Staatssecretaris: “Nederlandse e-commercesector loopt voorop in verduurzaming”

Categorie
Gepubliceerd op: 27 september 2019
Bijgewerkt op: 28 april 2021
Geschreven door
Bospad 800 X 400

Nederland is aan het verduurzamen. Naast een Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot omlaag te brengen, heeft de overheid ook een plan om tot een circulaire economie te komen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) ziet een rol voor de e-commercesector in beide doelstellingen. De sector zet al stevig in op verduurzaming. Thuiswinkel.org stelde een aantal vragen aan Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van I&W.

De e-commerce is een snelgroeiende en innovatieve sector. Welk belang ziet u in deze sector voor de verduurzaming van Nederland?

“Het is een ongelooflijk belangrijke branche om te verduurzamen. Iedereen bestelt tegenwoordig pakjes vanaf de bank en het gemak en de snelheid waarmee dat kan, zijn heerlijk. Maar daardoor komen er ook meer bestelbussen op straat. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat het bezorgen van pakketten zoveel mogelijk elektrisch gebeurt in de toekomst. Daarnaast kunnen we de overvolle straten ontlasten door efficiënter vervoer en goede stadslogistiek. Ook winkeliers en consumenten die pakketjes bestellen kunnen hier bewust mee omgaan. Maak pakketjes niet onnodig groot en van makkelijk recyclebaar én gerecycled materiaal.”

Koopt u zelf graag online? Wat is uw persoonlijke ervaring?

“Ik bestel alleen iets wat ik écht wil hebben, en dus niet hoef terug te sturen en ik kies bij boodschappen bijvoorbeeld voor elektrisch leveren.”

U voorspelde als student al de groei van de e-commerce. Hoe ziet de toekomst van de sector eruit in uw ogen?

“De groei van de sector is nog veel groter dan ik als student voorspelde en dat zal alleen maar toenemen. Consumenten willen winkelen waar en wanneer het hen uitkomt. Natuurlijk vanwege het gemak, maar het is daarnaast ook een enorme oplossing voor minder mobiele mensen. We zien ook de grote internationale spelers als Amazon en Alibaba de Nederlandse markt betreden. Daarom is het belangrijk om nu te kijken hoe we de bezorging goed in kunnen richten.”

“Dan denk ik bijvoorbeeld aan bezorging met de fiets en met elektrische voertuigen. En oplossingen om te zorgen dat aflevering in één keer lukt, zoals pick-up points en pakketkluizen. Of een vast adres in je straat, waar je even makkelijk aan kunt lopen na je werk. Ook kunnen mensen zich aanmelden om voor hun buurt pakjes in ontvangst te nemen, dit levert ook een kleine betaling op. Een heel sympathiek initiatief en goed voor de buurt.”

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondersteunt het rekenmodel Bewust Bezorgd van Thuiswinkel.org, waarmee de CO2-uitstoot per e-commercepakket kan worden berekend en waarmee inzichtelijk wordt hoe verdere CO2-reductie gerealiseerd kan worden. Hoe kijkt u naar dit initiatief?

“Ik vind het heel positief dat de e-commercebranche in Nederland zelf dit initiatief heeft genomen. Ze loopt daarmee voorop in Europa. Het is heel goed dat webwinkels deze tool al gebruiken om hun uitstoot omlaag te brengen. Dat consumenten die een pakketje bestellen hier ook gebruik van gaan maken, vind ik helemaal mooi. Je kunt ervoor kiezen om een pakje op een voor jou het meest geschikte moment te laten bezorgen en daarnaast ook nog eens de meest duurzame optie. Zo voorkom je dat de bezorger voor een dichte deur staat en dus onnodig moet rijden. Tegelijkertijd verminder je er de CO2-uitstoot mee. Als vele mensen dit doen, kan dat grote besparingen opleveren. Duurzame keuzes moeten het nieuwe normaal worden.”

Wat verwacht u van e-commercebedrijven, als het gaat om verduurzaming?

“Naast duurzamer en efficiënter vervoer, verwacht ik dat bedrijven kijken hoe ze hun bedrijfsvoering circulair kunnen maken. Bijvoorbeeld door herbruikbare verpakkingen of recycling. Daar hoort ook bij dat de verpakkingen efficiënt zijn en zo min mogelijk lucht vervoeren. Ook nemen bezorgers soms al oude elektrische apparaten mee bij consumenten voor de recycling. Daarnaast kan elektrisch of met de fiets in de stad te bezorgen vaak de meeste CO2-winst opleveren. Verder is samenwerking tussen bezorgbedrijven in de logistiek cruciaal om zo efficiënt mogelijk de pakketjes te vervoeren.”

Welke rol moeten gemeenten spelen om een goede stadsdistributie mogelijk te maken? Zou bij een zero-emissie binnenstad in 2025 ook bijvoorbeeld moeten horen dat er ruimte aan de rand van de stad beschikbaar wordt gesteld voor city-hubs?

“City-hubs zijn zeker een deel van de oplossing! Dit zijn plekken aan de rand van de stad waar mkb-bedrijven en consumenten hun pakketjes kunnen brengen en ophalen. Ook kunnen vanaf daar pakketjes worden bezorgd, dat gebeurt dan ook vaak per fietskoerier. Sommige van die stadshubs hebben zelfs paskamers, zodat je niet passende kleding gelijk weer kunt teruggeven voor retour. Ik wil gemeenten en transportbedrijven oproepen om dit meer mogelijk te maken. Het is wel belangrijk dat gemeenten zo snel mogelijk duidelijk maken dat zij een zero-emissiezone in de stad willen instellen, zodat bedrijven zich hierop voor kunnen bereiden. Zo zorgen we samen voor meer duurzaamheid.”

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

CTA Ellen De Lange

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp