Nederlandse consument geeft in 2023 online meer uit aan vakanties dan ooit

Gepubliceerd op: 19 maart 2024
Bijgewerkt op: 19 maart 2024
TMM Nieuwsartikel FY 2023

Nederlandse consumenten hebben in 2023 voor € 34,7 miljard online uitgegeven, een groei van 3% t.o.v. 2022. Het aantal online aankopen is gestegen met 1% naar 365 miljoen. De online groei komt met name door uitgaven aan vakanties en tickets voor attracties en evenementen. Opvallend is de online cross-border groei: de cross-border bestedingen zijn toegenomen met 13% en het aantal aankopen met 17%. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, het onderzoek naar online consumentenbestedingen in Nederland. Dit onderzoek wordt door GfK uitgevoerd, in opdracht van Thuiswinkel.org en Retail Insiders en in samenwerking met PostNL, Betaalvereniging Nederland en Currence.

Online bestedingen aan reizen en evenementen hoger dan ooit

De online groei wordt verklaard door de aanschaf van diensten. Het aantal online aankopen in de dienstensector is met 4% gestegen en de online bestedingen zelfs met 10%. Daarnaast is er een lichte verschuiving van fysiek naar online te zien (+1%). Aankopen van en online bestedingen aan producten zijn nagenoeg gelijk gebleven. Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org zegt hierover: “De groei in de dienstensector is met name te danken aan online bestedingen aan reizen. Zo hebben we in 2023 21% meer online uitgegeven aan pakketreizen en 15% meer aan losse vliegtickets & accommodaties. Dit is meer dan ooit tevoren. Dat heeft natuurlijk te maken met inflatie, maar eerder bleek ook al uit de ANVR/GfK boekingsmonitor dat in 2023 de meeste vakantieboekingen ooit werden gedaan. Ook gaven we online niet eerder zo veel uit aan tickets voor attracties en evenementen, met een groei van 10%.”

Figuur 1: Online bestedingen dienstensector in miljarden euro’s

Online cross-border groeit, grootste groei vanuit China  

De online cross-border bestedingen zijn met 13% gestegen t.o.v. 2022, en bedragen nu bijna € 4 miljard. Het aantal online cross-border aankopen laat een nog sterkere groei zien van 17%, goed voor 40 miljoen aankopen. Nederlandse consumenten geven nu 12% van hun totale online bestedingen cross-border uit. Duitsland staat op nummer 1, een kwart van de online cross-borderbestedingen gaat naar onze oosterburen. China laat de grootste stijging zien, in zowel online cross-border bestedingen (van 5% naar 7% in aandeel, goed voor € 265 miljoen bestedingen) als aantal online cross-border aankopen (van 18% naar 22% in aandeel, goed voor 8,9 miljoen aankopen). Categorieën die vaak online bij Chinese webshops worden gekocht zijn bijvoorbeeld DIY/Garden, Home & Living en Kleding.​ Marlene ten Ham: “In de voorgaande twee jaar zagen we de online bestedingen van Nederlandse consumenten bij Chinese webshops juist afnemen, omdat die sinds 2021 niet meer zijn vrijgesteld van BTW. In 2023 zien we een flinke toename. Ook naar andere landen buiten de EU zien we de bestedingen toenemen.”

Figuur 2: Aantal online aankopen door Nederlandse consumenten bij Chinese webshops in miljoenen

Meeste aankopen via desktop/laptop, iDEAL vergroot aandeel

Ongeveer de helft van alle online aankopen werd in 2023 gedaan via de desktop/laptop. Dit aandeel is stabiel ten opzichte van 2022. Het gebruik van de smartphone is opnieuw toegenomen (van 33% naar 35%), maar de snelle groei van de afgelopen jaren lijkt iets af te zwakken. Daar waar het toegenomen gebruik van de smartphone de afgelopen jaren vooral ten koste is gegaan van het gebruik van desktop of laptop, is dit in 2023 vooral ten koste gegaan van het gebruik van de tablet.

iDEAL wordt nog steeds veruit het meest gebruikt voor het betalen van online aankopen, op afstand gevolgd door creditcards. In 2023 is het aandeel iDEAL op het totaal aantal online aankopen weer licht gestegen van 70% naar 72%. Het aandeel creditcards is met 8% stabiel. IDEAL wordt niet alleen het meest gebruikt bij Nederlandse websites, maar ook cross-border. Daar ligt het aandeel met 51% echter een stuk lager. Het creditcardgebruik ligt cross-border met 25% juist hoger. Zowel het aandeel iDEAL als creditcards is cross-border in 2023 toegenomen (beide +3%), voornamelijk ten koste van PayPal.

Download hier de infographic Full Year (NL)
Download hier de infographic Full Year (ENG)

Download hier de infographic Q4 (NL)
Download hier de infographic Q4 (ENG)

Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor webwinkels

Thuiswinkel.org heeft als missie om de e-commercesector te helpen in de transitie naar een veiligere, verantwoordere en duurzamere sector. Zo houden we online winkelen voor toekomstige generaties consumenten mogelijk.

Thuiswinkel.org inspireert, faciliteert en mobiliseert haar leden, de keten en consumenten met kennis, inzichten en tools. Daaronder vallen onder andere het Thuiswinkel Waarborg-keurmerk, onze juridische helpdesk, het e-learningplatform e-Academy, onze onderzoeken, het innovatieprogramma ShoppingTomorrow en de belangenbehartiging. Hierdoor maken wij de online markt in Nederland elke dag een stukje slimmer. Want alleen zo groeien we samen naar een veiligere, duurzamere en innovatievere toekomst.

Download gratis de Thuiswinkel Markt Monitor

Geïnteresseerden kunnen gratis de basisversie van de Thuiswinkel Markt Monitor downloaden. Leden en business partners hebben sinds 2023 gratis en exclusief toegang tot het online dashboard. Heb je vragen, mail naar onderzoek@thuiswinkel.org. Ben je geïnteresseerd? 

Download dan het onderzoek >

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard

  Gepubliceerd op 18 april 2024
  Kennisartikel

  Vergelijk jouw eigen prestaties met de branche via het online dashboard, exclusief voor leden en businesspartners.

  Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400
 • Embedded Lending als kans voor jouw bedrijf

  Gepubliceerd op 17 april 2024

  Embedded Finance gaat een stap verder dan traditionele bancaire diensten: financiële functies worden hierbij geïntegreerd in platforms en andere SaaS-oplossingen. Rabobank biedt een breed assortiment hiervan aan.

  Ondernemerschap
  Business Partner
 • Thuiswinkel.org: eerste (11) webshops krijgen duurzaamheidscertificering.

  Gepubliceerd op 11 april 2024

  Milieuvriendelijkere verpakkingen, zo min mogelijk uitstoot bij de bezorging, een groeiend aanbod van producten met duurzaamheidsvoordelen en minder retouren.

  Header Duurzaamheid Hub
 • Dit is waarom customer loyalty zo belangrijk is

  Gepubliceerd op 4 april 2024
  Kennisartikel

  Loyale klanten zijn waardevolle klanten. Ze keren vaker terug naar je webshop, besteden meer en kosten minder dan nieuwe klanten. Daarnaast bevelen ze je webshop vaker aan en delen ze meer data. Alleen, hoe maak je van je klanten loyale klanten? 

  Customerloyalty2