Björn Kuipers: “Heb moed en durf te ondernemen”

Categorie
Gepubliceerd op: 26 september 2019
Bijgewerkt op: 28 april 2021
Geschreven door
Shopping Awards Gouden Paaltjes Rode Loper 800X400

De afsluitende keynotespreker van Shopping Today 2019 was topscheidsrechter Björn Kuipers. Naast zijn werk als arbiter geeft hij leiding aan een aantal Jumbo-supermarkten. Tijdens zijn presentatie nam hij de zaal mee het stadion en de supermarkt in en liet hij zien hoe je kunt winnen: met gezonde spanning, een juiste voorbereiding, een goed team en vertrouwen in jezelf. Want je kunt geen wedstrijd leiden voor miljoenen kijkers en duizenden toeschouwers wanneer je niet in jezelf gelooft.

“Een cruciaal beslismoment, wat doe je dan?” vraagt Björn aan de zaal. “Tijd kopen en overleggen.” En als scheidsrechter heb je geen minuten, maar slechts drie of vier seconden de tijd. Een fragment van een wedstrijd wordt op het grote scherm afgespeeld en we zien dat Björn tijd koopt nadat een speler onderuit gehaald is. In die secondes hoort Björn in zijn oortje adviezen van zijn arbitrageteam: “Gele kaart, Björn”, hoor je Pol van Boekel zeggen. “Nee, die andere kleur, Björn! Het moet een rode kaart zijn! Hij ging er met gestrekte benen in!” schreeuwt Sander van Roekel overtuigend. “Mooi is dat, twee verschillende adviezen uit mijn team,” zegt Björn. “Wat is nu de juiste beslissing?” Hij weet dat de positie van Sander de beste is om de overtreding te beoordelen en bovendien geeft Sander een argument voor zijn keuze. Björn geeft de desbetreffende speler vol vertrouwen, door een goede samenwerking met zijn team, een rode kaart.

Sterk staan als team

Een sterk team vormen, of dit nu een arbitrageteam of een supermarktteam is, vraagt om diverse competenties. Zo moet je je als team aan bepaalde spelregels houden en in staat zijn om beslissingen te nemen. Je moet kunnen samenwerken en blijven communiceren naar elkaar. Vertrouwen hebben in elkaar en in elkaars specialisme, om zo te blijven vernieuwen en verbeteren. Na tachtig jaar werd de C1000 waar Björn de leiding heeft omgewisseld voor een Jumbo. Door het geloof en vertrouwen van het team werd dit uiteindelijk een succes en behaalde de Jumbo later zelfs de prijs voor de beste Jumbo van Nederland. En door datzelfde moedige team blijft het filiaal nog steeds hard doorgroeien.

Alles blijft veranderen

Het lijkt net een sprookje, maar het gaat allemaal niet vanzelf. De wereld is complex en dat maakt erop inspelen ook complex. Door de diversiteit van consumenten is het lastig om ze optimaal te bedienen. Dat Jumbo van foodretail naar foodexperience ging, was volgens Björn dan ook de juiste keuze. Met de Foodmarkt, Jumbo City, La Place, Jumbo.com en de Jumbo supermarkten is Jumbo voor diverse consumenten beschikbaar. Door mee te gaan met de groeiende e-commere blijven ook de fysieke supermarkten van Jumbo bestaan. Het blijkt namelijk dat de Jumbo-filialen met een online winkel in de supermarkt meer omzet behalen dan de Jumbo-filialen zonder online kanaal.

Een cruciale beslissing. Binnen e-commerce hebben we iets langer dan drie of vier seconden de tijd om na te denken over wat de juiste keuze is en te overleggen met je team. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om de knoop door te hakken en daar volledig achter te staan. Het laatste advies van Björn is dan ook: durf. Durf elkaar aan te spreken, durf te leren, durf je kwetsbaar op te stellen. En durf ook te ondernemen, zet dat stapje extra en doe vooral dingen met plezier en passie.

Deel dit nieuwsartikel