DHL gaat klimaatvriendelijker vervoeren met behulp van hogere rolcontainers

Categorie
Gepubliceerd op: 1 oktober 2019
Bijgewerkt op: 24 augustus 2021
Logistiek En Retouren DHL Bus 800X400

Vervoerder DHL gaat hogere rolcontainers inzetten om de ruimte in vrachtwagens nog beter te benutten. Dit is één van de acties die DHL onderneemt om CO2-uitstoot in de logistiek te verlagen. Een pilot samen met Wehkamp bleek een succes. We gaan in gesprek met Thijs Daalhuizen, proces manager bij DHL.

Hoe kwamen jullie erbij om de hoogte van de rolcontainers aan te passen?

 “Samen met onder meer Connekt en Thuiswinkel.org hebben we onderzoek gedaan naar de belading van voertuigen en ladingdragers in de e-commercesector. Hieruit bleek dat vrachtwagens in het algemeen goed vol geladen worden als je kijkt naar vloeroppervlak, maar dat er boven de rolcontainers nog ruimte overblijft. Een manier om die ruimte beter te benutten is een hogere rolcontainer.”

Klinkt als een simpele oplossing, was het zo gemakkelijk?

“Tot nu toe werd de hoogte van de rolcontainer gezien als een gegeven, eigenlijk weet niemand meer wat de oorspronkelijke reden is van deze maat. Wij zijn daarom gaan kijken wat een ideale hoogte eigenlijk is. We hebben verschillende prototypes laten maken en uitgeprobeerd. Eerst een rolcontainer van 2,5 meter. Dan kun je in principe de ruimte in een vrachtwagen optimaal benutten, maar dan moeten medewerkers de rolcontainer met een ladder vullen. Dat werkt natuurlijk niet. Uiteindelijk zijn we gekomen op een rolcontainer die 10% meer ruimte bevat dan de huidige modellen. De bovenkant is 15 cm hoger en onderin is hij iets lager.”

Nu heb je dus 10% minder vrachtwagens nodig?

“Dat is niet één op één zo te zeggen. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe vol de rolcontainer uiteindelijk daadwerkelijk geladen is en hoe vol de laatste vrachtwagen van de dag was. Maar uiteindelijk denken we inderdaad de investering terug te verdienen in minder ritten met de vrachtwagens. Dat heeft dus een substantiële vermindering in CO2-uitstoot tot gevolg. Bovendien helpt het ons ook in problematiek rondom de schaarste in werknemers. Goede chauffeurs zijn lastig te vinden.”

Hoe is het voor de werknemers om de hogere rolcontainers te vullen?

“Het is zwaar werk in de logistiek, dus wij hebben de belasting van werknemers als een belangrijke factor meegenomen. Er staat een strip op de rolcontainer op 1,75 meter hoogte. Daarboven mogen er geen zware pakketten meer in de container getild worden. Bovendien heeft de container andere verbeteringen die gunstig zijn voor werknemers, zo is het dak er gemakkelijker af te tillen dan bij de huidige variant.”

Nu uitrollen voor al jullie klanten of zelfs voor de hele sector?

“De webwinkel moet ook aan de slag. Zo worden bij Wehkamp de verzendzakken automatisch ingeladen in de rolcontainers. De hoogte waarop dat gebeurt moet worden aangepast. Maar we hebben gezamenlijk een verantwoordelijkheid om minder CO2 uit te stoten in de bezorging van pakketten en dit kan daar zeker aan bijdragen. Wij gaan in ieder geval vast over voor 25% van onze ladingdragers.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp