ShoppingTomorrow – Kick-Off: start van het programmajaar 2024

Categorie
Gepubliceerd op: 14 maart 2024
Bijgewerkt op: 14 maart 2024
Kick Off 800 X400

Dit jaar opende Marieke Vink, programmamanager van ShoppingTomorrow en Thuiswinkel e-Academy, de Kick-Off in een zaal vol enthousiaste voorzitters, hosts en experts. We hebben er weer een grote groep nieuwe experts bij, die veel kennis meenemen voor de expertgroepmeetings, waar tijdens de Kick-Off ook ruimte voor was. Daarnaast waren er ook hele interessante keynotesprekers aanwezig. Wie hebben er gesproken en waar hebben ze het over gehad? We nemen je mee in de presentaties van de keynotesprekers.

De ShoppingTomorrow - Kick-Off werd mede mogelijk gemaakt door Microsoft.


In dit artikel nemen we je mee langs de presentaties van onze keynote-sprekers. Marlene ten Ham, Directeur van Thuiswinkel.org, begon samen met Marieke over het innovatieve karakter van ShoppingTomorrow. Vervolgens volgden tijdens de Kick-Off de presentaties van Karsten Mostert, Technology Lead Retail bij Microsoft, Geertje Zegers, Country Director bij Too Good To Go voor België en Nederland, en John Lin. John is strategisch adviseur bij Borg Consulting, bestuurslid bij het Netherlands China Business Council en vaste columnist bij Twinkle Magazine en De Ondernemer.


‘GenAI, een gamechanger voor retail en e-commerce’

Karsten, die momenteel al 17 jaar werkzaam is bij Microsoft, is de laatste tijd veel bezig met hoe Generatieve AI een doorbraak kan zijn om de Retail wereld vooruit te brengen. Voor Karsten een goede reden om met de presentatie ‘GenAI, een gamechanger voor retail en e-commerce’ te komen tijdens de Kick-Off.

Karsten nam ons mee in meerdere interessante praktijkvoorbeelden van hoe GenAi wordt toegepast in de retail. Voordat we de voorbeelden indoken, werden de verantwoordelijkheden van GenAI benadrukt. Karsten vertelde dat de output van bijvoorbeeld ChatGPT (wat binnen twee maanden al meer dan 100 miljoen gebruikers telde) enorm veel mogelijkheden biedt, maar dat er ook verantwoordelijkheden bij komen kijken en dat het daarom belangrijk is om altijd goed de output te controleren. Maar wat zijn de mogelijkheden nu precies en welke bedrijven passen dit al goed toe?

‘Maanden aan werk bespaart’

Een voorbeeld van een bedrijf dat dit al goed toepast, is van Carmax. Carmax is op een gegeven moment alle reviews gaan analyseren en bij zijn gaan houden. Het doel hiervan was om tot een goede productbeschrijving te komen die exact gebaseerd was op de input uit de reviews.  Carmax heeft dit aan GenAI gevraagd en output was al direct voor 80% goed. Na een extra slag van de werknemers (die verantwoordelijk waren voor de output) kon er een goede productbeschrijving tot stand komen. Op deze manier kon er uiteindelijk maanden aan werk bespaart worden.  

‘Een wereld zonder voedselverspilling’, de droom van Too Good To Go en Geertje Zegers

Het weggooien van voedsel is een groot maatschappelijk probleem. Too Good To Go droomt van een wereld zonder voedselverspilling. Tijdens de presentatie nam Geertje Zegers ons mee in de missie van het bedrijf, namelijk om mensen te inspireren om voedselverspilling tegen te gaan. Maar hoe maak je dit leuk en hoe inspireer je mensen? Geertje vertelt dat het bij alle medewerkers van Too Good To Go werkelijk in het DNA zit om eten niet weg te gooien. Dit heeft mede gezorgd voor de snelle groei van het bedrijf in de afgelopen jaren. Wereldwijd zijn er meer dan 308 miljoen maaltijden gered, wat neerkomt op het redden van drie maaltijden per seconde. Dit doen ze samen met meer dan 90 miljoen gebruikers.

De innovatieve aanpak van Too Good To Go biedt niet alleen een praktische oplossing voor voedselverspilling, maar draagt ook bij aan het bewustmaken van consumenten over het belang van duurzaam voedselgebruik. Hun succes toont aan dat een positieve verandering mogelijk is wanneer bedrijven en consumenten samen gaan werken.

‘De Chinese platformen kunnen ons op als ontbijt’

John trapte zijn presentatie af met de opmerking: "De Chinese platformen kunnen ons op als ontbijt." Hij legde uit dat de technologische ontwikkelingen in China zich in een razendsnel tempo opvolgen en dat bijna alles wat er in China besteld wordt, online gebeurt. Deze snelle digitalisering heeft geleid tot een markt waar de concurrentie enorm is. John benadrukte dat Chinese bedrijven hierdoor uitstekend zijn voorbereid en in staat zijn om sterke concurrentie te bieden aan Europese en Amerikaanse bedrijven.

Vervolgens ging John in op het onderwerp duurzaamheid in China, een aspect waarvoor het land traditioneel niet bekend staat. Echter, zo stelde hij, China maakt op dit gebied grote sprongen vooruit. Ter illustratie deelde John een inspirerend voorbeeld: in China is het mogelijk CO2 punten te sparen door duurzame acties, zoals het kopen van tweedehands producten. Met voldoende gespaarde punten kunnen gebruikers via een app een boom laten groeien, die voor elke gespaarde punt groter wordt. Zodra deze boom virtueel volgroeid is, wordt hij ook daadwerkelijk geplant. Dit initiatief heeft ertoe geleid dat er al meer dan 300 miljoen bomen zijn geplant, een indrukwekkende prestatie die de toewijding van China aan duurzaamheid onderstreept. John's presentatie bood zo een fascinerend inzicht in hoe China zich ontwikkelt op technologisch en duurzaamheidsvlak, en hoe dit een uitdaging vormt voor bedrijven wereldwijd.

Start van het nieuwe programmajaar

De ShoppingTomorrow – Kick-Off was een geslaagde dag met een opkomst van 400 experts. De komende maanden gaan de expertgroepen aan de slag met hun onderzoek en we kijken uit naar de resultaten die opgeleverd worden in de vorm van bluepapers en andere producten. Houd onze website, LinkedIn en nieuwsbrief in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn van alles dat speelt in de sector.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp