethink: Bij deze strategie ga je opnieuw nadenken over de grondstoffen die je inkoopt, wat je produceert en hoe je de prijs bepaalt.  Zo zijn er bijvoorbeeld materialen beschikbaar die minder restafval opleveren.
  • Reduce: Reduceren kun je op verschillende gebieden doen. Denk hierbij aan minder inkopen zodat er minder restvoorraad ontstaat, minder verpakkingen om een product heen, maar ook langer met hetzelfde product doen. De 3D-printtechnologie biedt op dit gebied veel kansen, doordat je op maat kunt produceren.
  • Reuse: Binnen deze strategie kun je kijken naar andere en nieuwe manieren voor hergebruik. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe doelgroepen die je kunt laten kennismaken met tweedehands producten, waardoor je jouw merk opnieuw in de markt kunt zetten.
  • Repair: Om de levensduur van een product te verlengen, kun je een reparatieservice aan je klanten bieden of uitleggen hoe de klant het product zelf kan repareren. Producten blijven dan langer in omloop voordat ze bij het restafval terecht komen.
  • Recycle: In deze strategie zorg je dat producten die echt niet meer te gebruiken zijn gerecycled kunnen worden, of dat de producten gemaakt worden van al gerecyclede producten. Daarmee voorkom je restafval en blijven de grondstoffen in gebruik.
  • Recover: Bij deze strategie zorg je ervoor dat de materialen die je gebruikt opnieuw energie kunnen terugwinnen. Door gebruik te maken van de juiste grondstoffen, is dit mogelijk.

De bewuste consument

Dat de consument steeds bewuster met duurzaamheid bezig is, is te zien in drie verschillende trends. De eerste hiervan is slowbalisation, wat inhoudt dat er een grote vorm van traagheid gesignaleerd wordt: tiny houses, ontspullen met Marie Kondo, wifi-loze vakanties en de digital detox. Daarnaast is de consument zicht steeds meer bewust van dat hij het anders wil en producenten moeten daarin mee. Er zijn steeds meer vegetariërs en veganisten, er worden vaker producten gekocht die anders weggegooid worden en er is vliegschaamte. Maar dit levert ook een mooie kans op, want de tweedehands markt verdubbelt de komende vijf jaar, vooral online. De laatste trend die zichtbaar is, is dat de consument de macht heeft. Onder andere door sociale media hebben consumenten steeds meer invloed en daar wordt gebruik van gemaakt. Kijk bijvoorbeeld naar klimaatstaker Greta Thunburg, die door haar goede voorbeeld ook afgelopen vrijdag weer duizenden scholieren, studenten en andere klimaatstakers over de hele wereld op de been kreeg.

De eerste stappen zijn gezet

Het is tijd om door te pakken en te zien waar de kansen liggen. De expertgroep onderzoekt welke informatie er nodig is om als bedrijf in de fashionketen processen rondom circulaire economie optimaal te kunnen bewerkstelligen. Daarmee creëren ze een overzicht waarmee een bedrijf zich kan voorbereiden op de toekomst. 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp